home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Iszapkatasztrófa
(tv.)
2010.10.13.
LXV. évf. 41. szám
Iszapkatasztrófa

Hét ember meghalt, százharminc megsérült, miután az Ajka melletti timföldgyár tározójának gátja október 4-én átszakadt. Körülbelül egymillió köbméter vörösiszap zúdult a környező Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely településekre. Időközben elrendelték a katasztrófáért felelős alumíniumüzem...

Hét ember meghalt, százharminc megsérült, miután az Ajka melletti timföldgyár tározójának gátja október 4-én átszakadt. Körülbelül egymillió köbméter vörösiszap zúdult a környező Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely településekre. Időközben elrendelték a katasztrófáért felelős alumíniumüzem leállítását. A cég szerint csődbe megy a több mint 1100 embernek munkát adó vállalat, ha napokon belül nem indítják újra a termelést. A MAL Zrt. vállalat képviselői szerint ők nem hibáztak. A vállalt igazgatósága és vezetősége vasárnap közleményben kért bocsánatot, amiért a katasztrófa utáni első napokban nem tudta megfelelő módon kifejezni együttérzését. Egyúttal pedig kifejtette: teljes mértékben egyetért a miniszterelnökkel abban, hogy a felelősöket meg kell találni, valamint azzal is, hogy a MAL Zrt. a felelőssége arányában térítse meg a károkat. (A vörösiszap a timföldgyártás mellékterméke, a visszamaradó szemcsék lúgos vízzel keveredő elegye, maró hatású anyag. Megszáradva, por alakban a légutakba jutva irritációt okoz.) A lúgos víz egyébként a Torna patakon keresztül a Marcalba került, és kipusztította az élővilágát. Múlt héten csütörtökön a Dunát is elérte a szennyeződés. Szerbiában, Bezdánnál minden 3 órában mérik a víz minőségét.

Az eddigi adatok szerint Kolontáron 37, Devecseren 207, Somlóvásárhelyen pedig 14 épület rongálódott meg a katasztrófában, öt devecseri vályogház pedig valósággal megsemmisült. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár azt mondta: ilyen katasztrófa még sehol a világon nem történt, kivéve a néhány évvel ezelőtti korzikait, amikor egy alumíniumgyárból ömlött a tengerbe vörösiszap, és pusztította ki a terület élővilágát.

Az elmúlt napokban újabb repedések jelentek meg a megrongálódott védőgáton, és pár napon, de legfeljebb egy héten belül bekövetkezhet az újabb tragédia -- jelentette ki a környezetvédelmi államtitkár. Most azon dolgoznak, mondta, hogy megóvják Kolontár és Devecser házait. Ezért építenek (mintegy 100 millió forint ráfordításával) védőgátat, mely egészen a 8-as útig halad -- hangsúlyozta, és hozzátette: ennek költségeit a tározót működtető cégnek kell majd állnia. Hétfő reggelig hetven százalékban elkészült a védőgát -- közölte hétfőn kora reggel Dobson Tibor kárfelszámolási szóvivő. Elmondása szerint az éjszaka folyamán rendkívüli esemény nem történt, a munkálatok folyamatosak. 1050 méternyi gátszakasz készült el eddig, és további 500-at építenek még. Az építmény 30 méter széles, 8 méter koronaszélességű és négy méter magas lesz. Hangsúlyozta: a védmű nemcsak átmeneti, hanem hosszú távú védelmet is jelent a tározókban kialakulható veszély ellen.
Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten tartott szombati nemzetközi sajtótájékoztatóján közölte: az összefogás jegyében létrehoztak egy számlaszámot, mivelhogy a magyar kormány a katasztrófa kárvallottjainak megsegítése érdekében egy magyar kármentő alapot hoz létre.
Aki a bajba jutott embereken, családokon segíteni akar, éljen bármely részén is a világnak, ide elküldheti az adományait. ,,Azt reméljük, hogy az így létrejövő pénzalap révén gyorsabban tudunk életet lehelni az elpusztult térségbe; ennek segítségével több támaszt nyújthatunk azoknak, akiket tragédia ért, akik elvesztették otthonukat, és most valahol új életet kell kezdeniük'' -- mondta Orbán Viktor.
(A Magyar Kármentő Alap számlaszáma belföldi utalásnál: 11794022 22222222; külföldi utalásnál: HU 28117940 2222222222 00000000)

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..