home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Ismétlődő gondok
Perisity Irma
2006.05.24.
LXI. évf. 21. szám
Ismétlődő gondok

Az ürüjárásiak feláldozták az utat, most már száraz az elvezető csatorna. De mi lesz jövőre?A talajvíz az idén is felmérhetetlen károkat okozott Horgoson és környékénA falu határában helyenként még mindig vízfelületen csillan a fény, ahonnan visszavonult, ott besárgult búzatáblák, fonnyadt...

Az ürüjárásiak feláldozták az utat, most már száraz az elvezető csatorna. De mi lesz jövőre?

A talajvíz az idén is felmérhetetlen károkat okozott Horgoson és környékén
A falu határában helyenként még mindig vízfelületen csillan a fény, ahonnan visszavonult, ott besárgult búzatáblák, fonnyadt levelű gyümölcsfák maradtak utána. Akik követik a mezőgazdaság problémáit, tudják, hogy a katasztrofális talajvízkárok 2000-ben már megtizedelték a horgosi termést és jövedelmet. Az idei rendkívül magas talajvíz ismétlődő gondja a falu termelőinek, amelynek megoldását egy alapos, átfogó, tudományosan is alátámasztott terv nélkül nem is látják.
- A horgosi termelőkre nem mondható, hogy nem követik a fejlődést, hogy nem igyekeznek elöl járni a mezőgazdasági termelésben - mondja SERFŐZŐ Jenő horgosi termelő, a horgosi termelők klubjának elnöke. - Sajnos, vannak olyan helyzetek, amikor sem a tudás, sem a tenni akarás nem segít, amikor a természeté az utolsó szó. Így van ez a talajvízzel is, aminek következményeit már jó néhány éve érezzük, de a megoldás szükségességét hiába hangoztatjuk. Horgos különleges fekvésű falu, a termőterületek felülete egyenetlen. Ide folynak a vizek Királyhalmáról is, ez a víz természetes útja, ami csak súlyosbítja termőföldjeink helyzetét. Kétezerben, amikor először okozott jelentős kárt a falunak a talajvíz, nekem két hold négyéves őszibarackosom ment teljesen tönkre, amit újratelepítettem almával. Az idén a kb. 26 hold szőlősből és gyümölcsösből szinte nem volt olyan területem, ahol ne állt volna a víz heteken keresztül. A már említett egyenetlen felület miatt a felszínre jutott talajvíz teknőkben gyűlt a termőterületeken, helyenként olyan mélyen, hogy meg sem lehetett közelíteni. A szántóföldi termények körül olyan a helyzet, hogy 30 százalékkal kevesebb a bevetett terület az átlagnál és a munkálatok több mint egy hónapot késnek, számtalan haszonnövényt már nem is lehet vetni. Már egyértelmű, hogy különböző okokból egyre komolyabban kell számolni a tavaszi talajvízzel, tehát egy államilag is támogatott akcióra volna szükség. Rajtunk, egyéni termelőkön ezer átok ül, saját erőből nem tudjuk megoldani ezt az egyre súlyosbodó helyzetet. Hiába fizetjük a vízgazdálkodási vállalatoknak a járulékot, a faluban nincs még árokrendszer sem és a talajvizek feltérképezése nélkül ezt a problémát nem lehet megoldani. Elsősorban átfolyóvá kell tenni a vízereket, de ehhez tudni kell azok helyzetét, irányát. Nem mondok semmi újat, ha megállapítom, hogy magatehetetlen ez a társadalom, amely évről évre ágazati bűncselekményt követ el a mezőgazdasági termelés ellen, tőle nem várhatunk semmit. Mi helybeli termelők egyedül a talaj drenázsolásában látjuk a megoldást, de ez annyira költséges, hogy csak uniós pályázaton kapott pénzből tudnánk kivitelezni. De még ehhez is elsősorban a környék talajvizének a feltérképezése szükséges, amihez szakértők kellenek.
SZÉCSI Gusztáv, a falu polgármestere az elnöke annak a bizottságnak, amely a kanizsai község határozata értelmében jegyzékbe veszi mindazokat a gazdaságokat, ahol kárt okozott a talajvíz.
- A bejegyzési akció a hónap végéig tart - jegyzi meg. - Eddig 15 termelő jelentkezett mintegy 30 hektáron keletkezett kárt jegyeztetve, egy termelőnek a háza károsodott. A faluban nyilvántartott 3300 hektár szántónak és 1200 hektár magánkézen levő gyümölcsösnek mintegy 80 százalékán állt a talajvíz. Hogy mennyire dobta vissza ez a vetési és egyéb munkálatokat, talán illusztrálja, hogy még mindig folyik a kukorica vetése. Azt hiszem, a valódi kár felbecslése egyszerűen lehetetlen, elsősorban a gyümölcsösökbe. A gyümölcsfák károsodása ugyanis még jövő tavaszra is érezhető lesz, a most kárt szenvedett fák satnyább hajtásokat hoznak, esetleg a nyár folyamán lassan kiszáradnak. Az a legnagyobb probléma, hogy Horgosnak komplikált a vízháztartása és ezt senki sem veszi figyelembe. Nem lehet ész nélkül ásni, építeni, eltépni a vízerek természetes elfolyási irányát anélkül, hogy annak ne legyen következménye. Nekünk rendkívül nagy gondot okoz az a tény, hogy az új autóút kiépítése alkalmával eszébe sem jutott senkinek a belvizek feltérképezése. Ezzel a talajvízzel gazdálkodni kellene, a szintjét olyan magasan tartani, hogy biztosítani tudjuk a termőtalaj vízszükségletét. A 2000-ben jegyzett talajvízkárok után a szabadkai és a kanizsai község közös tanulmányt tervezett ezzel kapcsolatban, amiből persze semmi sem lett. Nem az a fő gond, hogy beérik-e őszig a későn vetett kukorica, a természet ugyanis valahogy mindig helyreállítja az összhangot. Én a bejelentett károk jegyzését sem tartom megoldásnak. Talán majd eltörlik az idei adót, de megmaradnak az egyéb járulékok, amelyek összege jóval nagyobb a jövedelmi adónál. Egyszer már nálunk is, a mezőgazdaságban el kell kezdeni a probléma megoldását, nem pedig annak következményeit orvosolni ideig-óráig tartó megoldásokkal. Egyébként tudni kell, hogy a talajvízkárt csak azok a gazdaságok jelenthetik be, akik már megejtették a bejegyzést - fejezi be a beszélgetást Szécsi Gusztáv.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..