home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Ismét van Szent Flórián-szobor Csókán
Tóth Lívia
2024.05.04.
LXXIX.. évf. 18. szám
Ismét van Szent Flórián-szobor Csókán

Május 4-e Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének ünnepe, aki a bátorságot és az önfeláldozást testesti meg. Katonaruhában, égő házzal szokás ábrázolni, melyre dézsából vizet önt.

Mivel a családjában sokan voltak magas rangú katonatisztek, így természetes volt számára, hogy ő is katonának áll. Római katonaként a századosi rangig emelkedett. Amikor Diocletianus császár uralma alatt üldözni kezdték a keresztényeket, ő kitartott a hite mellett. Elfogták, bíróság elé állították és halálra ítélték. 304. május 4-én egy kővel a nyakában az Enns folyó hídjáról a vízbe taszították, vértanúhalált halt.

Flórián tisztelete főként Bajorországban, Ausztriában és Magyarországon terjedt el, nem csak a tűzoltók, hanem a kéményseprők, a pékek, a sörfőzők, a fazekasok és a kovácsok védőszentje is. Az emberek leginkább árvizek és tűzvészek idején imádkoznak hozzá.

Csókán állt már egy Szent Flórián-szobor, melyet a földbirtokos Marczibányi család adományozott 1822-ben. Az eredeti helyéről később áthelyezték, majd 1944-ben eltűnt. A helyi Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Nemzeti történelmi és kulturális örökség szakosztályának kezdeményezésére május 4-én Szent Flórián-szobrot avattak a Szentháromság római katolikus templom kertjében.

A megjelenteket Kiss Tóth Erika, az egyesület elnöke köszöntötte, aki hangsúlyozta, az alkotás egyben arra is emlékeztet, hogy a közösség tagjai mindig képesek összefogni és segíteni egymást. Beszédét ezzel a gondolattal fejezte be: Legyen Szent Flórián szobra áldás és védelem településünkre, községünkre és lakóira.

A szobrot Csonti István nyugalmazott építészmérnök, a Móra Ferenc MME Nemzeti történelmi  és kulturális örökség szakosztályának vezetője,  az esemény ötletgazdája és Savićević Igor okleveles művészettörténész leplezte le, majd magyar és szerb nyelven is ők ketten szóltak Szent Flóriánról, illetve csókai emlékhelyének történetéről. A felszentelő szertartást ft. Koncz Tibor csókai plébános vezette. Az alkalmi ünnepségen közreműködött Balunovity Anna versmondó.

Ahhoz, hogy a szobor a csókai templom kertjébe kerüljön, Msgr. dr. Német László SVD belgrádi érsek és metropolita, nagybecskereki apostoli kormányzó adta jóváhagyását.

A támogatók között van Csóka Község Önkormányzata, a csókai Ágoston kőfaragó és a Móra Ferenc MME, valamint a zentai Trifke-soft vállalkozás.

Fényképezte: Tóth Lívia

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..