home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
II. Karácsonyi Súlyemelőkupa
Bús Viola
2023.12.12.
LXXVIII. évf. 49. szám
II. Karácsonyi Súlyemelőkupa

December 9-én súlyemelőversenyt rendeztek Magyarkanizsán, a Vajdasági Birkózóakadémián. Az ünnepek előtti készülődésben és a karácsonyi nagy étkezések előtt még kitombolhatták magukat az edzeni vágyók.

Az eseményt Buza Botond személyi edző szervezte, elmondása szerint ebben az évben is sok volt az érdeklődő.

— Az idén is van női és férfikategória. A versenyzők Vajdaság minden részéről neveztek, illetve többen jöttek Magyarországról is. Mivel a női testsúlyban nincsenek túl nagy kilengések, ezért csak egy kategóriában lehetett indulni. A férfiaknál más, náluk jobban fel lehet osztani, itt vannak például a 70 kg alatti, a 90 kg alatti és feletti, ráadásul van még egy pro kategóriánk is, ahova a versenyzői múlttal bírók regisztrálhattak. Így akik hobbiként tekintenek erre a sportra, ők sem vesztik el motiváltságukat. A deadlift (felhúzás) az erőemelésnek az egyik ága, illetve van még a fekvenyomás és a guggolás. Jelenleg a felhúzást tudjuk kivitelezni, de tervben van, hogy egy komplett erőemelő-versenyt szervezzünk. A célunk ezzel az eseménnyel a sportnak a népszerűsítése, főleg a fiatalabb körökben, de szerencsére nagy az érdeklődés, motiváltak a sportolók, és visszajárnak a versenyre. S ez azért jó, mert nem az van, hogy csak eljárkálnak az edzőterembe, hanem van kitűzött cél, melyet kitartó munkával meg lehet valósítani. A legfiatalabb versenyzőnk tizennégy éves volt, s ennek nagyon örülünk. Mivel tavaly volt először megszervezve ez a verseny, így ennyi tapasztalatom már volt, hogy hogyan kezdjek neki a másodiknak. Már tudtam az előző évi problémákat, nehézségeket, ezért egy kicsit jobban fel tudtunk készülni.

Bíró Endre kishegyesi származású súlyemelő is részt vett a versenyen, aki 2. helyezést ért el.

— A terv szerint úgy volt, hogy a 75 alatti kategóriában leszek, de átraktak a szervezők a pro kategóriába, egy kicsit meg is ijedtem. Oda erős emberek jelentkeztek, akik komolyabban űzik a sportot, és ráadásul nem is voltunk sokan, így egy erős mezőnynek számított. Mondhatni, úgy sikerült, ahogy terveztem, 215 kilót elrontottam, elveszíthettem az egyensúlyt, de a 220 sikerült. Aztán úgy voltam vele, hogy kockáztatok a 250-re, és szintén sikerült. Az edzéstervem inkább a testépítésre épül, de erőemelővel és kardióval kevertem. Próbálom 8-10-es ismétlésszámokkal feszegetni a határaimat. Három hónapig tartott az intenzívebb felkészülésem, most pedig olyan boldog vagyok, hogy sikerült.

Kószó Izabella, Martonos:

— Egy csoport volt a nőknél, nem volt profi és amatőr szint, mindenki egy kategóriában indult. Csaknem két éve aktívan sportolok, s az idén tavasszal kezdtem el deadlifttel foglalkozni, de a versenyre való komolyabb felkészülésem két hét volt. A sikerélmény megvolt, 80 kilót megemeltem. Nagyon tetszik, lehetséges, hogy máskor is jönni fogok.

Péter Zalán kanizsai származású sportolónak sikerült bezsebelnie a 3. helyezést.

— Számomra egy kicsit extrémebb megpróbáltatás volt, mert fél évig nem edzettem, végül megint elkezdtem, és 6 hete kitartóan edzek. Jól sikerült, 187,5 kg-ot húztam 75 kg testsúllyal, ami a legalacsonyabb kategória volt. Számomra ez jó eredmény, igaz, régebben nehezebb súlyokat emeltem, de akkor egy kicsit nagyobb darab is voltam. A személyi edzőmmel készültem fel, de igazából megvan már a rutinom, tudom, hogyan kell rá felkészülni, mennyit, milyen időközönként. A verseny előtti héten csak pihentem, az edzés nagyon minimális volt, hogy ne legyen izomlázam, és hogy a regenerációnak is jusson elég idő. Ha az ember követi ezt a sémát, ezt az utat, mellette még az étkezést is, akkor el tudja érni a célját. Az étkezés nagyon nagy mértékben befolyásoló tényező, amíg nem edzettem, 12 kg-ot fogytam le. Amióta megint edzek, körülbelül 5300 kalóriát vittem be egy nap, és így sikerült egy hónap alatt 5 kilogrammot visszahíznom. De volt egy kis problémám, mert a verseny előtti napokban már meghaladtam a 75 kilót, és féltem, hogy nem férek majd bele a kategóriába, melyben szeretnék indulni. Két napom így koplalás volt, nagyon minimálisan étkeztem, banánt, zabot, leveseket. Ebben a versenyben azt szeretem, hogy ez a súlyemelés nem is az erőről szól. Mindenki ezt gondolja, de inkább a mentális erőről és a stresszbírásról. Láttam sokfajta húzást, nagy emberek nagy testsúllyal, és nem bírta felhúzni, mert látszott rajta, hogy mentálisan nincs ott. Ezt magamon is észrevettem, hogy nem az számít, mekkora a testsúlyod, hanem hogy jó legyen a technikád, és le tudd magadat nyugtatni a húzás előtt. Mert ha stresszben vagy, valószínű, hogy nem fog összejönni, mert nem vagy elég erős hozzá. De ha sikerül elérni azt a nyugalmas mentális állapotot légzéssel, fókusszal, akkor a határ a csillagos ég. Ez nekem egy nagyon komplex dolog, a lelkem és a testem összhangja. Én sem tudom mindig elérni, sok mindentől függ, de ma például sikerült, noha olyan is volt, hogy nem.

Fényképezte: Bús Viola

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..