home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Huszonöt éves a Régi Mesterségek Háza
Kartali Róbert
2023.08.30.
LXXVIII. évf. 35. szám
Huszonöt éves a Régi Mesterségek Háza

A zentai Pecze Árpád csaknem négy évtizede foglalkozik régiséggyűjtéssel. A mintegy 15 000 tárgyat bemutató gyűjteményében a többi közt húsz régi mesterség teljes felszerelése, valamint a letűnt tanyavilág tárgyi hagyatéka is megtalálható. A zentai Régi Mesterségek Háza a hétvégén ünnepelte megnyitásának 25. évfordulóját, ebből az alkalomból három napon át nyílt napot tartottak, hogy a fiatalokat megismertessék a régi mesterségekkel és azok eszközeivel. Az évforduló kapcsán Pecze Árpádot kérdeztük a kezdetekről, a gyűjteményről és a további tervekről.

* Miként indult a gyűjtés, és hogyan jött létre a Régi Mesterségek Háza?

— 1973-ban műszaki ismeretek tanáraként kezdtem dolgozni az iskolában. Több technikai múzeumot meglátogattam világszerte, és sajnálattal töltött el, hogy a környékünkön nincsen ezekhez hasonló. A gyerekek miatt úgy döntöttem, hogy elkezdem gyűjteni a régi tárgyakat, hogy megmutassam nekik. Elkezdtem ezeket a műhelyeket összeállítani, és most húsz műhely van kiállítva, valamint a letűnt tanyavilág tárgyi hagyatéka.

* Vegyük sorra, hogy mi minden található itt. Milyen gyűjtemények és milyen műhelyek tárgyi kellékei?

— A gyűjtemény 65-70 százalékát a letűnt tanyavilág tárgyi hagyatéka teszi ki. Van itt egy régi zongora, bécsi neobarokk hálószoba, de lovak után köthető régi gyorskocsi is, és ezek mind a környékbeli tanyákról valók, de nemrég érkezett egy régi vetőgép is. Van itt még a régi körmös traktoroktól a köves, hengeres malmokig, szélmalmokig minden: konkolyozó, véka, mérőeszközök, tehát minden, ami a tanyavilágban megtalálható volt. Ez mind ki van állítva. Utána pedig jönnek a műhelyek. A gyerekeknek mindig érdekes a köteles műhely, mert ugye a látogatókkal minden esetben kötünk legalább egy kötelet. Van egy gazdag kovácsműhely-gyűjtemény, mely legalább harminc kovácsmester hagyatékát tartalmazza. A kovácsok valamikor gyógyították a nagy testű állatokat, tehát lovat, tehenet, így van itt egy ehhez szükséges kaloda is. Megtalálható itt egy órásműhely, körülbelül nyolcvan faliórával, de ha hozzáadjuk a zsebórákat, karórákat, akkor több mint száz óra van. Van fodrász- és borbélyműhely. Itt van a híres szódás, Kapás Sándor szódaüzeme, de üvegeket több szódástól is beszereztem. Aztán megtalálhatóak itt a tejfeldolgozás kellékei, a hűtéstől kezdve a szeparátorokon, köpülőkön át a vajformákig minden, amivel kivizsgálták a tej minőségét. Van fésűgyártó és kalapkészítő üzem, de egy vegyeskereskedés, orvosi és fogászati rendelő is, egy szabó-, cipészműhely és egy szíjgyártó üzem is. Van a bognárműhely, a hordókészítő kádárműhely, és a méhészet komplett felszerelése is megtalálható. Van egy cukrászműhely is, a kekszgyártáshoz szükséges eszközök, valamint a bádogosműhely kellékei is.

* Nem csupán egy-két kellékről van szó, hanem húsz régi mesterség teljes felszereléséről. Letörölve róluk a port, bármelyik szakmához, mesterséghez újra hozzá lehetne kezdeni?

— Tervben is van. Pályázat útján szeretnénk létrehozni egy új, 60 négyzetméteres kiállítási termet, ahol hat műhelyt tudnánk üzembe hozni. Ezzel tovább bővülnének a lehetőségeink, a gyerekek ki is próbálhatnák a mesterségeket. Most is vannak programok a gyerekeknek, kipróbálhatják a kötélgyártást, a varrást is, de felerősítettünk egy csigasort a diófára, saját maguk kongatják meg a harangot, ők indítják be a gőzgép fütyülőit, akkor préselünk, beindítjuk a hőléggépet. Van gőzgépünk is fütyülővel. És mindemellett a gyűjteményben mindent megnézhetnek, hiszen van még itt számos látnivaló: bútorokat, hálószobákat, ebédlőket is kiállítottam, és mindenből van gyűjtemény.

* Milyen gyűjtemények ezek?

— Van fegyvergyűjtemény, bicskagyűjtemény, koporsógyűjtemény, szenteltvíztartó-gyűjtemény, öngyújtógyűjtemény, rádió- és fényképezőgép-gyűjtemény. A férfiaknak a legérdekesebb a fegyvergyűjtemény. A gyerekeknek pedig a játékgyűjtemény, különösen az ólomkatonák és a különféle babák. De van itt még számos gyűjtemény: ágytálak, köpőcsészék, hangszerek, kalapok, csizmafelhúzó szerkezetek. Ezenkívül pedig lovas szánkók, szekerek, traktorok, motorok is.

* Mennyi látogatót fogadtak a huszonöt év alatt?

— Huszonöt évvel ezelőtt, augusztus 28-án nyitottuk meg. Van egy könyvünk, egy háború előtti füzet, ebbe kezdtük írni a látogatókat, huszonöt évvel ezelőtt az első is beírta a nevét. Minden évben megcsináltuk a diagramot, látszik, hogy éves lebontásban hány ember érkezett. A füzet szerint eddig mintegy 5000 látogatónk volt, de már a megnyitó előtt is sokan jártak itt, ahogy szaporodott a gyűjtemény.

* Híres emberek hagyatékából is vannak itt dolgok, például az egykori pezsgőgyáros Törley család kredence is.

— Igen, a Törley-majorból, melyet 1919-ben elkoboztak, de a csantavéri rokonoknak sikerült kimenteni egy kredencet a kastélyból. Úgy mesélték, hogy ez a bútor egy hosszabb helyiség végében állt, valószínűleg volt hozzá asztal is, meg székek is, de csak ezt a kredencet sikerült épségben kimenteni. Egyébként borzasztóan nehéz, legalább négy ember kell ahhoz, hogy felemelje. Itt van továbbá dr. Borđoški Milivoj sebész főorvos hagyatéka, ő volt a zentai kórház igazgatója a Jugoszláv Királyság idején. Sikerült megvásárolni az örökösöktől egy gyönyörű csillárt, az íróasztalát, a könyvesszekrényét könyvekkel együtt és az ebédlőbútort, valamint szinte az összes orvosi kellékét.

* Mintegy 15 000 tárgy található itt meg. Mibe került mindezt beszerezni?

— Kerek 20 hold föld, valamint két családi ház és egy tanya árába. A feleségem szülei is hozzájárultak, valamint a feleségem is dolgozott, én is dolgoztam, a fizetésünket is erre költöttük, nem mentünk nyaralni, kirándulni. Ebben harminckilenc év munkája van benne. Saját műhelyem volt itt, és a tárgyakat magam konzerváltam, restauráltam.

* Tárgyból rengeteg van, szabad helyből pedig a legkevesebb. Van tervben építkezés, bővítés?

— Van, de őszintén nem akarom, nem szeretném, ha ez a hely olyan lenne, mint a többi múzeum. Itt mi helyiségből helyiségbe vezetjük a látogatókat, dolgozunk a különféle gépeken, bemutatjuk például a mozsárpuskát, hogy miként működött. Utána a gőzgép fütyülőjét, a köteles gépet, a préseket, a varrógépeket, és így tovább. Ha pedig a gyerekeket érdekli valami, akkor azt is bemutatjuk, a tölcséres gramofonra például fölteszünk egy régi lemezt, és meghallgatjuk. Szóval nem tervezünk innen tágasabb helyre menni, és nem is lehetne költözni, mert ezeknek a tárgyaknak az elszállítása több évig tartana. Például 40 szenteltvíztartó van porcelánból, ezt mind óvatosan be kellene csomagolni, és a többi üvegtárgyat, edényeket és képeket, festményeket, a türelemüvegeket meg mindent. Ennek és a bútoroknak az elcsomagolása, elszállítása évekig, évtizedekig tartana. És nem is akarom, hogy ez a gyűjtemény unalmassá váljon, mint egy átlagos múzeum. Itt szóval mondjuk el, mi minden található meg. A fiam is megtanulta, ő történelmet végzett, a felesége is hasonló szakmát tanult, úgyhogy majd ők fogják átvenni tőlem. Egy tartományi pályázatnak köszönhetően mára már számozva vannak a tárgyak, és a látogatók az okostelefonjukon meghallgathatják a legfontosabb információkat a gyűjteményről. Ez jelenleg magyar és egy szerb nyelven elérhető, de a tervek szerint jövőre az angollal is kibővítjük.

* Az érdeklődők miként és hogyan nézhetik meg a gyűjteményt?

— Mindennap 8 és 17 között, előzetes időpont-egyeztetés után fogadjuk a látogatókat. A tárlatvezetés másfél-két órát vesz igénybe, és ennek során a teljes kiállítást bemutatjuk. Mesélünk a tárgyak eredetéről, működéséről, és hogy mire használták őket. Időpontot egyeztetni a +381 63/89-64-780-as telefonszámon lehet.

Fényképezte: Kartali Róbert

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..