home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Húsvét - felhívás a hitre és tanúságtétel Krisztus második eljöveteléig
dr. PÉNZES János megyés püspök
2006.04.11.
LXI. évf. 15. szám

Húsvétkor történelmi eseményt ünneplünk: Jézus feltámadt! Ez a legfontosabb esemény az emberiség számára, ami egyszerre meglepő és váratlan. Értünk támadt fel, a mi üdvösségünkért. A feltámadás első tanúinak tanácstalansága is jelzi meglepő és váratlan voltát. A tanácstalanság tehát jele annak, hogy...

Húsvétkor történelmi eseményt ünneplünk: Jézus feltámadt! Ez a legfontosabb esemény az emberiség számára, ami egyszerre meglepő és váratlan. Értünk támadt fel, a mi üdvösségünkért. A feltámadás első tanúinak tanácstalansága is jelzi meglepő és váratlan voltát. A tanácstalanság tehát jele annak, hogy Jézus valóban meghalt, de fel is támadt. Feltámadása után új módon kezdett létezni; nemcsak előző életéhez képest, de új módon a világmindenség felé is. Húsvét ünneplésével bekapcsolódunk a megváltás művébe, melyet Isten ajándékozott nekünk. Húsvét után semmi sem a régi; általa megnyílt számunkra az út Isten dicsőségébe.
Számunkra fontos az is, hogy Jézus teste feltámadt. Annak jele ez, hogy evilági életünk fontos a túlvilági létünkhöz. Üdvösségünk megnyeréséhez szükségünk van testünkre, és életünk minden órája ezt a célt szolgálja. Ezt alátámasztja az a tény is, hogy húsvét eseménye világi esemény, amely azonban itt a földön történik. Húsvét áldást jelent minden jócselekedetre, minden találkozásra, minden szeretetre. Mindezekben el van vetve a kegyelem és a feltámadás ajándékának magja, mindezek jelzik és felkészítenek reája. Hívőként tehát tudatosítsuk magunkban: ha azt akarom, hogy a feltámadás engem is érintsen, akkor őriznem, ápolnom és vigyáznom kell mindazt, ami kapcsolatot jelent a feltámadással, hogy magam is részese lehessek. Az Úr közössége, amelyet húsvét ünnepe összegyűjt, az a hely, ahol nemcsak ünnepelni tudom és akarom a feltámadást, hanem hatékonnyá akarom tenni Isten irgalmát életemben.
Világos lesz számunkra, hogy az első közösség miből kapta erejét és meggyőződését. Ennek forrása a biztos hit Jézus feltámadásában. A hit aktivitása biztos jele annak, hogy Jézus él. Azt, hogy Jézus él, hatékonyan bizonyítja jelenléte a keresztények és az egyház életében. A feltámadás eseményének mindent elsöprő ereje vezette az első hithirdetőket a Földközi-tenger keleti partjától egészen az akkori ismert világ másik végéig. Ezt az örömhírt akarták átadni mindenkinek. Ma nekünk kell tanúságot tenni erről. Tőlünk függ, mennyire lesz hatékony ez az örömhír a világban. Húsvét fénye, mely megvilágít minket, sugározzék rajtunk keresztül minden emberre.
Ezáltal a húsvéti örömhír életünk személyes programja lesz. Boldog az az ember, aki hisz a feltámadásban, de boldog az az ember is, aki képes tanúságot tenni a feltámadásról.
Ezekkel a gondolatokkal kívánok mindenkinek boldog húsvétot, és a Feltámadt Megváltó bőséges kegyelmét!
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..