home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Hogyan készül a tavaszra?
(T.T., tv.)
2011.03.16.
LXVI. évf. 11. szám

Itt a tavasz, ébrednek a kiskertek, sokféle feladat vár a gazdákra. Újra itt a kikelet, a természet megújulásának az ideje. Még mielőtt szárba szökkennének a növények, néhány fontos kerti munkát el kell végezni, hogy a nyár folyamán minél kevesebb permetezésre, növényvédő szerre legyen szükség. Sokf...

Itt a tavasz, ébrednek a kiskertek, sokféle feladat vár a gazdákra. Újra itt a kikelet, a természet megújulásának az ideje. Még mielőtt szárba szökkennének a növények, néhány fontos kerti munkát el kell végezni, hogy a nyár folyamán minél kevesebb permetezésre, növényvédő szerre legyen szükség. Sokfelé még mindig víz alatt állnak a földek, sőt a belvíz az őszi mezőgazdasági munkákat is hátráltatta. Bizonyára lesznek olyan földterületek, amelyeket most tavasszal nem tudnak majd bevetni.
A nemrégiben hullott kiadós hó meglepte ugyan még a legtapasztaltabb gazdákat is, ám az ilyenkor szokásos tavaszi munkálatok végzésében nem akadályozta őket. A természet egyensúlya nem borítható fel, a hó és a hideg ellenére a naptár már márciust mutat, kezd újjáéledni a természet, felébred a határ és traktorzúgástól, munkások hangjától zeng a gyümölcsösök és szántóföldek környéke. Az országban a termelőket jócskán kizsákmányolják, a terményből származó jövedelem legtöbb esetben kevesebb a befektetett pénznél, a mezőgazdaságtól mindenki csak elvenni akar, adni viszont vonakodnak azok, akiknek ez volna a dolguk. A parasztok évek óta azt hangoztatják, hogy a kizsákmányolás elleni tiltakozásul nem vetik be földjeiket, ám a tavasz érkezésével csak kivonulnak a határba és elvégzik a munkát. Bezzeg, ha egyszer ehhez az eljáráshoz folyamodnának! Tavasz érkezésével arra voltunk kíváncsiak, vajon a gazdák hogyan is készülnek a tavaszra.
TÖRÖK Zsolt noszai termelő:
- Nálunk jelenleg a gyümölcsös rendezése folyik: az őszi-téli metszés utáni takarítás, a levágott gallyak eltávolítása. A vastagabb és a vékonyabb ágakat különválogattuk, egy részét félretettük tűzrevalónak, a többit pedig elégettük, tehát kitisztítottuk a gyümölcsöst. Hamarosan kezdődnek a tavaszi tisztító permetezések, és most erre készülünk. Ami a szántóföldeket illeti, mi még a második hóhullás előtt elszórtuk és bele is dolgoztuk az istállótrágyát a földbe, így efelől nyugodtak vagyunk. Kíváncsiak vagyunk, hogy az idén milyen lesz a termés. Gazdagon rügyeztek a fák, reméljük virágzáskor sem lesz semmi probléma, és bőséges termésre számíthatunk. A tavalyi almából még van egy kicsi, de március folyamán az is el fog kelni. A hűtőkamrákban tárolt alma minőségére nem panaszkodhatunk, megőrizte frissességét és a küllemét is.
SEBESTYÉN Gáspár királyhalmi földműves:
- A téli metszést hónapokkal ezelőtt elvégeztem, a gallyakat összeszedtem, és a nagy hidegben ezzel fűtöttem a kemencében. Korábban az így összegyűlt gallyat pálinkafőzéskor tüzeltem el, de néhány éve nem főzök pálinkát, mivel nagyon sok úgynevezett zugfőzde működik a környéken, és velük nem lehet felvenni a versenyt. Sok ''szakember” pálinkája egyáltalán nem látott gyümölcsöt, ezért azok olcsóbbak voltak, a gyümölcsből készült valódi nedű pedig a borsosabb ára miatt nem kellett senkinek. Na de visszatérve a munkálatokra, egyszer már permeteztem az idén, és a virágzás előtt még egyszer elvégzem ezt a munkát. Társaimtól hallottam, hogy néhányan kihagyták a téli permetezést. Szerintem helytelenül tették, mivel erre rendkívül nagy szükség van, akárcsak a talajnak a tápanyagban gazdag istállótrágyára. Aki ezeket a munkálatokat nem végzi el, az ne csodálkozzon, ha nem lesz elegendő termés. A jó termésért nyújtani is kell valamit a fának.
LÁSZLÓ Dávid hajdújárási lakatos:
- Még a tavalyi termésem nagy része is a pincében van, és vevőre vár, ezért én az idén nem szentelek túl nagy figyelmet a tavaszi munkálatoknak. A megfelelő tápanyaggal azért megszórom a földet, de a szokásos permetezést ezúttal kihagytam. Tavaly az összes permetezőanyagot elhasználtam, az alma nagy része még megvan, és az igazat megvallva, nem is tudtam volna miből permetszert vásárolni. Évről évre egyre kisebb a nyereség az almán, nehéz eladni, az ára is elég alacsony, és a minősége sem a régi már. Többször is fontolgattam, hogy kiszedem a fákat, és a helyükre valami mást ültetek. Végül aztán mindig életben hagyom őket, hiszen más gyümölcs telepítése sem olcsó, és a barackot vagy a szilvát sem könnyű a mai világban értékesíteni.
MÓRA Erika hajdújárási kistermelő:
- Várjuk a jó időt, azt, hogy végre megszűnjön a fagy, hogy a víz visszahúzódjon, mivel még nem lehet rámenni a földekre. Körülbelül 10 kapa gyümölcsösünk van, főleg barack-, alma- és körtefáink vannak, de néhány szőlőtőke is van, de répát, zöldséget is termesztünk. Készülünk a tavaszi lemosó permetezésre, a trágyázásra, frézerezésre (talajlazításra). A fák tisztítása sem maradhat el, a virágzás előtt vissza kell őket metszeni a termő rügyekre. A megtermelt gyümölcsöt a nagybani piacon értékesítjük, de több viszonteladó - akikkel már évek óta együttműködünk - házhoz jön átvenni az árut.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..