home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Hivatalosan is elindult az évad Szegeden
2023.09.06.
LXXVIII. évf. 36. szám
Hivatalosan is elindult az évad Szegeden

A mai társulati üléssel hivatalosan is elindult a Szegedi Nemzeti Színház 2023/24-es évada. Az idén 140 éves teátrumban már hetek óta zajlik a munka, sőt nyáron sem állt meg, a Szegedi Szabadtéri Játékok produkcióin, valamint a színházi kulisszák mögött szinte a teljes társulat dolgozott, és impozáns számokkal zárta az évadot, most pedig nagy lendülettel kezdi az újat.

„Mi, itt a színházban, nem magunknak dolgozunk, nem a saját céljainkra termelünk, nem hasznot hozó terméket gyártunk, hanem az ország kulturális identitásának meghatározó intézményeként, a legnagyobb szabadtéri fesztivál szervezőiként és lebonyolítóiként, évi mintegy 150.000 jegyet értékesítő kreatív alkotóbázisként szellemi-lelki tartalmat, szórakoztató kikapcsolódást kínálunk Szeged és környéke polgárainak és a városunkba utazó turisták tízezreinek, amiből a város és annak cégei is profitálnak.” Ezekkel a gondolatokkal indította a társulati ülést Barnák László főigazgató, és szavait igazolja, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok rekordbevétellel zárta az évadot: 29 estén át a 17 különböző, igényes és változatos kikapcsolódást biztosító produkciót csaknem 63.000 néző tekintette meg, akik döntő többsége – a közönségkutatás eredménye alapján – nem szegedi lakos, hanem az ország más pontjaiból a fesztivál miatt látogatott a városba.

Dr. Binszki József, Szeged Megyei Jogú Város alpolgármestere megköszönte a színházban folyó színvonalas munkát, gratulált a társulatnak az elért eredményekhez. „A műsorválasztás igyekezett minden szempontot figyelembe venni, hiszen a nagy sikerű továbbjátszások, korábbi csodálatos produkciók mellett számos izgalmas újdonságot is láthat majd a közönség” – fogalmazott az alpolgármester.

Az új évadra már javában zajlik a bérletértékesítés, eddig közel 5.000 bérlet talált gazdára. Azok a nézők, akik biztosítani szeretnék helyüket az elmúlt évek tapasztalatai alapján várhatóan teltházas előadásokra, október 13-ig megtehetik a színház Stefánia 6. alatti jegyirodájában.

Ünnepi évadot kezdett meg a Szegedi Kortárs Balett - 1993 szeptembere óta, azaz pontosan 30 éve vette fel jelenlegi nevét az együttes, és azóta vezeti közösen Pataki András igazgató és Juronics Tamás művészeti vezető. A társulathoz idén új táncművészek érkeztek: Giordana Marzocchi, Nyeste Adrienn és Füzesi Csongor. A csapat november 10-én mutatja be, a Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódóan, a Lánglelkű című produkciót, április 12-én pedig Csajkovszkij klasszikusa alapján a Fekete hattyút Juronics Tamás rendezésében. Az új bemutatók mellett természetesen a népszerű repertoárdarabokat is láthatják a szegediek, sőt, Temesváron, Finnországban és Belgiumban is színpadra lép az együttes.

A Kooperáló Színházpedagógia Alkotótér is új taggal bővült Szalai Kinga személyében, így Kállai Ákossal együtt folytatják idén az általános- és középiskolásokat, valamint felnőtteket megszólító és mozgósító workshopjaikat, színházpedagógiai foglalkozásokat, és Simone de Beauvoir Minden ember halandó című művét is színpadra állítják.

50. színházi évada alkalmából új szerepet vállalt Somló Gábor, október 6-tól a Szerelmes Shapekespeare-ben láthatják a nézők, illetve hétfőnként a jegyirodában is találkozhatnak vele, ahol a színházvezetőkről írt könyvét dedikálja.

A Szegedi Nemzeti Színház új tagjai az idei évadtól:
Ottlik Ádám színművész
Fekete Marianna rendezőasszisztens
Kürtös Petra rendezőasszisztens

Vendégművészként érkezik a Színház- és Filmművészeti Egyetemről Turi Péter, Polák Ferenc és a frissen végzett László Gáspár.

Karmesterként folytatja munkáját Hermann Szabolcs, Halmi Rudolf pedig a Szegedi Nemzeti Színház tánckarához csatlakozott.

Barnák László főigazgató mellett a négytagú művészeti tanács – Fábián Péter, Koltai M. Gábor, Tárnoki Márk és Dobszay Péter zeneigazgató –, valamint a teljes társulat azon dolgozik, hogy az új évadban is, az idén 140 éves, Szegedi Nemzeti Színház legyen a nap fénypontja.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..