home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Hetvenéves a Spartacus Vasutas Sportegyesület
Tóth Tibor
2015.05.25.
LXX. évf. 20. szám
Hetvenéves a Spartacus Vasutas Sportegyesület

Pénteken Szabadka kék-fehérbe öltözött, hiszen az ország egyik legnépesebb, legsikeresebb, legtekintélyesebb sportegyesülete, a Spartacus Vasutas Sportegyesület ezen a napon ünnepelte fennállásának 70. évfordulóját. A nagy Jugoszláviában is hatalmas tisztelet övezte az 1945-ben az egykori atléta, Jovan Mikić-Spartak által alapított egyesület szakosztályait és tagjait, ami nem is csoda, hiszen a szabadkai sportolók már akkoriban az országos bajnoki címek megszerzésén kívül a nemzetközi színtéren is letették névjegyüket.

Olimpiai játékok, világ- és Európa-bajnokságok csak ritkán múltak el úgy, hogy a szabadkaiak ne szerezzenek néhány érmet. Az idő múlásával az ország kisebb lett, de a sikersorozat tovább folytatódott, és folytatódni is fog, hiszen a szabadkai kincsesbánya kiapadhatatlan, sorra kerülnek ki innen a jobbnál jobb sportolók.

Az ünnepségsorozat első felvonásaként a városháza körül sportutca nyílt, ahol a Spartacus Vasutas Sportegyesületbe tartozó mind a huszonkilenc klub bemutatta saját sportágát, népszerűsítette a sportot a fiatalok körében. A városháza előcsarnokában a városi levéltár anyagából, dokumentumaiból, régi fényképekből, újságcikkekből, sporteszközökből álló, az egyesület hét évtizedes múltját bemutató kiállítás nyílt. A jelenlévőket elsőként Stevan Mačković, a városi levéltár igazgatója köszöntötte, majd az eseményt Saša Jevremov, a Spartacus Vasutas Sportegyesület közgyűlésének elnöke nyitotta meg.

A díjazottak

A városháza dísztermében megtartott díszülésen a sportolókat, sportmunkásokat és a meghívott vendégeket Mester Gyula, a Spartacus Vasutas Sportegyesület elnöke köszöntötte.

— A Spartacusban, az én esetemben a röplabdaklubban egy sportcsaládra leltem. Sokat tanultam az életről, a sportról, ott szembesültem a győzelem édes és a vereség keserű ízével. Karrierem során több klubban is megfordultam, előbb itthon, majd külföldön. Változtak a klubok, a játékostársak, az edzők, a szövetségi kapitányok, az országok, a bajnokságok, de a sportban mindig velem volt egyfajta állandóság. Ezt Spartacusnak hívták, hiszen bármerre játszottam, sohasem feledtem, honnan indultam, és hova fogok visszatérni — mondta Mester.

Vjekoslav Ostrogonac, a Városi Tanács sporttal, ifjúsági kérdésekkel és turizmussal megbízott tagja kiemelte, hogy a Spartacus a város védjegyévé vált, a kettőt nem lehet elképzelni egymás nélkül.

— A Spartacus a korábbi és a mostani eredményeivel sem marad el az ország nagyobb városainak egyesületei mögött. Büszkék lehetünk sportolóinkra, hiszen kiváló eredményekkel örvendeztettek meg bennünket — emelte ki Ostrogonac.

A kiállítás az elmúlt hét évtizedből adott ízelítőt

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere elmondta, nem sok sportegyesületnek van ilyen dicső, hetvenéves múltja.

— A hét évtized alatt rengeteg kiváló eredmény fűződött a sportegyesület nevéhez, nemcsak országos, hanem európai és világszinten is. Az eredményeken kívül mindig az lesz a fontos, hogy minél több fiatal sportoljon, éljen egészségesen, ezáltal erősítve közösségünket. Szabadka önkormányzata továbbra is támogatja a Spartacust, lehetőségei szerint erősíti a munkáját. Az egyesület a város jelképe, nekünk pedig kötelességünk minél jobb feltételeket teremteni a klubok zavartalan működéséhez — mondta Maglai.

Vladimir Batez egykori röplabdázó, a Szerbiai Sportszövetség főtitkára kiemelte az országos sportszövetség és a Spartacus közötti kiváló együttműködés fontosságát, és örömének adott hangot, hogy egy helyen ennyi klasszissportolót, olimpiai, világ– és Európa-bajnoki címek, érmek tulajdonosait láthatja. A köszöntők elhangzása után átadták a köszönőleveleket és az emlékplaketteket. A sportegyesület fejlődése érdekében tett erőfeszítéseiért köszönőlevelet vehetett át Vjekoslav Ostrogonac, a Városi Tanács sporttal, ifjúsági kérdésekkel és turizmussal megbízott tagja, Maglai Jenő polgármester, valamint a Szerbiai Labdarúgó-szövetség, a Szerbiai Röplabdaszövetség, a Szerbiai Birkózószövetség, a Szerbiai Asztalitenisz-szövetség, a Vajdasági Ökölvívó-szövetség, a Szerbiai Sakkszövetség, a Szerbiai Vízilabda-szövetség, a Szerbiai Teniszszövetség, a Szerbiai Ifjúsági és Sportminisztérium, a Tartományi Sport és Ifjúsági Titkárság, a Szerbiai Sportszövetség és a Szerbiai Olimpiai Bizottság képviselője. A sportban végzett munkájáért emlékplakettet kapott Engi József (kerékpár), Ladóczki Gábor (sportmunkás, úszás, vízilabda, jégkorong), Lazar Marković (röplabda), Novica Davidović (röplabda), Mihajlo Vidanović (kosárlabda) és Tomislav Karadžić (sportmunkás, röplabda, labdarúgás, ökölvívás, ma a Szerbiai Labdarúgó-szövetség elnöke), a sport támogatásáért pedig Dragan Simović, Duško Dražić és Predrag Petričević részesült elismerésben. Az újságírók közül Milenko Brustulov és Ivica Kajdoči kapott elismerést, az edzők közül pedig Stipan Vert (súlyemelés), Žiko G. Bećanović (karate), Dušan Bartaloš (cselgáncs), Mirko Vujković (vízilabda, jégkorong), Lazar Jaramazović (vívás), Tamasi Ferenc (ökölvívás), Szikora Pál (atlétika) és Zoran Ivanović (labdarúgás, szertorna) vehetett át emlékplakettet. Végül, de nem utolsósorban azok a sportolók is elismerésben részesültek, akik az elmúlt hét évtizedben a legnagyobb sikereket érték el nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi versenyeken is. Emlékplakettel térhetett haza Mileva Smiljanić Vasić (cselgáncs), Marija Angelović Antunović (cselgáncs), Jovana Jurčak Popov (kézilabda), Jelena Bedalov (kézilabda), Nikola Sedlak (sakk), Mészáros Béla (asztalitenisz), Zoran Kalinić (asztalitenisz), Dragutin Zurković (atlétika, 110 gát), Páncsics Elvira (atlétika, 100 méter, 4 x 100 méteres váltó), Wild Đoković Eleonóra (kosárlabda), Nikola Kalinić (kosárlabda), Speár Miklós (tenisz), Dragutin Vujković (ökölvívás), Marinko Boško, Sreten Damjanović, Karlo Čović, Senad Rizvanović, Momir Petković, Kaszap Károly, Davor Štefanek (mindannyian birkózás), valamint Miodrag Gvozdenović és Mester Gyula (mindketten röplabda).

Az érdeklődők bármely sportágat kipróbálhatták

A díjazottak nevében Tomislav Karadžić, a Szerbiai Labdarúgó-szövetség elnöke szólt a jelenlévőkhöz.

— Rendkívül meg vagyok elégedve, hogy saját városom elismerésben részesített, és hogy ebben az ünnepi pillanatban itt van velem a családom — hangsúlyozta, majd két javaslatot tett a város sportvezetői felé. Ajánlotta egy olyan film elkészítését, amely a szabadkai sport történetét öleli fel, a másik ötlete pedig a sport, a politika és a gazdaság szorosabb kapcsolatával függ össze. Véleménye szerint a sportbefektetéseknek nagyobbaknak kellene lenniük, a sportra szánt költségvetési összeg pedig legalább harminc százalékkal több is lehetne, hiszen a sportba fektetett minden dinár százszorosan megtérül, amit a környező országok példája is mutat.

Az ünnepség után a Kék Galamb tovaszállt, a sportolók pedig folytatják a versenyekre való felkészülést, hogy újabb kiváló eredményeket szerezzenek a sportok városának.

Szabó Attila felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..