home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Határon túli lapok a Magyar Televízióban
2005.07.06.
LX. évf. 27. szám

Jelképszerű, hogy a Magyar Televízió sajtótájékoztatóját a Kultúrház című műsor stúdiójában tartotta. A határon túl is népszerű műsor -- a kettes csatorna megújításának egyik szimbóluma -- bebizonyította, hogy kulturális műsorokat is lehet színvonalasan, érdekesen elkészíteni, úgy, hogy az értékek n...

Jelképszerű, hogy a Magyar Televízió sajtótájékoztatóját a Kultúrház című műsor stúdiójában tartotta. A határon túl is népszerű műsor -- a kettes csatorna megújításának egyik szimbóluma -- bebizonyította, hogy kulturális műsorokat is lehet színvonalasan, érdekesen elkészíteni, úgy, hogy az értékek ne sérüljenek. A műsor nagy népszerűségre tett szert a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők, valamint a fiatalok körében, és alternatívát jelent az akciófilmek tengerében.
A tájékoztató egy kis értékeléssel kezdődött. A Magyar Televízió a nyári műsorstruktúra legfőbb érdemének tartja, hogy sikerült megszólítania a fiatalokat, a délelőtti gyermeksávban a nézettség megháromszorozódott a kisebbek körében, s az esti mese is visszahozta a közszolgálati csatornától elszokott gyermeknézőket. A nyári eredmények között elhangzott, hogy A Nagy Könyv műsor népszerűsége tovább növekszik, a második fordulóban majdnem kétmillióan szavaztak, négyszer többen, mint az elsőben. Újdonság volt Schulek Csabának, a Sportfőszerkesztőség vezetőjének a bejelentése, hogy az MTV történetében először megvásárolta a MOTOGP közvetítési jogát. A motorsport Magyarországon is népszerű, s a nézettséget csak emelheti, hogy a 125 köbcentis kategóriában Talmácsi Gábor vb-futam-győzelemmel is büszkélkedhet.
Az őszi struktúra igazi szenzációja az a száz filmből álló csomag, amely az MTV legújabb beszerzése, és amelynek harmada még nem volt látható itthon tévéképernyőkön. A Magyar Televízió és a BBC ötvenperces sorozata a tudomány, természettudomány és történelem iránt érdeklődőknek jelenthet igazi csemegét.
Kósa Somogyi György, az m2 intendánsa kiemelte, hogy a magyarság által lakott területeken mindenütt fogható csatorna szerkesztésében továbbra is a hármas elv: tájékoztatás, szórakoztatás és művelődés dominál. A számok tükrében ősszel a műsoridő 40-40%-át a tájékoztatás és művelődés, 20%-át pedig a szórakoztatás tölti ki. Az intendáns korábban az Anyaországon Kívüli Magyar Újságírók májusban Szegeden megtartott konferenciáján már bejelentette, hogy a Televízió kétévi szünet után újraindítja műsoraiban a határon túli lapok sajtószemléjét. A tájékoztatón elmondta, hogy július 1-jétől a Kárpáti Krónikában naponta, a Határátkelő című műsorban hetente foglalkoznak több mint 40 Kárpát-medencei, illetve tengerentúli lap legérdekesebb cikkeivel. Ugyancsak a külhoni magyar sajtó népszerűsítését szolgálja a szeptemberben induló sajtóklub, neves újságírók részvételével. Az MTV tisztában van a határon túli sajtó mostoha helyzetével, és célja, hogy szerény eszközeivel a nagyközönséggel is megismertesse a jelentős tradícióval rendelkező lapok törekvéseit, s hozzájáruljon olvasottságuk növeléséhez.
(-)
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..