home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Grilltanfolyam — Barbecue- és grillképzés Adán
Talpai Lóránt
2023.07.28.
LXXVIII. évf. 30. szám
Grilltanfolyam — Barbecue- és grillképzés Adán

Első alkalommal tartottak Adán BBQ- és grillképzést a Hagyományőrző Idegenforgalmi és Gasztronómiai Egyesület — Gastro Friends szervezésében. A kétnapos rendezvényen valódi barbecue-mesterek tartottak előadásokat az érdeklődők számára. Az első napon kora reggeltől estig a BBQ volt a fókuszban, míg a második napon a grillkészítés fortélyait sajátíthatták el a képzés résztvevői. Természetesen a megsütött húsokat, desszerteket és köreteket az ebéd, illetve vacsora folyamán el is fogyaszthatták a vendégek.

Komlós Andor, a rendezvény szervezője a képzés kapcsán kiemelte, hogy néhány barbecue- és grillversenyt szerveztek már, de ilyen jellegű oktatást most először.

— Itt nálunk Vajdaságban tudtommal nem volt még ilyen barbecue-képzés, nincs még elterjedve. A képzésre egyébként reggel 8-tól vártuk a résztvevőket, bemutattuk a húsok trimmelését, előkészítését, fűszerezését, a sütő bemelegítését, majd 9 óra után kerültek be bizonyos húsok a sütőbe. Megvan, hogy melyik húsfajtának mennyi időre van szüksége. A marhaszegy került bele először, 11 óra körül a disznótarja és a délután folyamán a csirke. Ebédre közösen fogyasztották el a résztvevők azt, ami addig sorra került, vacsorára pedig a többi hús készült el.

10—15 fős csoportok számára ideális a képzés

— A résztvevők száma korlátozott volt, nem lehetett tömeges, úgy állítottuk össze a csoportokat, hogy tudjunk velük foglalkozni. Elegendő hely kellett, hogy odaférjenek az asztalokhoz, sütőkhöz. Ezt a létszámot körülbelül 15 főben szabtuk meg. Magyarországon vannak ilyen képzések, melyeken magam is részt vettem már, ott 10-es csoportokat alakítanak ki. Itt mi 15 fős létszámot szabtunk meg. Az előadók Magyarországról, Budapestről érkeztek. Bogdán Róbert nemzetközi és magyarországi viszonylatban ismert barbecue- és steakmesterbíró Hollandiától Németországig barbecue-versenyeken bíráskodik, ő tartotta a képzést. Feleségével, Miklós Gizellával érkezett, aki szintén versenybíró, szakmabeli — mondta a szervező.


Komlós Andor

A tapasztalatcsere és a tapasztaltszerzés a lényeg

— Mivel ez volt az első ilyen jellegű rendezvényünk, még nekünk is nagyon sok minden új. Interaktív képzésről volt szó, lehetett kérdezni, beszélgetni, tapasztalatot szerezni. A résztvevők már valamilyen előtudással érkeztek. Úgynevezett szmókerje majdnem mindenkinek van, és már bontogatták a szárnyaikat a sütés terén. Vendéglátósok is vannak közöttük, akik már több rutinnal bírnak a sütés terén, de a lényeg, hogy volt kit kérdezni a sütés fortélyairól, és tapasztalattal gazdagodva távoztak a résztvevők — összegezte Komlós Andor.

Milyen is a jó barbecue sütési technika?

Bogdán Róbert nemzetközi barbecue- és steakmesterbíró a tanfolyam kapcsán elmondta, hogy feleségével, Miklósi Gizellával örömmel tettek eleget a felkérésnek. Komlós Andor meghívására érkeztek Adára, ahol nagy űrtartalmú és nagy kapacitású sütő van, mely megfelelő helyszín a barbecue-alapok bemutatására.


Bogdán Róbert

— Alapjában azt mutatjuk meg ezen a képzésen, hogy a jelenlevők hogyan tudnak otthon ilyesmit készíteni, mi is ez a műfaj. Mindez valójában egy sütési technika, egy amerikai eredetű sütési forma. A nagyobb, tömbösebb, általában zsírosabb húsokat kezdték el egykor ilyen módon a sütőben sütni. Viszont, mint kiderült, közép-európai kötődése is van, Adorjányi Máriusz, az első magyar nyelvű barbecue-szakácskönyv és -blog szerzője utánajárt annak, hogy Amerikában élő cseh, német, magyar hentesek alakították ki ezt a hagyományt, hogy a zsírosabb, tömbösebb, nehezebben eladható vagy nem olyan szépen szeletelhető húsokat hogyan lehet élvezhetővé tenni. Ebben az esetben egy speciális eszköz segítségével, meleg füsttel, magas hőfokon, 100 és 150 fok közötti hőtartományban, de hőmozgásban készülnek el a húsok hosszú idő alatt. Ez függ a húsok mennyiségétől, méretétől is. Nálunk nincs, nem volt eddig hagyománya, de egyre inkább népszerűvé válik, kellemes otthoni elfoglaltság is, családi összejövetelekre, barátkozásra megfelelő alkalom. A sütéshez különféle fűszerkeverékeket használunk, Szegeden van az egyik legsikeresebb versenyzőnk, akinek fűszerkeverő üzeme is van, innen szereztük be a hozzávalókat. A barbecue-szószokról viszont fontos tudni, hogy azokkal csak a végén dolgozunk, akkor kenjük be velük a húsokat, mert ezek magas cukortartalmú dolgok, melaszt, cukorszirupot tartalmaznak, és könnyen megégnek, tehát száraz fűszerrel kezdünk, és a végén, szinte a tálalás előtt, a sütési idő utolsó fázisában kerülnek a húsokra utolsó finomításként.

Fényképezte: Talpai Lóránt

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..