home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Fokozódnak az összecsapások Ukrajnában
2022.03.03.
LXXVII. évf. 9. szám
Fokozódnak az összecsapások Ukrajnában

Nyolc napja tartanak az összecsapások Ukrajnában. Az orosz hadsereg egyre hevesebben támadja a városokat. Kijev és Mariupol ellen is kemény támadás indult, Herszont pedig már elfoglalták az orosz erők. Folytatódnak a béketárgyalások.

Oroszország szerda éjjel a Harkov megyében fekvő Izjum bombázását is megkezdte — közölte a BBC. A hírt a Donyec folyó partján elterülő város polgármestere, Volodimir Macokin jelentette be közösségi oldalán. Állítása szerint a pusztítás a városközpontot sújtotta, a lövegek egy kormányzati épületbe és több lakóházba is becsapódtak. A polgármester azt írta, a támadásnak nyolc halálos áldozata van, köztük két gyerek.


Fotó: Tanjug/ AP/ Maxar Technologies

A dél-ukrajnai Herszon város lakosai csütörtök reggel már egy orosz ellenőrzés alatt álló településen ébredtek, miután az orosz hadsereg elfoglalta a stratégiai jelentőségű fekete-tengeri kikötővárost. Ihor Kolihajev polgármester Facebook-bejegyzésben írta meg, hogy a városban már nincsenek ukrán katonák, és megegyezett az orosz hadsereggel a város működtetésének alapfeltételeiről. Egyelőre még ő a polgármester, és a városházán is az ukrán zászló van kint. A városban kijárási tilalom van este 8 és reggel 6 között, az utcán legfeljebb ketten mehetnek egymás mellett. Az élelmiszerboltok és gyógyszertárak kinyithatnak, újraindulhat a tömegközlekedés, de meg kell szervezni a halottak elszállítását és eltemetését.

Oroszország fokozta az ukrán városok bombázását. A szintén délen fekvő Mariupol polgármestere könyörtelennek minősítette a támadásokat.

Az esti órákban intenzíven bombázták Kijevet is, találat érte a város egyik központi fűtési vezetékét a központi pályaudvar közelében — a hírt Anton Heraszcsenko, az ukrán belügyminisztérium tanácsadója is megerősítette a Telegramon. Ezzel a város egy részében megszűnt a fűtés. A pályaudvar épülete kisebb károkat szenvedett, de a vonatközlekedés még lehetséges. Heraszcsenko később közölte, hogy a robbanást egy, az ukrán légvédelem által lelőtt orosz rakéta okozta.

Az ENSZ szerint eddig legalább 227 civil vesztette életét az összecsapásokban. Moszkva először jelentette be az orosz áldozatok számát, 498 halottról és 1597 sebesültről adott hírt.

A gazdasági következmények már Vajdaságban is érezhetők

Egyre jobban érzi a szerbiai gazdaság az orosz—ukrán konfliktus negatív hatásait.

Óriási gond, hogy az egekbe szökik az energia- és az üzemanyagár, az infláció pedig egyre nagyobb méreteket ölt.

Az Ukrajnában rekedt kamionosok jórészt már átjutottak, de néhányan még mindig a határon vesztegelnek. A Szerbiai Gazdasági Kamara erőfeszítéseinek köszönhetően, és természetesen a külföldi kollégáink együttműködésének hála, sikerült egy részüket kiszabadítani, de még mindig ott vesztegel mintegy tíz kamion, melynek ugyanaz a problémája. Reméljük, hogy az erőfeszítéseinknek meg lesz az eredményük” — nyilatkozta Bojan Stanić, a Szerbiai Gazdasági Kamara stratégiai elemzésekkel megbízott részlegének illetékese.

Humanitárius tanácsot hozott létre a magyar kormány az ukrajnai menekültek segítésére

Humanitárius tanácsot alakított a kormány, hogy az ukrajnai menekültek segítése érdekében még összehangoltabbá és szervezettebbé tegye a kormányzati szereplők, valamint a nagy karitatív szervezetek munkáját — jelentették be szerdán Budapesten.


Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő (fotó: MTI/ Kovács Tamás)

Szentkirályi Alexandra közlése szerint a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elnökségével megalakult tanácsban jelen vannak a köznevelés, a felsőoktatás, a szociális és a gyermekvédelmi terület, az egészségügy, a területi közigazgatás, a munkaügy, a nemzetpolitika, a Hungary Helps és a közlekedés képviselői.
A kormányszóvivő arról is szólt, hogy kedden az ukrán határnál járt, megnézte, hogyan történik az átengedés, és felkeresett három segítségpontot is, ahol a nagy karitatív szervezetek, az önkormányzatok és a kormányhivatalok munkatársai segítik az érkezőket információkkal, étellel-itallal, illetve nyújtanak nekik pihenési lehetőséget és lelkigondozói segítséget. Emellett a környék kormányablakai folyamatosan nyitva tartanak — fűzte hozzá.
Szentkirályi Alexandra elmondta, február 24-e óta majdnem 104 000 ukrán menekült érkezett Magyarországra, közülük több mint 1300 embert helyeztek el állami segítséggel. A 11711711-22222222-es számlaszámra több mint 200 millió forint felajánlás érkezett — tette hozzá.

Közlése szerint az állami vállalatok is segítenek, a MÁV-START járatain ingyen utazhatnak az Ukrajnából érkezők, a Volánbusz pedig négy, határ menti helyszínen, valamint a budapesti főpályaudvarokon szervez buszokat a menekültek szállítására.
A kormányszóvivő felidézte, hogy a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vezette delegáció vasárnap 30 tonna élelmiszert és 100 000 liter üzemanyagot vitt Kárpátaljára, hétfőn pedig bejelentették, hogy 600 millió forint értékben küldenek élelmiszert, babaápolási és higiéniai termékeket.


Fotó: MTI/ Balogh Zoltán

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára megköszönte a lakosságtól érkező segítséget és felajánlásokat. Mint mondta, nem biztos, hogy minden felajánlást azonnal tudnak fogadni a karitatív szervezetek, de mindenkinek visszajeleznek, és mivel várhatóan hosszabb időre kell berendezkedni, így lehet, hogy később lesz szükség a segítségre.
A karitatív szervezetek e-mailben várják az önkéntesek jelentkezését, szükség lenne továbbá pedagógusokra is, akik a gyerekek iskola utáni tanítását, magyar nyelvre oktatását vállalnák — közölte az államtitkár.
A tartósélelmiszer-felajánlásokról azt mondta, a határ menti segítségpontok megteltek, így nem oda, hanem az Aranyosapátiban csütörtökön 14 órakor megnyíló nagyobb raktárba vagy a segélyszervezetek országszerte megtalálható raktáraiba várják az adományokat. A Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál szállások felajánlására is van lehetőség — tette hozzá az államtitkár.

Soltész Miklós azt is elmondta, hogy kedden már találkozott, és vasárnap újra találkozik az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága közép-európai képviseletének vezetőjével, aki megköszönte Magyarország segítségnyújtását, és várhatóan konkrét felajánlásokat tesz majd az ENSZ nevében.

Összeállította: Tancsik Richárd

Források: (MTI, Szerbiai RTV, Tanjug, Hirado.hu, Pannon RTV)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..