home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Február 26-a
Martinek Imre
2024.02.26.
LXXIX. évf. 8. szám
Február 26-a

Ezen a napon hunyt el 1876-ban Budapesten Tóth Ede költő és népszínműíró.

„Rég megmondtam a költöző darunak: / búcsút mondok én is az én falumnak. / Kurjantásom aki hallja — értse meg: / a faluból a legrosszabb útra megy.”


Budapest, Fiumei úti sírkert — 2023. január 21.

A falu rossza, a Kintornás család és A toloncz című népszínművek szerzője 1844. október 14-én született a történelmi Gömör vármegye Putnok városában. Tanulmányait ugyan gimnáziumi tanulóként kezdte Iglón, de gyenge bizonyítványa és a családi körülmények miatt apja kivette az iskolából. A továbbiakban volt kereskedőinas, majd segéd, Lantos néven pedig vándorszínész is. Életének ez utóbbi epizódja már a sárospataki diákévei után jegyeztetett fel, illetve a vakvágányra futott gömöri legációja után. Rossz kiejtése miatt ugyanis a keszi pap nem engedte prédikálni, Lenkén pedig egy öreg paraszt rászólt: „Ne siessen, egy szavát sem értjük.” 1864. február 8-án sok nyomorúság után elhagyta a kollégiumot azzal az elhatározással, hogy színész lesz. Kisvárdára gyalogolt, ahol február 11-én felvették, és megkezdte színészi pályáját. Ekkor apja mint országos csavargót hatóság útján be akarta soroztatni katonának, és eme bajtól csak nagy nehezen tudott megmenekülni. Éveken át küzdött és nyomorgott, még mint gyalogszínész egy-egy társulatot háromszor is elhagyva, és innét hozzászegődve és bejárva a fél országot. Sokszor volt a kétségbeesés, a megsemmisülés szélén, éhenhalásnak, megfagyásnak kitéve; csak hivatásában való törhetetlen hite tartotta fenn. Sebes beszéde, kifejezéstelen arca és igénytelen alakja miatt nem igen jutott jobb szerepekhez. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Tóth Ede életébe az eredetileg 1873-ban írt A falu rossza című népszínműve hozott jelentős fordulópontot. Tehetségére felfigyelvén Szigligeti Ede neves rendező vette pártfogásába, aminek eredményeképp a Nemzeti Színház jelmeztári felügyelőjének (vagyis Tóth Edének) művét 1875. január 15-én a szóban forgó színház is műsorára tűzte.

E darabot hajdanán (1980-ban) fatornyos szülőfalum, Torontálvásárhely/Debellács amatőr színjátszói is gyakran felkarolták, 2010 nyarán — Táborosi Margaréta rendezésében a vajdasági Tanyaszínház truppja tájolt vele…

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..