home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Falunap és templombúcsú jeles évfordulók jegyében
Kónya-Kovács Otília
2023.05.17.
LXXVIII. évf. 20. szám
Falunap és templombúcsú jeles évfordulók jegyében

Május 16-a, Nepomuki Szent János vértanú pap napja Tordán a templombúcsú ünnepe. Az utóbbi évtizedekben a falunapi rendezvényeket is ehhez a dátumhoz kötik, ezért a főbb események a hétvégén, május 13-án és 14-én zajlottak.

Az idén a falunap és a templombúcsú több jubileum jegyében telt, amit Dobai János polgármester összegzett.

— Az idén van 175 éve annak, hogy Nepomuki Szent János védőszentünknek a temploma felépült, illetve 220 éve annak, amikor az első templom és az első iskola létrejött a falunkban. 225 éve fejeződött be Torda újratelepítése, mely 1776-ban kezdődött és 1798-ban ért véget, amikor a falu újból visszakapta a Torda szerződéses nevet, illetve 40 éve, hogy a templombúcsút és a falunapot együtt ünnepeljük — hangsúlyozta Dobai János. Hozzáfűzte, ezek az ünnepek kötelezik a lakosságot, hogy méltón emlékezzenek a múltra, mely egyúttal a jelenről és a jövőről is szól. Mint fogalmazott, függetlenül attól, hogy a lélekszám — mint általában más községekben is — fogyatkozást mutat, továbbra is elmondható, hogy Torda egy összetartó, kis közösség, ahol bármiről legyen is szó — beruházásról, akcióról, rendezvényről —, mindig mindenki összefog, a helyi közösség, a civil szervezetek, a különféle intézmények. Ez arra ösztönzi a helybelieket, hogy továbbra is kitartsanak a falu mellett, valamint újabbnál újabb dolgokat csináljanak, hiszen mindannyian azt érzik, hogy a faluban maradt emberek érdekében érdemes tenni.


A tűzoltók irodájának megnyitója

Masa Tamás atya, tordai plébános elmondta, az ünnepi szentmisével hálát adtak azért, hogy 175 évvel ezelőtt fölépülhetett a mostani templom, mely jó állapotban van, használható istentiszteleti célokra, a hívő közösség együtt tud benne ünnepelni, sok szép lelki élményt nyújt az itt élőknek.

— A templombúcsú nagyon jó lehetőség az elszármazottaknak is, hogy hazatérjenek, eljöjjenek a szentmisére, kimenjenek a temetőbe szeretteik sírjához, és a közös ünneplésen fölidézzék a régi szép időket. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a múltból tudunk sok szépet meríteni, de a legfontosabb, hogy legyen jövőképünk, hogy megmaradjunk kereszténynek, magyarnak, jó embereknek, amire valójában hivatást is kaptunk — emelte ki Masa atya.

A művelődési műsor előtt Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke köszöntötte az egybegyűlteket.

— Amíg sokan a hivatalos népszámlálási adatok elemzése után elsiratják a közösséget, mi úgy gondoljuk, hogy még vagyunk elegendően, és tudunk harcolni minden egyes magyarért. Torda nagyon jó példája annak, hogy legyenek bármennyien, ha a közösség összetart, és amíg esküvőket, keresztelőket terveznek a faluban, addig van itt jövő. A civil szervezetek aktív tevékenysége is bizonyítja, hogy meg lehet maradni, de mindannyian abban reménykednek, hogy talán még vissza is jönnek azok közül, akik az elmúlt időszakban elhagyták a falut.


Kovács Elvira köszöntője

Az idei falunap és templombúcsú alkalmából átadták rendeltetésének a régi községháza épületében kialakított irodát, melyet a begaszentgyörgyi községi tűzoltó szövetség használ majd a jövőben. Barna Edvin parancsnok az ünnepélyes irodaavatón arról számolt be, hogy a szövetség 1960-ban alakult, és hét önkéntes tűzoltó egyesületet tömörít.

— A szövetségnek a mai napig nem volt irodája, viszont erre már nagy szükség volt, hiszen koordinálja a többi egyesület munkáját, és a korral haladva tapasztaljuk, hogy mindig több és több munka van. Az államnak, valamint a Szerbiai és a Vajdasági Tűzoltó Szövetségnek köszönhetően — hogy felismerték az önkéntes tűzoltóság fontosságát — tudunk új tagokat toborozni, új felszerelést beszerezni, valamint képzéseket szervezni. Az sem mellékes, hogy a professzionális, azaz a fizetett tűzoltó egység Begaszentgyörgyön található, viszont vannak települések, melyek 30-40 kilométerre találhatóak onnan, és ha tűzeset történik, nagyon hosszú időbe telik, mire kiérnek a helyszínre. Mindig fontos a gyors beavatkozás, ezért tartjuk jelentősnek a helyi egyesületeknek a fenntartását. A község területén egyébként több mint 250 tűzoltót tartunk számon, a tordai és a toráki egyesület a legnépesebb.

Az ünnepségen adták át rendeltetésének a falu kemencéjét — vagy jobban mondva, sütödéjét —, mely nagyon szép környezetben, a vadászotthon udvarán található, és Balázs József bakonyszegi iparművész építette.

— Nemcsak kemencéről van szó, hanem egy teljes külső konyháról, malacforgatóval, bográcshellyel, mosogatóval együtt. Elég sok munkával járt, ebben, amit most lehet látni, mintegy 2500 nagy méretű tégla van. Volt segítségem, a helyi emberek közül többen is hozzájárultak munkájukkal. Próbáltam megmutatni nekik, hogyan lehet felépíteni egy ilyen kinti konyhát, és úgy gondolom, lesz, aki a jövőben önállóan is meg tudja majd építeni — nyilatkozta Balázs József.


Balázs József és Dobai János a szabadtéri konyha előtt

A tordaiak ünnepségén a fiataloknak diszkóesttel, a horgászoknak versennyel kedveskedtek, az amatőr szakácsok is összemérték tudásukat, és a zenei kínálat sem maradt el. A szombati rendezvény a sztárvendég, a 3 + 2 együttes koncertjével ért véget.

Fiatalok a főzőversenyen (Barna Nóra és a szerző felvételei)

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..