home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Fábry Sándor önálló estje Óbecsén
Szilágyi Edit
2023.11.24.
LXXVIII. évf. 47. szám
Fábry Sándor önálló estje Óbecsén

Fábry Sándor önálló estjét az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben november 22-én élvezhette a közönség. A művészt talán mindenki ismeri. Már hosszú évek óta láthatjuk a tévé jóvoltából, onnan szól hozzánk, és osztja — ahogyan ő fogalmaz — humorbonbonjait. 

A magyar író, humorista, műsorvezető, dramaturg, érdemes és kiváló művész, show-man, számtalan díj birtokosa nem titkolja, hogy néhány nappal az óbecsei fellépés előtt töltötte be hetvenedik életévét. Hogy ez sok vagy kevés, erről nem beszél, de rajta vagy a módon, ahogyan megszólítja a közönséget, nem tűnik soknak, inkább elegendőnek. Elég, mert vitathatatlan a mögötte lévő tapasztalat, és nem sok, mert minden témába képes beleszőni valami újat, addig még nem közöltet, közben teret hagyva a jövőben közlendőnek.

Az estre, melynek egyetlen szereplője ő volt, idejében érkezett. Lezseren fogadta az újságírók kérdéseit, és adta meg a válaszokat gondolkodás nélkül. Színházi élet — régen és most, humor — egykor és manapság, kimondható szavak vagy sípszóval elcsendesítő, tökéletesen érthető gondolatok. Vallomás, hogy nem árok van számára, hanem híd a művészi élet, a publikáció, a dramaturgia, a fellépés és a magánélet között. Minden kérdésre tudja a választ, vagy ügyesen kitér, közben befelé nevet.

Magáról azt vallja, hogy úgy érzi, nem változott. A jó poént egy régi példával magyarázza meg: a takarítónő az őrület határát súrolja — körülötte nevetnek. Ő is nevet. A humor őszinte műfaj, állítja. A néhai Jugoszlávia ismertebb és számára kedves helyeit meglátogatta. Nem először jár Vajdaságban, ismeri az itt élők mentalitását, tudni véli, mit hol lehet előadni. Az élet történéseit, a munkájával kapcsolatos kritikát megtanulta elfogadni.

Az újságírók elengedik. Végre bejut a terembe a közönség. Telt ház.

Leül a színpadra helyezett asztal melletti széken, még hallgat, de a közönség megelőlegezi a mosolyt. Ismerik. Belekezd. Egy rövid ideig „tartja” a szék, majd feláll, közben mondja tovább. Ismert, mégis meglepetésként hat a rá jellemző összpontosítás, annak ellenére, hogy nincs előtte emlékeztető jegyzetfüzet, a szavak keresése elmarad, lazán pereg a megkezdett történet, melyet elkalandozás követ egy másik eseménybe, majd váratlan visszatérés az eredetibe, ami folyamatosan leköti a jelenlévők figyelmét. Mondaná tovább, mert még csak az elején tart, de nem hagyja a fel-felzendülő taps. Sorjáznak a humor szikrái. Úgy tűnik, az idő megállt, pedig észrevétlenül elszökik.

Elköszön. A taps visszabiztatja. Folytatja, mintha percekkel előbb abba sem hagyta volna. Énekel is. A szöveg, a téma vagy az előadásmód mosolyt rajzol az arcokra, aztán hangossá válik a nevetés, és még erősebbé a taps.

Meghajol, kimegy. Nem szűnik az ováció. Természetesen visszajön. Egy újabb humorbonbonnal.

Elsöprő a siker!

Fényképezte: Szilágyi Edit

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..