home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Ezüstcsengő
SKAMLA Gábor
2005.07.06.
LX. évf. 27. szám

Megtartották az egyházi kórusok XI. dalszemléjét, az Ezüstcsengőt, melynek házigazdája ez alkalommal a kishegyesi plébánia volt. Ft. Brasnyó Ferenc plébánossal az élen a pasztorális tanács -- Kocsis Miklós kántor, valamint Csőke András és Gál József zenetanár -- vállalta fel a szervezés és a rendezé...

Megtartották az egyházi kórusok XI. dalszemléjét, az Ezüstcsengőt, melynek házigazdája ez alkalommal a kishegyesi plébánia volt. Ft. Brasnyó Ferenc plébánossal az élen a pasztorális tanács -- Kocsis Miklós kántor, valamint Csőke András és Gál József zenetanár -- vállalta fel a szervezés és a rendezés feladatát. Az Ezüstcsengő dalszemle és találkozó már három évtizedre tekint vissza -- itt a Délvidéken pedig, a szabadkai egyházmegyében a dalszemlének már több mint tízéves a hagyománya van. A szemle célja -- ahogy azt msgr. Miocs József a bizottság elnöke bevezető beszédében elmondta --, hogy a kórusok egymást hallgatva, egymástól tanuljanak, újabb kórusok alakuljanak, s fojtassák az egyház ezeréves hagyományát. A szemle jelmondata is az elnök gondolataihoz fűződik, melyet Szent Pál apostol így hagyott meg számunkra: Énekeljetek hálás szívvel zsoltárt, himnuszt és szent dalokat Istennek!
Az első dalszemle Moholon volt, majd ezt követően, minden évben más-más plébánia vállalta magára a szervezést -- ebben az évben Kishegyes. Az Ezüstcsengő dalszemlében megkülönböztetünk komoly- és egyházi könnyűzenei stílust. Mindkét kategóriában a fellépők gyermek- és ifjúsági énekkarokra oszlanak, sőt kategóriákon belül a kórusok kisebb-nagyobb csoportokba tömörülve adják elő a műveket. Ezek a kategóriák nagy lehetőséget jelentenek a szemlére való felkészülésben, s azt eredményezik, hogy évről évre fejlődnek a kórusok, a fellépők pedig mind felkészültebbek. Nagy előrehaladás és fejlődés észlelhető a tizenegy év alatt: a szemle és a találkozó elérte célját.
Ebben az esztendőben az Ezüstcsengőn a gyermekkorosztály komolyzenei kategóriájában részt vett az újvidéki, a csókai, a kulai és a zentai gyermekkórus. A könnyűzenei kategóriában a tornyosi, a kelebiai, a szabadkai és a temerini énekkar. Az ifjúsági kórusokból viszont egy-egy énekkar mutatkozott be, méghozzá a komolyzenei kategóriában a moholi Szt. Polion kórus, a könnyűzenei kategóriában a zentagunarasi plébánia kórusa. Az előadások után a kórusvezetők az Ezüstcsengő-bizottság tagjaival közösen mérlegelték a fellépésekét. A szemle végén, minden kórus emléklapot és egy zászlócskát kapott a rendezvényen való fellépésért. A hagyományokhoz híven a szemle végén kihirdették a következő évi Ezüstcsengő helyét: a XII. Ezüstcsengő házigazdája Tóthfalu lesz.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..