home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Egybetartozásunk a hit által
-sy
2006.05.10.
LXI. évf. 19. szám
Egybetartozásunk a hit által

Amikor a határmódosítás nélküli nemzetegyesítésről beszélünk, a Haza a magasban fogalmára utalunk, általában a politikai mozzanatokra gondolunk. Hogy nem csupán erről van (lehet) szó, arról az április végi szegedi kanonokbeiktatás győzhetett meg bennünket: msgr. Gyulay Endre szeged-csanádi...

Amikor a határmódosítás nélküli nemzetegyesítésről beszélünk, a Haza a magasban fogalmára utalunk, általában a politikai mozzanatokra gondolunk. Hogy nem csupán erről van (lehet) szó, arról az április végi szegedi kanonokbeiktatás győzhetett meg bennünket: msgr. Gyulay Endre szeged-csanádi püspök négy címzetes kanonokot avatott - köztük kettőt a határokon túlról, a Szent István által alapított Csanádi egyházmegye területéről: Temesvárról, illetve Törökkanizsáról. Számunkra ez utóbbi, Bogdán József törökkanizsai plébános címzetes kanonokká való kinevezése a legörvendetesebb hír, annál is inkább, mert - mint a kinevezés indoklásában hallottuk - ft. Bogdán József ezt a kitüntető címet nem csupán lelkészi tevékenységével érdemelte ki, hanem költőként is: olyan költőként, aki költeményeiben felvállalja hívei sorsát-baját, álmait és vágyvilágát...
A kinevezésről tájékoztató püspöki értesítés nem hagy kétséget afelől, hogy a kinevezéssel Őeminenciája demonstrálni kívánja a trianoni békediktátum által három részre szakított történelmi egyházmegye szellemi-lelki egységének folyamatosságát, az anyaország testéről leszántott katolikus magyarság egybetartozását az anyanemzettel a nyelv, a kultúra és - ez esetben - mindenekelőtt és mindenekfelett: a hit által.
A képen a Szeged-Csanádmegyei Káptalan; az első sorban, az újonnan avatott kanonokok sorában a harmadik Bogdán József törökkanizsai plébános.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..