home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Egy fiatal informatikus sikertörténete
Kartali Róbert
2024.05.07.
LXXIX.. évf. 18. szám
Egy fiatal informatikus sikertörténete

Mihály Ádám még csupán a középiskola negyedik osztályába jár, de tizenkilenc évesen már cégtulajdonos, és saját magán kívül másoknak is megélhetést nyújt.

Az iskola mellett webfejlesztéssel, webes rendszerekkel és mobilapplikációk készítésével foglalkozik. Jövőjét informatikusként itthon képzeli el, és azt tervezi, Szabadkán folytatja felsőfokú tanulmányait. Beszélgetésünk során arra voltam kíváncsi, miként sikerült ennyire fiatalon ilyen jelentős sikereket elérnie.

* Hogyan és mikor indult a pályafutásod kezdő informatikusként?

— Az egész folyamat 2022 nyarán indult, miután befejeztem a második osztályt. Kezdetben, mint egy átlagos diák, azon töprengtem, hogyan lehetne valami újat csinálni. Ekkor merült fel bennem a projektum ötlete: egy csapattárskereső oldal. Az volt az elképzelésem, hogy olyan platformot hozzak létre, ahol az emberek könnyen találhatnak maguknak társakat különféle játékokhoz. Egy ilyen lehetőség annak ellenére is hiányzott a magyar online térben, hogy sokan játszanak multiplayer játékokat. 2022 decemberére elkészítettem a projektum első fázisát, és eljutottam oda, hogy publikáltam az elképzelésemet. Ekkor arra kellett rájönnöm, hogy hiába az elméleti és gyakorlati tudás, nem volt elég a tapasztalat. Különféle kibernetikai problémák jelentkeztek az oldal védelmével kapcsolatban, fel akarták törni az adatbázist, valamint XSS-támadással is próbálkoztak. Ezekre nekem megoldást kellett találnom, ami rengeteg időmbe került, de jó tapasztalatszerzés volt. A hibákat kijavítottam, tettem be új funkciókat, és lassan a marketing kérdése is felmerült. Nem áldoztam pénzt a reklámra, a TikTokon osztottam meg videókat az oldalamról. Ezt egyre többen látták, lassan növekedett a felhasználók száma. 2023 februárjában az egyik tanárom meggyőzött, hogy ezt az oldalt nevezzem be a projekthétre, mely az iskola rendezvénye. Itt többen véleményt nyilvánítottak róla, és mondták, felismertem egy piaci rést. Az akkori negyedikesek közül Kökény Szabolcs ült mellettem, megtetszett neki a projektum, és megkérdezte, beszállhat-e ő is a fejlesztésébe. Ettől kezdve közösen fejlesztettünk, átvittük az egész weboldalt egy másik programnyelvbe, hogy javítsuk a hatékonyságát. Ma a www.jatekoskereso.hu oldalnak több mint 2000 regisztrált felhasználója van.


Mihály Ádám

* Viszont ez csak a kezdet volt. Hogyan lettél szabadúszó, majd cégtulajdonos?

— Tavaly nyáron azon gondolkodtam, miként tudnám kamatoztatni a játékoskereső weboldal készítése során szerzett tapasztalataimat, és regisztráltam egy szabadúszókat gyűjtő oldalon. Tettem egy próbát, megadtam az adataimat, hogy középiskolás vagyok, és szeretnék zsebpénzt keresni. Néhányan rám is írtak, hogy lenne munka, ezeket be is vállaltam és megcsináltam. Freelancer lettem, de a megvalósított jövedelem fejtörést okozott, hogy miként kell adózni utána. Nem tudtam, kell-e céget nyitni, vagy sem. Utánajártam, nálunk hogyan működik ez, regisztrálni kellett egy online portálon, és minden negyedévben kell benyújtani az adóbevallást. Bejelentettem magam, és az ősszel rengeteg kisebb-nagyobb projektumra kértek fel, ezeket meg is valósítottam, de a télen már annyi felkérés érkezett, hogy egyedül nem győztem. Megkérdeztem néhány osztálytársamat, hogy szeretnének-e nekem dolgozni, hiszen kár lett volna visszautasítani a felkéréseket. Utánajártam, milyen cégforma lenne számomra a leginkább megfelelő. A legtöbben azt javasolták, nyissak egy online céget Angliában. Ez legális forma, megvan, miként kell ez után itthon adózni. Ekkor mondtam az osztálytársaimnak, hogy gyertek, tudok számlázni az ügyfeleknek, és dolgozzunk. Megalakult a hatfős csapatom, és egyre több ügyfél megbízását tudtuk elvállalni, akik közül többen el is jöttek Szabadkára tárgyalni velem.

* És nem lepődnek meg azon, hogy ennyire fiatal vagy?

— Volt egy ügyfelem Budapestről, egy üzletember, aki azt mondta, hogy éppen azért bízik meg bennem, mert ennyire fiatal vagyok, és követem a legújabb, legfrissebb technológiai fejlesztéseket. Mert ha felkérne egy negyven év körüli személyt, aki azt állítja, meg tudná csinálni a munkát, de nem haladt a korral, az baklövés lenne. Szóval legtöbbször előny a fiatalság, de ha valaki a korom miatt kételkedne, akkor fel tudom mutatni a referenciáimat, a már elvégzett munkáimat.

* Sok ilyen van?

— Van öt-hat, melyet nagyon büszkén megmutatok. Van olyan is, amely nem annyira jó, de ott az ügyfél nem akarta meghallgatni a javaslataimat, és egy régi stílusú oldalhoz ragaszkodott. Ezt a munkát ha most valakinek megmutatnám, nem tükrözné, hogy a készítője egy jó webfejlesztő. Az említett budapesti ügyfelemnek is tetszettek a referenciáim, és elképesztőnek tartotta, hogy ilyen fiatalon ilyen munkákat meg tudok csinálni, miközben a saját korosztályomat leginkább a szórakozás érdekli. Én inkább otthon dolgozom, mivel engem ez az élet vonz, és engem arra tanítottak, hogy dolgozni kell. Ha el akarok érni valamit az életben, ha akarok családot és jó életkörülményeket, akkor nem ülhetek arra várva, hogy számba repüljön a sült galamb. Az említett budapesti megbízás után kértem fel az osztálytársaimat, hogy segítsenek, viszont apukám mindig arra tanított, ha jó cégvezető akarok lenni, akkor mindent tudnom kell, amit az alkalmazottjaim tudnak. A programozás minden velejáróját, a frontendet, a backendet, a kiberbiztonságot, mindent a szerverről, valamint azt is, hogyan működik a keresőoptimalizálás. Csak a dizájnt adtam ki leginkább magyarországi dizájnereknek.


Codeefy — a cég, melyről még bizonyára sokat fogunk hallani

* Hogyan működik most a cég?

— Felkeresett bennünket az egyik kollégánk németországi ismerőse, aki most a mi szolgáltatásainkat kínálja fel ottani klienseknek, mivel a mi áraink köszönőviszonyban sincsenek az ottaniakkal. Közben a külsős dizájnerek helyett találtam két fiatalembert, aki a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolán dizájnt tanul, így már összeülhet a csapat helyben, tudunk egyeztetni, tervezni, beszélgetni. Mi hatan most azzal szembesültünk, hogy a Brexit után az EU-s számlázásnál túl nagyok a százalékok Nagy-Britanniából. Az bizonyult a legjobb megoldásnak, ha nyitunk egy szerbiai céget, és innen dolgozunk külföldre. Most tartunk ennek a folyamatnak a végén, és ha ezzel megleszünk, akkor belekezdünk egy erős marketingtevékenységbe Szerbiában, Németországban és Magyarországon is, ahol dolgozik nekünk egy fiatalember százalékért. Ő Amerikában fogja hirdetni a cégünket, sőt, a világ több országában is bepróbálkozunk a szolgáltatásainkkal, azaz weboldalak, applikációk és összetett rendszerek készítésével.

* Milyen terveid vannak?

— Mindig mondom a munkatársaimnak, hogy csakis tőlünk függ, hogy mit érünk el. Mindig arra alapozok, hogy ne csak egy út legyen előttem, hanem legalább kettő. Most elkezdtem egy olyan nagy projektumon dolgozni, amely világméretű, és részben hasonlítható a közösségi médiához. Erre már végeztünk piackutatást, és néhány hónap múlva be is indulhat, rögtön angol nyelven. Ettől nagy sikereket várok, és ezt azért csinálom, mert ha az AI, tehát a mesterséges intelligencia valóban webes munkákat vált majd ki, és kevesebb megbízása lesz a cégünknek, akkor itt lesz ez a nagy projektum. Ha ténylegesen a tervek szerint fog fejlődni, akkor ezen egy év múlva akár 50 fejlesztő is tud majd dolgozni.

* Hogy győzöd mindemellett az iskolát is?

— Mindig is kitűnő tanuló voltam, az idén fogok érettségizni, utána pedig a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolára szeretnék járni. Azért Szabadkán, mert itt nyitjuk meg hamarosan az irodánkat is. De egyébként is mindig azon a véleményen voltam, hogy minek menjek külföldre tanulni, ha itt helyben, kollégium nélkül megkapom ugyanazt, amit egy magyarországi egyetemen. A műszaki főiskolán három év az alapképzés, két év a mesterképzés, mindkettő magyarul. Itt leszek, nincs pluszköltség a lakhatásra, nem vesztek időt az utazás miatt, és nem mellesleg itthon lehetek a családommal és a barátnőmmel. Egyébként a korosztályomat nézve egyre többen gondolják úgy, hogy nem szükséges külföldre menni továbbtanulni, ha itthon is elérhető magyarul ugyanaz a szakirány a főiskolán. Továbbá az IT területén az a jellemző, hogy ahol most tart a webfejlesztés, az öt év múlva már teljesen más lesz, és aki nem követi a trendeket, az lemarad. Tehát nekünk az iskola mellett a szabadidőnkben folyamatosan követnünk kell az IT-világ alakulásait, hiszen mindig jönnek az új programozási nyelvek, tudni kell, melyik világcég melyiket javasolja, figyelni kell a nagyok véleményét, és dönteni, melyik utat választjuk.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..