home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Diákszínjátszók — hídként a szórványban
Kónya-Kovács Otília
2016.03.14.
LXXI. évf. 10. szám
Diákszínjátszók — hídként a szórványban

Az Erdélyi Hagyományokért Egyesület 2003-ban indította el egy szórványhálózat kiépítését, melynek keretében különféle szakmai találkozókra került sor. Egyik ágát a színjátszás alkotja, mellyel fiatalokat próbálnak megszólítani.

Az egyesület tagjai már sok helyszínre eljutottak, ahol segítettek, programokban vettek részt. Immár hatodik alkalommal szervezték meg a diákszínjátszók találkozóját. Kétszer-kétszer Magyarországon, illetve a romániai Bánságban tartottak összejövetelt, Vajdaságban pedig Szabadka után Nagybecskereken találkoztak.


A szentesi diákszínjátszók
 
Bajkó Károly elnök szerint fontos, hogy a szórványban minél több településre ellátogassanak a színjátszók és a hagyományőrzők, mert ezzel az ottaniak ösztönzést kapnak a helyben maradásra, a további küzdelemre, és remélhetőleg az asszimiláció is enyhül. Ennek a tevékenységnek nagyon sok jó hatása sarjadt, hiszen olyan helyeken indult be az anyanyelvű oktatás, ahol addig nem volt magyar óvoda vagy iskola, esetleg általa többen vállalták a magyarságukat. A programokban az anyaországi csoportnak is bemutatkozási lehetőséget nyújtanak, hogy az ottani fiatalok is láthassák a szórványban tevékenykedők munkáját. Barátságok alakulnak ki, tartós emberi kapcsolatok létesülnek, amit mindannyian pozitívumként élnek meg.
 

Ifjúsági Pódium, Nagybecskerek
 
Az Erdélyi Hagyományokért Egyesület 1992-ben alakult meg, amikor nálunk nagyon kilátástalan volt a helyzet, éppen dúlt a délszláv háború, mely elől sokan elmenekültek, és voltak, akik Jánoshalmán — az egyesület székhelyén — találtak menedéket, illetve Romániából is sokan érkeztek. Az alakuláskor az volt a cél, hogy létrehozzanak egy olyan egyesületet, amelyben mindenki „otthon” érezheti magát. A helyzet rendeződése után sokan visszatértek a szülőföldjükre, de az egyesület tovább szervezte a programokat. Voltak különféle képzések, táborok, művésztelepek, néptánctalálkozók. Igény van az ilyen rendezvényekre, viszont Bajkó Károly azt is hozzátette, hogy jó volna, ha a fiatalok közül valaki átvenné a stafétabotot.  
 
A Nagybecskereken megtartott Híd a szórványban nevű projektum keretében három előadást láthattak az érdeklődők. A Muzslai Petőfi Sándor MME diákszínjátszói a Janka és Juli című zenés mesejátékkal léptek színre, a nagybecskereki Madách Amatőr Színház Ifjúsági Pódiuma Lénárd Róbert Éjféltájt című darabját mutatta be, a magyarországi, szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatának tagjai pedig a 150. című előadással kedveskedtek a közönségnek. 
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..