home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Délután zárva
Orosz Ibolya
2004.11.03.
LIX. évf. 44. szám

Uuuuutálom, ha nekem kell megoldanom egy olyan alkatrész beszerzését, amiről azt sem tudom, mire szolgál. Szerintem az ilyen mütyürök fölhajtása a férfi dolga. Előre fázom, ha nekem kell megvennem a locsolócsőhöz való akármit a gazdaboltban - ott ugyanis a fiúk akkor is megkérdezik, hogy hány colos...

Uuuuutálom, ha nekem kell megoldanom egy olyan alkatrész beszerzését, amiről azt sem tudom, mire szolgál. Szerintem az ilyen mütyürök fölhajtása a férfi dolga. Előre fázom, ha nekem kell megvennem a locsolócsőhöz való akármit a gazdaboltban - ott ugyanis a fiúk akkor is megkérdezik, hogy hány colos kellene (nagyon vicces!), ha mutatom a kiszuperálódott darabot. Nem szeretem, ha nekem kell megvennem azt az izét, amit a konnektorba kell dugni, mert előre le merem fogadni, hogy az unatkozó kereskedő a boltban megkérdezi: abban a példányban, amit a kezemben tartok, ugyan mi romolhatott el? Előre rettegek attól, nekem kell tűvé tennem a várost egy olyan semmiség miatt, ami kapcsológomb volna az asztali lámpán. Mégis nekem kell, mert a párom háromig dolgozik. Az ilyen műszaki magánboltok pedig (az államikat sorra felszámolták), ahová engemet küldenek, délután zárva tartanak. Legalábbis Szabadkán. Vagy csak én vagyok ilyen peches? Nem tudom, de a ,,Délután zárva' szindrómából az a benyomásom, hogy a kereskedői logika szerint ebben a városban kétfajta ember él: a munkanélküli és a nyugdíjas. Azok, akiknek (már vagy megint) van munkájuk, nyilván zömmel a privátoknál dolgoznak. Ott pedig - a vadkapitalizmus ,,legjobb" hagyományai szerint - látástól vakulásig kell gürizni, ők aztán sem délelőtt, sem délután nem vásárolnak. A maradék potenciális vásárló (akinek még van állása) miatt pedig nem éri meg délután kinyitni.
Hát itt tartunk. A valaha messze földön híres szabadkai ócskapiac (ahol a varrótűtől a gőzmozdonyig tényleg minden van) esete is ezt a helyzetértékelést látszik alátámasztani. Az ócskapiacból lett árupiacon, nem is olyan régen az árusok délután egy óra tájt még váltották egymást (mert ketten osztoztak egy asztalon). Ma Szabadka legnagyobb működő gyárába, a piacra, a déli harangszó után már nem is érdemes elindulni. Nincsenek árusok, mert se vásárló, se pénz. Kongnak a csarnokok, a nyomasztó csönd azt üzeni: egyre nagyobb a szegénység. Nő, dagad. Akkor is, ha nem beszélünk róla. Ha nem téma, ahogy az utóbbi hónapokban is (már megint) minden a politikáról szólt. Ezúttal a helyhatósági és parlamenti választások okán, holnap majd jön egy másik konc. A politikusok, a ,,nép választott képviselői" számára nem téma, hogy a csirke farhát majd kétszer annyiba kerül, mint tavaly ilyenkor. Nem érdekli őket különösebben, hogy sok-sok idős embernek nyugdíjkifizetés előtt nagyon jól jönne az a néhány csörgő aprópénz, amit az ellátmányt hozó postás markába nyomott. Mert a pénztárcájában csak négy dinár árválkodik, azon pedig nem lehet kenyeret venni. Akinek filléres gondjai vannak, azt nem érdekli a ,,Délután zárva', s az nem korzózik. Nem ámuldozik azon, hogy miközben egyre nagyobb az elszegényedés, Szabadkán lassan Bank utcának kell átkeresztelni a Korzót. Minden valamire való vendéglő -- Zágráb (majd Antikvárium), Elza, Spartak -- helyén bank nyílt. (Minek is?! Az a középosztály, amely megengedhette magának, hogy olykor be-be üljön egy vendéglőbe, már nincs többé.) Aztán bank a NaMa, az önkiszolgáló, az üveges helyén... Úgy fest a város, mintha nem homokbányák, hanem aranybányák vennék körül. A szecessziós Szabadka amolyan szürrealista festményre hasonlít.
Vagy csak én érzem úgy, hogy keveredik az álom és a realitás? Mert nem értem a lényeget, hogy a legjobb áru a pénz? Vagy az a baj velem, hogy ismeretségi körömben túl sok az ötvenes? Hogy sok olyan ötven év körülit tudok, aki ismeri a rettegés ízét. Aki már belekóstolt a munkanélküliek keserű kenyérébe. S aki még nem, de reális a veszélye, hogy holnap-holnapután kiadhatják a munkakönyvét. Gondjuk ugyanaz: már ,,túl öregek" ahhoz, hogy újra munkát kapjanak, a nyugdíjaztatáshoz pedig még ,,túl fiatalok". S miközben emberek tömegei kerülnek utcára -- harminc-egynéhány ledolgozott évvel a munkakönyvükben -- a szerbiai parlament képviselői azt találták ki, hogy kedvezményes szolgálati idővel ajándékozzák meg magukat! Szeretnék, ha 20 (nem elírás: húsz) Szolgálati évvel nyugdíjba vonulhatnának. Arra hivatkoznak, hogy a kemény munkáért, amit a parlamentben végeznek (érettünk és a nevünkben), megilleti őket a kedvezményes szolgálati idő. Meg arra, hogy a környező országokban is ez a gyakorlat - ez a privilégium is megilleti a honatyákat. Lehet, nem tudom. De egyben biztos vagyok: HONATYA nálunk egy sincsen. Hogy miért? Az ATYA kifejezést nem elemezném -- annak a bölcsesség volna a mértékegysége. Viszont a HON (a haza) a parlamenti képviselő esetében államot feltételez. Szerbia pedig nem állam. Egyebek között azért nem, mert ma sem tudja, hol vannak az ország határai (lásd: Kosovo meg a három évre szóló próbaházasságból kihátrálni készülődő Montenegró). Ezért, urak és elvtársak, ott a parlamentben, ne álmodozzanak kiváltságról az egymillió munkanélkülit nyilvántartó Szerbiában - nem vonulhatnak ötvenévesen nyugdíjba. Azt értjük, hogy otthon a feleségük szívesen venné, ha önök, immár nyugdíjasként átvállalnák a férfinak való feladatokat. De majd megveszi azt a szerencsétlen mütyürt a sofőr, a testőr vagy a házvezetőnő.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..