home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
,,Csapatmunkában vagyok érdekelt”
din
2008.08.13.
LXIII. évf. 33. szám

- Szabó Attila felvétele* A választások után következezett a további nehéz feladat: a koalíciós szerződéseket megelőző tárgyalások, majd az egyezségek megkötése. Elnök úr, hogyan látja mindezt?- Ez a választási folyamatnak a szerves része. A választásokat egy párt nem a választás napján, ha...

- Szabó Attila felvétele

* A választások után következezett a további nehéz feladat: a koalíciós szerződéseket megelőző tárgyalások, majd az egyezségek megkötése. Elnök úr, hogyan látja mindezt?
- Ez a választási folyamatnak a szerves része. A választásokat egy párt nem a választás napján, hanem a választási program céljainak érdekében az elérendő pozícióknak a kiharcolásával tudja befejezni. Ennek a tárgyalássorozatnak az egész terhe engem nyomorgatott a párton belül is. Ezért gyakran volt olyan érzésem, hogy sokan voltak ellenérdekeltek abban, hogy ebből a választási eredményből egy jó tárgyalási végeredmény szülessen. Ebből a szempontból mindez számomra nagy kihívás volt. Ezért örülök annak, hogy befejeződött, s úgy ért véget, hogy talán többet sikerült megvalósítani a koalíciós tárgyalások során, mint amire a választási eredményekből számítani lehetett. Természetesen mindezt lehet s kell is elemezni, a történet azonban számomra szeptembertől immáron az, hogy mindebből hogyan s milyen eredményeket tudunk felmutatni. Az érdekel, hogy azt, amit országos, tartományi és önkormányzati szinten a választások alatt mondtunk, a lehető leghatékonyabban tudjuk érvényesíteni. Aki ebben párton, közösségen, koalíción belül partner, annak megvan a helye, megvan az önmegvalósítását biztosító mozgástere.
* A prioritások szempontjából mely technikai-politikai lépések élveznek előnyt?
- Úgy tűnik, hogy kialakult egy olyan országos politikai erő, amelynek a céljai nagyjából egybeesnek azzal, amit mi az elmúlt húsz évben képviseltünk. Ez az európai orientáltság. Ez a magyar és a VMSZ-es politikának mindig a prioritása volt. Az elmúlt időszakban ezzel a víziónkkal mindig kisebbségben maradtunk. Nem volt meg az országon belül az a kritikus tömeg, amely ezt óhajtotta volna. Most a körülmények úgy hozták, hogy jelenleg ez a cél egybeesik azzal, amit a parlamenti többség képvisel. Ezt mindenképpen biztatónak tartom céljaink megvalósulása szempontjából. Másrészt fontos az is, hogy ugyanaz a politikai struktúra, ugyanaz a politikai erő van jelen az összes politikai színtéren. Ez a stabilitáson túlmenően a pozíciók erősítését is eredményezni fogja. Számunkra jelenleg az erő jellegét a belgrádi pozíciónk biztosítja. Megítélésem szerint ennek köszönhetően adott esetekben meg tudjuk valósítani azokat az elképzeléseket, amelyeket fontosnak tartunk. A harmadik dolog, ami számomra prioritás, s elsősorban a pártépítéssel kapcsolatos: a csapatépítés. Lehetőséget kell teremteni arra, hogy folyamatosan, együttműködve ,,csináljunk' politikát. Ennek nem csupán a politikai tartalom megtöltése a lényege. Ez már megtörtént a kampány előtt a választási program megfogalmazásával. Gondolok itt elsősorban arra, hogy hatékonyan működtessük azokat a politikai erőket, amelyek pozícióba jutottak a Magyar Koalíció révén. Ennek egy újszerű momentumnak kellene lennie, mivel eddig nem nagyon volt példa az ilyen jellegű folyamatosságra. Meggyőződésem, hogy ennek révén fognak kikerülni azok az emberek, akik az ilyen jellegű politikát előreviszik majd. Másrészt ezen a munkán keresztül az emberek önmagukat építik, ugyanakkor pedig a célok megvalósítása érdekében egységes csapattá is szerveződnek. Ez konkrétan azt jelenti, hogy elő kell venni azokat a papírokat, amelyekre feljegyzésre került mindaz, amire a választási kampány során ígéretet tettünk. Hozzá kell kezdeni ezek megvalósításához minden szinten. Csak az eredmény- és értékteremtő politikának vagyok a híve. A verbális politizálásnak semmiképpen. Ha a VMSZ hosszú távon talpon akar maradni, ha versenyképes erőt akar képviselni, ha meg akarja tartani, illetve szerezni a választópolgárok bizalmát, akkor meg kell valósítania azokat a célokat, amelyeket a közösség tagjaival együtt fogalmazott meg. Az intrikákra, háttérszerveződésre, egyéni pecsenyesütögetésre alapozó politizálásban nem vagyok érdekelt.
* Mi történt Óbecsén a Magyar Koalícióval?
- Megítélésem szerint ebben a történetben a VMDK elnöke nem tudott felülemelkedni személyes ambícióin. Egészen egyszerűen nem sikerült biztosítani azt, hogy a kkt elnöke legyen Óbecsén. Ez egy egyedi eset. A VMDK-val továbbra is létezik koalíciós megállapodás. Kkt-elnöke van Adán, önkormányzati tanácstagja Csókán. Megítélésem szerint az előttünk álló feladatok sokkal nagyobbak, mintsem, hogy ezzel az egy kérdéssel foglalkozzunk.
* A térkép tanúsága alapján jelentősen kibővült a magyar érdekeltségbe tartozó önkormányzatok száma. Valóban így van ez?
- Megközelítőleg húsz önkormányzatban vagyunk hatalmi pozícióban ilyen-olyan befolyással. Ez annak a klasszikus esete, amit a beszélgetés elején mondtam, hogy a választások nem az urnazárással érnek véget, hanem a koalíciós tárgyalások lezárulásával. Az egész történetben a legkiemelkedőbb a temerini eset, amikor a körülmények úgy hozták, hogy a Magyar Koalíció soha nem látott politikai befolyással bír. Nemcsak a polgármestert, hanem a kkt elnökét is mi adjuk itt, illetve jelentős erővel rendelkezünk az önkormányzat ügyeinek intézésében is. De mindez sok más önkormányzat vonatkozásában ugyancsak elmondható.
* Tartományi szinten Ön az egyik legjelentősebb tárcát - a gazdaságit - irányítja, vezeti. Milyen irányban szeretné elvinni ezt a történetet?
- Nem tudok jelenleg konkrét választ adni, mivel az elmúlt egy hónapban, amióta ennek a tárcának a birtokosa vagyok, sok minden mással is foglalkoznom kellett. Ezért, részletes kép ennek a tárcának a jövőjével kapcsolatban még nincs. Az elkövetkező néhány hónapban szeretném megfogalmazni azokat a nagyberuházásokat, amelyeket ez a tárca megvalósít majd. Ezeknek kell azt eredményezniük, hogy a végrehajtó tanácson belül a gazdasági titkárság az egyik legbefolyásosabb legyen. Ez egy nagyon tág poligon, rengeteg megoldatlan kérdéssel, s megítélésem szerint mindazok, akik itt dolgoznak, rendelkeznek nemcsak ezzel az ambícióval, hanem azzal a tudással is, amely révén ez megvalósítható lesz. Ebből a pozícióból mind y vállalkozás-, mind a turizmusfejlesztésben rendkívül sok a lehetőség. Szeretnék létrehozni egy nagy, kb. száz tagú tanácsadói testületet, amelynek tagjai mind az országon belüli, mind a külföldi tapasztalatokat is átültetik majd a mi valóságunkba.
* Arról lehetett a napokban olvasni, hogy a Demokrata Párt máshogyan ítéli meg Vajdaság alkotmányos státusát, mint az MK. Milyen irányba halad az autonómia kérdése?
- Egyes kérdések vonatkozásában különbözőek a vélemények. Tavaly ebben az ügyben egyeztettünk, s a tárgyalások még nem fejeződtek be. Valamikor a kora ősszel le kell zárni őket. Bízom benne, hogy addig sikerül tisztázni a részletkérdéseket. Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a tartomány hatásköre minél nagyobb legyen. Megítélésem szerint a Vajdasági Magyar Szövetségnek jelen pillanatban van olyan politikai ereje, hogy ez a vajdasági történet a mi számunkra kedvező befejezést nyerjen.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..