home 2024. szeptember 19., Vilhelmina napja
Online előfizetés
Budapesti kockakövek
Orosz Ibolya
2006.09.27.
LXI. évf. 39. szám

Volt egyszer egy pillanat, amikor naivul azt hittem, hogy soha többé nem kell majd a tévé képernyője előtt átvirrasztani az éjszakákat. Ott volt Bukarest és Marosvásárhely. Aztán Kosovo Polje és Belgrád (az utolsó pártkongresszus, ahonnan kivonultak a szlovén küldöttek). Rigómező a milliós tömeggel...

Volt egyszer egy pillanat, amikor naivul azt hittem, hogy soha többé nem kell majd a tévé képernyője előtt átvirrasztani az éjszakákat. Ott volt Bukarest és Marosvásárhely. Aztán Kosovo Polje és Belgrád (az utolsó pártkongresszus, ahonnan kivonultak a szlovén küldöttek). Rigómező a milliós tömeggel és Miloševiæ hadüzenetével. Majd a háborúk: Szlovénia, Horvátország, Bosznia, Dubrovnik lövetése, Szarajevó módszeres gyilkolása, Vukovar... Később Újvidék és Belgád -- a NATO-bombázások szörnyű képei. Csak 2000. október 5-ének átvirrasztott éjszakája szólt az örömről. Pezsgőt bontottunk, ünnepeltük, mert azt hittük, hogy Bukarest után Belgrádban is vége a zsarnokságnak. Aztán mégis a képernyő elé parancsolt bennünket a borzalmas fölismerés: Szerbia a maffia országa, s ez a maffia meggyilkolta a miniszterelnököt. Zoran Ðinðiæ temetését nézve a gyászban is volt valami reményszikra, hogy ezek után tényleg megembereli majd magát Szerbia. Sajnos, azóta se lett belőle szalonképes ország. Csak a szavak, a szólamok szintjén maradt az igyekezet, hogy az EU-tag Magyarország, Budapest segítségével Belgrád is az európai nagy család tagja szándékozik lenni. S akkor, mint derült égből a villámcsapás, Budapest miatt bámuljuk éjjel és nappal a képernyőt. A Gyurcsány-botrány kiváltotta felkavaró képsorokat, a futballhuligánok randalírozását, a rendőrök felé repülő kockaköveket, a polgárháborús hangulatot, a parlament előtt békésen tüntető tömeget, melyet időről időre tüzes beszéddel igyekszik forradalomba hívni egyik-másik szélsőséges.
Értem és átérzem a fölháborodást, jogosnak tartom a követelést, hogy Gyurcsány mondjon le. De döbbenten tapasztalom: nem dobban együtt velük a szívem, nem fátyolosodik be a szemem. Úgy kiégtem, mint Baló György vagy M. Kiss Csaba autója a Magyar Televízió székháza előtt. Keresem az okát: ez volna a hosszú éveken át, folyamatosan sokkolt ember reakciója? Nem fér már belém több fájdalom? Vagy a szívem helyett az eszem súgja: Gyurcsánynak mennie kell ugyan, de attól még nem oldódik meg semmi. Nagy a baj. Délibábkergetés helyett reformok kellenek. A reform pedig fájdalmas beavatkozás.
Gyurcsány Ferenc hazudott. Minősíthetetlen és megengedhetetlen hangnemben beszélt Magyarországról. Erkölcsi szempontból kétség nem fér hozzá: távoznia kell a hatalomból. Akár önként távozik, akár a békéssé szelídült tömegtüntetések nyomására áll föl a miniszterelnöki bársonyszékből, a helyzet nem változik. Lehet, hogy a Fidesznek a legutóbbi parlamenti választások előtti szlogenje -- ,,rosszabban élünk, mint négy évvel ezelőtt - 4+4-re lebontva valóban helytálló. Ám az igazság az, hogy Magyarország polgárai ,,jobban élnek, mint szabadna. A szocialisták hazudták a jólétet -- és ez a hazugság most kirobbant. A Fidesz nem hazudott, csak ígért: béremelést, adócsökkentést, tizennegyedik nyugdíjat. Egyedül az MDF volt az, amely kimondta: bárki kerül is kormányra, a szigorú megszorítások elkerülhetetlenek. Erre jött most a Gyurcsány-csomag, s hozzá a kiszivárogtatott hangfelvétel nyomán adott interjúk, melyekben elmagyarázta: a hazugságot az elmúlt 6-8 évre és az egész politikai elitre értette, amiben a Fidesz is benne van. Ha szövegkörnyezetéből kiragadjuk ezt a mondatát (és egy pillanatra elfelejtjük trágár szóhasználatát), akkor innen Szerbiából úgy is tűnhet: egyenes beszéd. Ahhoz viszonyítva, hogy mi mindennel etetnek, hogyan vezetgetnek meg bennünket, hogyan mutatnak nekünk szamárfület az itteni politikusok, a Gyurcsány-esetre akár legyinthetnénk is. Persze, nem tesszük. És estéről estére csak lessük a képernyőt. Várjuk, mire jut az a mára már végsőkig kettészakadt ország. Régen a megszálló oroszok utálata kovácsolta nemzeti egységbe a népet -- vita legföljebb akörül volt, hogy Beatles vagy Rolling Stones, Illés vagy Omega... Ma a kétpólusú politika rombol, és szedi áldozatait rendesen -- a családi és baráti kapcsolatokban.
Ülünk a tévé képernyője előtt, s megnyugvással vesszük a hírt: már nem repülnek a kockakövek, nem égnek autók, nincs szükség a vízágyúkra. Várjuk a békés tüntetések kimenetelét, s az október elsejei helyhatósági választások eredményét. Abban reménykedünk, hogy 1956 ötvenedik évfordulóján Magyarország megmutatja a világnak: a politikai válságot képes civilizált módon megoldani.
Én ebben nem kételkedem. Mégis aggódom. Aggódom, mert a közvélemény-kutatások szerint a megkérdezettek mindössze 32%-a véli úgy, hogy morális válságban az ország. Márpedig a morális válság felismerése nélkül aligha lehet továbblépni és a gazdasági gondokra koncentrálni. Gazdasági szakemberek azt mondják: minden eldobott kockakő 1000--2000 forintjába kerül a magyar állampolgárnak. Magyarország 2/3-a ugyanis eladósodott (lakáshitel, bútor, új autó...), s akinek eddig 50 000 forint volt a havi törlesztése, az máris havi 51 000 forinttal számolhat. A politikai válság, államháztartás-hiány miatt gyengélkedik a forint. És ezt a gyengélkedést minden polgár a saját bőrén tapasztalja meg. Az ember legérzékenyebb testrésze pedig a zsebe. Igaz, az elkerülhetetlennek tűnő reformok is a zsebeket érintik majd. De azt mondják: ,,reformok nélkül Magyarország banánköztársasággá válik'. És én hiszem, hogy ezt senki sem akarja, akarhatja.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..