home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Beszéljük meg, mérjük fel, döntsünk!
Szilágyi Edit
2023.12.07.
LXXVIII. évf. 49. szám
Beszéljük meg, mérjük fel, döntsünk!

A Vajdasági Magyar Szövetség tartományi és köztársasági képviselőjelöltjei Óbecsén megtekintették a Petőfi Sándor és a Samu Mihály Általános Iskolát, valamint egy, a Prosperitati Alapítvány pályázatán nyertes vállalkozást. A jelenlegi helyzetről, a folyamatban és tervben lévő beruházások szükségességéről és a lehetőségekről beszéltek

Potrebić Tőzsér Gabriella, a Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatónője a pályázatok sikerességét emelte ki, a korszerű tantermeket, a High tech Sulit. Szakállas Zsolt tartományi oktatási titkár örömét fejezte ki, hogy az iskola, melyet négy évvel ezelőtt a bezárás fenyegetett, immár bebizonyította létjogosultságát, és mögötte jelentős közösségmegtartó erő van, osztályokat nyitottak, ami vitathatatlanul példaértékű.


Fotók forrása: Facebook — Juhász Bálint és Kovács Elvira Facebook-oldala

Janković Annabella, a Samu Mihály Általános Iskola megbízott igazgatónője a tartományi beruházások révén megoldott munkálatokról szólt. Ez nem történhetett volna meg jelentős magyar érdekképviselet nélkül, melyet a Tartományi Kormányban a Vajdasági Magyar Szövetség valósít meg, és igyekszik megtartani.

A gabonafélék feldolgozásával foglalkozó Italico Kft. a Prosperitati Alapítvány pályázata révén több új gép birtokába jutott. A cél a munkahelyek teremtése és ezzel a szülőföldön való megmaradás.

Este az óbecsei Than Emlékházban Magyar válasz címmel a december 17-ei választásokról és azok jelentőségéről beszélt Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke és Deli Andor európai parlementi képviselő, felvázolva a belgrádi, illetve a brüsszeli szempontokat, az előttünk lévő kihívásokat, illetve elemezve a választások során várható erőviszonyok alakulását. A moderátor Szerda Balázs, az Óbecsei Községi Tanács művelődéssel és civil szervezetekkel megbízott tagja volt.

Sorjáztak a kérdések: Hogy és hol áll az EU-integráció a bővítés stratégiai jelentősége függvényében? Vajon tényleg szkeptikus Szerbia lakossága az EU-val kapcsolatban? Gyengül-e a bizalom az unió iránt, hiszen a csatlakozásra évtizedek óta vár Szerbia? Milyen és mekkora teret foglal el a témában a gazdaság, a pénz hatalma, az anyagi javak ereje? Változnia kellene-e az EU-nak, és ha igen, miben, ha tudjuk, hogy a régió célja és alapértéke a béke és a stabilitás? Meddig tarthat a jelenlegi állapot? Számíthatunk-e fordulatra? És végül, de nem utolsósorban, a vajdasági magyarok miképpen hathatnának ki a történésekre?

Ahhoz, hogy folytatni lehessen az elkezdett munkát, és tovább számíthassunk az anyaország támogatására a VMSZ-szel való kapcsolata révén, szükség van a magyar polgárok összefogására. Minden vajdasági magyarnak teljes mértékben éreznie kell, hogy a december 17-ei szavazás sorsdöntő — mondta Deli Andor.

— A bemutatkozások, az eredmények és elvárások feltérképezése személyes találkozások, közvetlen beszélgetések révén valósulhat meg. A tét nagyságát mindenki fel tudja mérni, meg kellene őrizni a frakciónkat a szerbiai képviselőházban, de ott kell lennünk a tartományban, Újvidéken is, hogy a magyarság érdekeit képviseljük — emelte ki Kovács Elvira.

Az ukrajnai háború sok mindent felülírt. Szerbia csatlakozását késleltetik, Szerbia igyekezete nem váltja ki a reális reakciót. Mérvadó az oroszok elleni szankció vagy az ukrán háború vége. A polgárok érzik a tagság hasznát vagy annak elmaradását, ami egyenes arányban hat ki az érdeklődésre, illetve érdektelenségre.

Az unióban is viták folynak, sok mindent a pénz mozgat, mást viszont a politika. A tagok egyéni érdeke, az anyagi javakhoz való viszony és az ezzel kapcsolatos vélemények változnak. Az EU-ban a magyarországi reakciót a migránsokkal kapcsolatban nem értették vagy nem érezték, de ebben a témában változott a gondolkodás. Meg kell magyarázni Szerbia helyzetét, az itteni állapotot, mely a magyarokat hatványozottan érinti. A régió célja a megoldás keresése, mely a béke, és a stabilitásban rejlik. A realitás elénk jön, a polgárok elégedetlensége nem tarthat a végtelenségig. Úgy tűnik, hogy a politikai ízlés lassan a mi javunkra tolódik — hangzott el az előadás során.

A kisebbségi ügyeket, a részarányos foglakozást kell tovább fejleszteni, igen jelentős a migránskérdés, ebben a témában a szerb—magyar álláspont közelebb került egymáshoz. Meg kell őrizni az identitásunkat, hogy önállóan dönthessünk a nekünk fontos dolgokban. A jogi háttér az MNT révén megvalósulhat, emellett szükségünk van a politikára is, melyet sikerült kiépíteni, így aztán nemcsak döntések vannak, hanem jelenlét is a politika színterén. Ez azért életbevágó, mert más nem tudja, nem tudhatja, mi fontos nekünk. Szerencsés helyzet, hogy a politikai támogatásban számíthatunk az anyaország segítségére.

Elképzelhető, hogy az igazunkra nem kell éveket várni, a megtorpant gazdaság eredményezi majd a politikai paletta változását Európában is. Észszerű politizálásra és gazdasági erősödésre lenne szükség ahhoz, hogy az EU akár világhatalom legyen, de ehhez saját magát kell megreformálnia — hangsúlyozták a felszólalók.

A beszélgetés további kérdésekkel és válaszokkal zárult, illetve egy döntéssel: szavazzunk december 17-én, a 6-os számot bekarikázva.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..