home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Az ünnep
Összeállította: KÓKAI Zsolt
2015.06.01.
LXX. évf. 21. szám
Az ünnep

„Vasúton, országúton lehet, hogy Miskolc csak 250 kilométerre van Pesttől, de mi néha úgy érezzük, hogy ez a távolság 25 000 kilométer” — nyilatkozta régen Pataky Attila arról, hogy milyen nehéz vidéki zenekarként betörni a Budapest-központú zenei piacra. Ezt el kell hogy higgyük neki, mivel éppen negyven éve annak, hogy a Miskolci Egyetem hallgatóiból verbuválódott zenekar megtartotta első fellépéseit az egyetem kollégiumában.

Rendszerváltáson, tagcseréken, évtizedek koncertsorozatán, tragédián és nem utolsósorban generációkon átívelő slágerek tucatjain át vezetett az Edda Művek rögös útja addig, hogy a magyarok egyik legnépszerűbb rockzenekara legyen határon innen és túl.

Persze ehhez Pataky Attila megérkezése kellett az igencsak a helyét kereső zenekarba. Az egyedi hangzású, senkiével össze nem téveszthető, karizmatikus előadói tehetségén kívül szervezői képességeivel is kitűnt. Ötletei alapján alakult ki a zenekar neve, stílusa, a színpadi jelenlétén és a saját, illetve a szerzőtársakkal közös dalain keresztül pedig a növekvő rajongótábora. Elég saját szerzemény híján a jobbára feldolgozásdalokon alapuló koncertek mégis egyre népszerűbbé tették a zenekart.

A legendás „bakancsos” Edda ’77 és ’83 között magyar rocktörténelmet írt. Slamovits István gitáros és dalszerző, valamint Pataky egymásra találása, ötleteik, dalszövegeik segítették az Eddát a hőn áhított országos ismertséghez. Az együttes a kor legnagyobb zenekaraival, a Piramissal, az Omegával vagy a P. Mobillal állhatott egy színpadon, majd idővel a saját budapesti koncertek is ezreket kezdtek vonzani. Ez az időszak hozta meg az első nagylemezeket, melyek több százezres példányban fogytak. Hiszen ki ne ismerné a Minden sarkon álltam már, a Kölyköd voltam, az Érzés, az Álmodtam egy világot vagy A hűtlen című dalokat. Minden magára egy kicsit is adó „falusi” rádió — akkor még voltak — vagy diszkó műsorán szerepeltek, és a házibulik sem múlhattak el Edda-slágerek nélkül.

Első fénykorát élte ekkor az együttes. De ahogy az általában lenni szokott, két dudás nem fért meg egy csárdában: Slamó és Pataky útjai különváltak. ’82 és ’83 rendkívül mozgalmas és zaklatott volt az Edda életében. Betegségek, tagcserék, visszadobott nagylemez, megírt, de ki nem adott könyv — mindez hozzájárult a szakításhoz. 1983. december 17-én lezárult egy korszak, a régi Edda megtartotta a búcsúkoncertet, mely maga volt az extázis. A rajongók tomboltak, tapsoltak, de tudták, hogy utoljára, ezért az egész nézőtér sírt. Pataky később úgy fogalmazott, úgy érezte magát, mint egy belül síró, de kívül nevető bohóc. A koncert során eljátszották a teljes repertoárt, szinte mind a három nagylemezt végig, és a kiadatlan, de a koncerteken kihagyhatatlan dalokat is.

Pataky Attila nem sokkal ezután újjáalakította az Edda Művek együttest, de a régi rajongók szerint az már valami más volt. Új korszak kezdődött, és érkezett egy új barát, Gömöry Zsolt, aki '85-től mindmáig a zenekar stabil, megbízható billentyűse, hangszerelője és Pataky szerzőtársa. A 80-as évek közepétől újult erővel dolgozó Edda Művek folytatta a korra jellemző, de frissebb hangzású, mégis a saját hagyományait követő, mély tartalmú, énekelhető slágerek gyártását. Az állandó tagcserék is megszűntek, amikor Alapi Steve gitáros és Kicska László basszusgitáros csatlakozott, de a „legfiatalabb” muzsikus, Hetényi Zoltán dobos is csaknem húsz éve erősíti a csapatot. A zenekarnak hosszú, rögös utat kellett végigjárnia, hogy immár évtizedek óta változatlan felállásban zenélhessen közönségének.

Az Edda Művek a negyvenedik évfordulót egész éves turnéval ünnepli. A Papp László Budapest Sportarénában megtartott telt házas koncerttel megkezdődött az évforduló ünneplése. S ha a hírek igazak, akkor december végén ott is fog végződni egy szédületes záróbulival. Azt hiszem, az Edda Művek megküzdött azért, hogy a magyar zene egyik örök érvényű, megkerülhetetlen szereplője legyen. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a több mint 5 millió eladott album, a 28 arany-, a 4 platina- és a 2 gyémántlemez, a szakmai díjak, valamint a polgári kitüntetések.

Forrás: Rocklexikon, Passzio.hu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..