home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Az összetartozás erős kapocs
Tóth Lívia
2023.08.17.
LXXVIII. évf. 33. szám
Az összetartozás erős kapocs

A csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület a XXV. Gyermek- és Ifjúsági Néptánctáborában vendégül látta a Romániában található Avasújváros Hagyományőrző Egyesületének néptáncos fiataljait. Ezt viszonozták nemrégiben az avasújvárosiak, amikor meghívták a csókai Topogó néptánccsoportot a saját rendezvényükre.

A Hagyományőrző Egyesület huszonhatodik alkalommal rendezte meg a nagyszabású, nyári eseményt, melynek Avasújváros hatodszor volt a házigazdája. A néptánc- és népzenei tábort Krupa Anna Bianka elnök vezette a vajdasági Szűcs Orsolya segítségével, aki a Petőfi-program ösztöndíjasaként tartózkodott náluk.

— A program igen tartalmas volt kicsiknek és nagyoknak egyaránt — mesélte Kiss Tóth Erika, a csókai Móra Ferenc MME elnöke. — Vendéglátóink nagy odafigyeléssel szervezték meg a csoportok oktatását, ellátását. Avasújváros Önkormányzata hét kényelmes sátrat vásárolt, melyeket az új óvoda kertjében állítottak fel, így a fiatalok biztonságos körülmények között igazi táborozós élményekkel gazdagodhattak. A rendezvénynek mintegy 80 résztvevője volt, akik a megye legkülönbözőbb régióiból érkeztek, hogy minél több tudást sajátítsanak el a népzene és a néptánchagyomány világából.


Indulás előtt a csókai csapat Kiss Tóth Erikával és Kiss Zoltánnal

A foglalkozások központi témája a népmese volt. A papucsszaggató királykisasszonyok történetét dolgozták fel a csoportok, ki-ki a saját korosztályához illően. Az ötletek megvalósításában, a dráma-színjátszó foglalkozás keretében, Szolomájer Tímea segítette őket.

A hét—nyolc éveseket Palotás Lengyel Anna néptáncoktató tanította népi játékokra, aki szintén Vajdaságból, Óbecséről érkezett. A kilenc—tizenegy éveseket Szűcs Orsolya és Gresa Dávid néptáncosok oktatták a szatmári táncok alapjaira. A tizenkét—tizenöt évesek Kiss Adorján, a Háromszék Néptáncegyüttes táncosa és Veszelszki Boglárka néptáncoktató vezetésével a szilágysági táncokkal ismerkedhettek. A népdaloktatás Nevezi Dobosi Csilla ének-zene szakos tanárral folyt, szatmári és szilágysági népdalokat tanultak az érdeklődők.

— A házigazdák kikapcsolódós programokról is gondoskodtak, hogy a csókai vendégeknek minél többet mutassanak a környék értékeiből, nevezetességeiből. Így jutottunk el egyik napon a Máramaros megyei Koltóra, a Teleki-kastélyba és a Petőfi Sándor Múzeumba. Ennek a helynek az az érdekessége, hogy ott 1846-ban és 1847-ben Petőfi Sándor három alkalommal is megfordult. Ezek közül a legemlékezetesebb az 1847. szeptember 9-e és október 19-e közötti időszak, amikor az ifjú író hitvesével, Szendrey Júliával itt töltötte a mézesheteket. Közben 28 új verssel, közöttük például a Szeptember végén című költeménnyel gazdagította a magyar lírát. A versek többsége a híres somfa alatti kőasztalon íródott, ezt a fát Petőfi somfájának nevezik, s ez alatt temették el kívánsága szerint Teleki Sándort is. A tábor csapatának egy pihenős, lazulós délutánja is volt, melyet egy wellnessközpont élményfürdőjében töltöttek, ahol kicsik és nagyok kedvükre lubickolhattak, és élvezhették a csúszdákat, vízeséseket. Feledhetetlen volt az az este is, amikor tábortűz körül barátkozhattak a táborozók, a szülők és a környékbeliek. Avasújváros Önkormányzata gondoskodott a hatalmas tábortűzről a település mellett lévő Mujden-tó mellett. Csodálatos volt, mind látványban, mind élményben egyaránt. Igaz, az időjárás nem igazán kedvezett éjjelente a sátorozásnak, de a találékony szervezők és segítők gyorsan megoldották a gondot. A fiatalok beköltözhettek az óvoda épületének egyik foglalkoztatótermébe, és kényelmesen pihenhettek matracaikon. Persze, a sutyorgások sem maradtak el, melyek gyakran a késő estébe nyúltak. Elmondhatom, hogy gazdag, élményteli hét volt a Topogó tagjainak ez az igazi csapatépítő jellegű tábor. Az első pillanattól kezdve kialakult egy kapocs, a gyerekek már Csókán megtalálták a közös hangot. Ezt a barátságot csak megerősíteni tudtuk a romániai látogatásunk alkalmával.

Kiss Tóth Erika azt is elmondta, az akarat mindkét fél részéről megvan, és tenni is akarnak azért, hogy az együttműködés folytatódjon.

— Bárhol is legyünk a világban mi, magyarok, annak, aki erős nemzettudattal bír, mindig lesz hová tartoznia — s mi összetartozunk.

A találkozás megvalósulásáért a csókaiak köszönettel tartoznak Csóka Község Önkormányzatának, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek, a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő — Csoóri Sándor Alapnak.

A Móra Ferenc MME felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..