home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Az oktatásról a szórványban
Kónya-Kovács Otília
2016.03.07.
LXXI. évf. 9. szám
Az oktatásról a szórványban

Mintegy tíz éve annak, hogy a közép- és a dél-bánáti iskolaigazgatók, a nagybecskereki és a muzslyai kollégium képviselői évente többször is találkoznak. Minden alkalomra meghívják a tartományi oktatási titkárt is, aki személyesen igyekszik jelen lenni, vagy képviselőt küld, hogy értesüljön a régió oktatási helyzetéről.

A házigazda szerepét ezúttal is a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola vállalta, a tartományi titkárságot pedig Mackó Zsuzsanna kisebbségi oktatással megbízott szakmunkatárs képviselte.

Az egyik legaggasztóbb oka a találkozónak talán az volt, hogy Nagybecskereken, a Közgazdasági Szakközépiskolában nem kívánják megnyitni a magyar tannyelvű szakács tagozatot, holott lenne rá igény. Az eddigi adatok alapján 12 fiatal éppen ezt a szakot választaná, és köztudomású, hogy tavaly 9 diákkal indult az oktatás a leendő szakácsok részére. Hallai Zoltán iskolaigazgató — aki jó ismerője a nagybecskereki továbbtanulási lehetőségeknek — elmondta: 30-30 magyar anyanyelvű diák tanulhat majd a Gimnáziumban, az Egészségügyi Szakközépiskolában és a Nikola Tesla Villamossági Szakközépiskolában. Az utóbbiban egy hároméves képzés is nyílik magyar nyelven.

A korábbi időszakban 200-220 diák számára kellett lehetővé tenni az anyanyelvű továbbtanulást, de mára ez a szám csökkent, az őszre ugyanis 150-160 fiatal indul középiskolába. A diákok nagy része itthon szeretne továbbtanulni, többségük a nagybecskereki középiskolák egyikében, de vannak, akik Bácska valamelyik városában, illetve külföldön — főleg Magyarországon — szeretnének iskolába járni.

Közép-Bánátban nagy segítség a diákoknak a leány- és a fiúkollégiumi ellátás.

Koncz M. Julianna nővér, a leánykollégium vezetője bejelentette, az őszre tizenöt lányt fogadhatnak, emellett pedig Kalapis Sztoján atyánál, az Emmausz fiúkollégiumban akár húsz fiú nyerhet bentlakást. 

Az összejövetelen az általános iskolák helyzetéről is beszélgettek. A nagybecskereki Sonja Marinković Általános Iskolában 7, a szentmihályi kihelyezett tagozaton 10 végzős diák van. A 2016—2017-es iskolaévben Nagybecskereken várhatóan 10, Szentmihályon pedig 8 kisgyerek indul első osztályba. Muzslyán összesen 36 kisdiákra számíthatnak, ami azt jelenti, hogy két párhuzamos osztályt nyithatnak magyar nyelven.

Balogi András torontálvásárhelyi iskolaigazgató elmondta, a Moša Pijade Általános Iskolában 160 magyar diákot tartanak számon. Ebben a tanévben 11 nyolcadikostól búcsúznak, az őszre 20 elsőst várnak. Biacsi József, a magyarcsernyei Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója arról számolt be, hogy összesen 140 diákkal dolgoznak, 10 elsősük van, és 10-12 új beiratkozó lesz a következő tanévben is. Tóbán az összevont tagozatokon az elsősök és a másodikosok 8-an, a harmadikosok és a negyedikesek pedig 10-en vannak. Az idén 15 nyolcadikos fejezi be tanulmányait náluk, közülük 6-an Nagybecskereken szeretnének továbbtanulni. Fülöp Jasmina igazgatóhelyettes elmondta, Szerbittabén ebben a tanévben 8 nyolcadikos tanul magyar nyelven, és mindannyian az anyanyelvükön folytatnák tanulmányaikat, az ősztől pedig 10 kisdiák érkezik — most hat elsős van. Az intézménynek a kihelyezett tagozatokkal együtt 84 magyar diákja van. Salamon Géza igazgató a székelykevei helyzetet vázolta: az iskolába 112 tanuló jár, a 18 végzős közül pedig kilencen Nagybecskerekre készülnek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..