home 2024. szeptember 19., Vilhelmina napja
Online előfizetés
Az okos lány szindróma
Orosz Ibolya
2006.10.18.
LXI. évf. 42. szám

LE IS MONDTAK, MEG NEM IS. Az okos lányról szóló mesében (számos változata ismert) a királynak az a harmadik kívánsága, hogy a lány az úton is jöjjön, meg ne is, hozzon is ajándékot, meg ne is, köszönjön is, meg ne is... Nos, a szerbiai kormányban betöltött funkcióikról a G17 Plusz párt tagjai lemon...

LE IS MONDTAK, MEG NEM IS. Az okos lányról szóló mesében (számos változata ismert) a királynak az a harmadik kívánsága, hogy a lány az úton is jöjjön, meg ne is, hozzon is ajándékot, meg ne is, köszönjön is, meg ne is... Nos, a szerbiai kormányban betöltött funkcióikról a G17 Plusz párt tagjai lemondtak - úgy, ahogy ígérték, október 1-jén. (Ezt előre borítékolták: lemondanak, ha nevezett dátumig nem folytatódnak az EU-val való előcsatlakozási tárgyalások. Márpedig nem folytatódtak. Nem folytatódnak mindaddig, amíg a háborús bűnök elkövetésével vádolt Mladić kiadatásával adós marad Szerbia.) Lemondott tehát Ivana Dulić-Marković kormányfőhelyettes, lemondott Mlaðan Dinkić pénzügyminiszter, valamint Tomica Milosavljević egészségügyi miniszter és Goran Živkov mezőgazdasági miniszter is. Ám mind a négyen a posztjukon maradtak. Akkor hogy is van ez? - kérdezik az újságírók Vojislav Koštunicától. A kormányfő válasza: ez most nem érdekes, nem téma, az a fontos, hogy az október 28-ai és 29-ei népszavazáson a polgárok elfogadják Szerbia új alkotmányát.
Az okos lány szerepében a lemondott, mégis a posztján maradt Ivana Dulić-Marković a ,,király"-tól még egy külön feladatot is kapott. A hölgy ugyanis - aki a G17 Plusz alelnöke - pártjának minapi főbizottsági ülésén azt javasolta: a G17 is sorakozzon föl azok mögé, akik a referendum bojkottjára szólítják fel híveiket. Ivana Dulić-Marković szerint ugyanis Szerbia új alkotmányának tervezete a Vajdaságnak semmit sem ad, ezért elfogadhatatlan. A javaslatát leszavazták. Minekután bizalmi szavazást kért. Pártjában bizalmat szavaztak neki, alelnök marad. Viszont a pártfegyelem alól nem bújhat ki: Mlaðan Dinkić pártelnök oldalán köteles az alkotmány elfogadására buzdítani az embereket. A magánvéleményét megtarthatja magának. Cifra egy helyzet. A Vajdaság politikai életében még ennél is cifrább.
PAJTIć ELÉGEDETT, KOSTREŠ BOJKOTTRA SZÓLÍT. A nyilvánosság teljes kizárásával készült, a négy párt zárt ajtók mögötti megállapodásának eredményeként született és a parlamentben sebtében elfogadott alkotmánytervezettel a tartományi kormányfő, Bojan Pajtić sem elégedett. Ő írta alá azt a dokumentumot, amelyben a tartomány törvényhozó, végrehajtó és részben igazságszolgáltató hatalmat követel - az alkotmánytervezet viszont csak egy töredékét tartalmazza mindennek. Kellemetlen egy helyzet. A belgrádi székhelyű Demokrata Párt tagjaként most mégis azt mondja: nem kell bojkottálni a népszavazást, el kell fogadni az új alkotmányt. Szerinte az új alapdokumentummal ,,a Vajdaság nyerésre áll'. Abból indul ki, hogy az új alkotmány elfogadása után a köztársasági költségvetésből a tartományt az eddigi 2% helyett 7% illeti meg. ,,Mi ebből a pénzből évente 1500 kilométer utat, vagy 1800 kilométer csatornát, vagy 900 óvodát, vagy 180 egészségházat, vagy 20 korszerű gyárat építhetünk - nyilatkozta. Dr. Slobodan Beljanski, a neves újvidéki jogász szerint az, hogy Vajdaság az új alkotmánnyal majd többet kap - egyszerűen nem igaz, csak így próbálják leplezni a vereségüket azok, akik sokkal nagyobb önrendelkezésért harcoltak. Az sem igaz, mondja, hogy az új alaptörvénnyel megszabadulnánk a miloševići alkotmánytól és a múlt örökségétől. ,,Hogyan lehet ettől megszabadulni, amikor az új alkotmány meghozatalakor ugyanazokat a miloševići módszereket alkalmazzák? Az ilyen módszerek, ahol a cél szentesíti az eszközt, semmi jót nem ígérnek' - véli a jogász szaktekintély Beljanski.
Bojan Kostreš (Vajdasági Szociáldemokrata Liga), a tartományi parlament elnöke a múlt szerdán nyíltan szembehelyezkedett a tartományi kormánytöbbség véleményével - ,,a bojkott nem szolgálná a vajdasági polgárok érdekeit -, és a népszavazás bojkottjára szólította fel a tartomány lakosait! ,,Én nem a kormány, hanem a parlament elnöke vagyok, és az a feladatom, hogy védelmezzem ezt az intézményt és a tartomány polgárainak az érdekeit. Én erre esküdtem fel, és nem vagyok hajlandó hazudni Vajdaság polgárainak. Ez az alkotmány nem jó számunkra, ezért szólítom fel őket a bojkottra - mondta a házelnök, aki erről minden koalíciós partnert (DP, VMSZ) értesített. Szerinte joga van a véleményéhez, s ha ezért leváltják, ám legyen: ,,Minden egyes alaklommal, ha választanom kell a funkció és Vajdaság között, én Vajdaságot fogom választani.
MEGTALÁLNI A KÖZÉPUTAT. Vajdaság legerősebb magyar pártja, a VMSZ egyelőre adósa maradt a választópolgárainak egy állásfoglalással. A párt az alkotmány elfogadására kiírt referendum előtt egy héttel közli majd állásfoglalását -- a terepen tapasztaltak, a polgárok véleménye alapján. Furcsa egy megoldás, még akkor is, ha valóban csúnya ügy ez az egész alkotmánytörténet. El is kellene fogadni (mert ez az alkotmány már könnyebben megváltoztatható lesz, mint a mostani), meg nem is. Utóbbi mellett ezernyi ok szól. Azt a vak is látja, hogy Kosovo miatt történik az egész: kőbe kell vésni, hogy Kosovo mindig is Szerbia része volt, és az is marad. Mégis volt abban valami hátborzongató, amikor Kasza József, a VMSZ elnöke azt nyilatkozta: ,,ne mi legyünk a bűnbakok. Vigyázni kell, hogy melyik oldalra állunk, mert Kosovo elvesztéséért könnyen a kisebbségeket tehetik majd felelőssé, mert bűnbaknak lennie kell. A felvetés jogos, hiszen Szerbiában élünk, s láttunk már egyet s mást. Viszont rossz emlékeket kelt. A kilencvenes évek elején Ágoston András azt nyilatkozta, hogy ha kell, Arsenije Èarnojević módjára - aki annak idején a szerbeket menekítve meg sem állt Budáig - a vajdasági magyarok százezreinek élére áll, és átvezeti őket a határon túlra. Kasza nyilatkozatából, a sorok mögül, azt lehet kiolvasni: ő nem akar Arsenije Èarnojević lenni. Lehetséges, hogy már megint ennyire félnünk kell?!
KOSOVÓRÓL - ALBÁNOK NÉLKÜL. A referendumon arról kell szavazni, hogy Kosovo Szerbia része - tehát Kosovóban is meg kell szervezni a népszavazást. Hogyan, amikor eleve tudni, hogy az albánok bojkottálnák a népszavazást? És hogyan szervezni ott referendumot, amikor Szerbia 1999 óta Kosovóba be sem teheti a lábát? A gordiuszi csomót úgy oldották meg, hogy a déli tartomány albán lakossága nem szerepel a választói névjegyzékben. Ehhez aligha kell kommentár. Ezt persze, szombaton este nem ilyen megfogalmazásban közölte a Köztársasági Választási Bizottság, hanem: ,,az október 28-án és 29-én az új szerbiai alkotmánytervezetről megszervezett népszavazáson összesen 6 637 911 polgárnak lesz szavazati joga.
S miközben Szerbia - eszközökben nem válogatva - versenyt fut az idővel, hogy még Kosovo státusának végleges rendezése előtt elfogadja az új alkotmányt, a nemzetközi közösség azt üzeni: lehet, hogy a státusrendezés eltolódik. Eltolódhat, ha Szerbiában még az idén sor kerül a rendkívüli választásokra!
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..