home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Az inzulin fontosabb, mint hinnénk
Bíró Tímea
2023.11.17.
LXXVIII. évf. 46. szám
Az inzulin fontosabb, mint hinnénk

A Nemzetközi Diabéteszszövetség és az Egészségügyi Világszervezet 1991-ben kezdeményezte a cukorbetegség világnapját, melyet azóta is november 14-én szerveznek meg. A figyelem felhívása érdekében kampány indult, hogy minél több emlékművet és épületet világítsanak ki kék színben a diabétesz-világnap alkalmából.

A diabétesz-világnap logója egy kék kör — a cukorbetegség nemzetközi jelképe —, mely a UNite for Diabetes kampány során lett kialakítva.

A cukorbetegség a leggyakrabban előforduló anyagcsere-betegség, mely során nem vagy csak nagyon kis mennyiségben termelődik inzulin. Az inzulin egy olyan hormon, amely a hasnyálmirigyben képződik, és elsősorban a szénhidrátok lebontásáért felel. A szervezet inzulin nélkül nem képes hasznosítani a cukrot, vagyis a szénhidrátot, így annak koncentrációja megnő a vérben. A tartósan megemelkedett vércukorszintnek olyan szövődményei lehetnek a szervezetben, mint az idegek és emiatt a végtagok zsibbadása, az érszűkület, a látásromlás, a veseműködés zavara vagy a lábszárfekély.

Az orvostudomány jelenlegi állása szerint a cukorbetegség gyógyíthatatlan, viszont megfelelő terápiával kordában tartható, és a beteg életminősége jelentősen javítható. Megkülönböztetünk 1-es és 2-es típusú cukorbetegséget.

Az 1-es típus (inzulinfüggő diabétesz) kezeléséhez elengedhetetlen az inzulin. Ez a típus autoimmun folyamat során alakul ki, és következményeként elpusztulnak a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei, ezért van szükség az inzulin külsőleg történő bevitelére. A betegség elsősorban gyermekkorban alakul ki. Az inzulinkezelésen túl a személyre szabott étrend szintén része a terápiának. A cukorbetegségnek ez a fajtája nem előzhető meg, de nagyon fontos a mielőbbi felismerése és kezelése. A következő tünetek adhatnak okot gyanúra: éjszakai vizelés, fáradékonyság, testsúlycsökkenés, állandó szomjúságérzet, édes szagú vizelet.

A 2-es típusú cukorbetegség (nem inzulinfüggő diabétesz) esetén a hasnyálmirigy inzulintermelődése megváltozik, csökken. Ez egyértelműen a helytelen életmód, elsősorban a nem megfelelő táplálkozás és a mozgáshiány következménye. Kezelése gyógyszerrel és megfelelő diétával történik. Inzulint csak súlyos esetben kapnak az ilyen típusú cukorbetegek. A 2-es típusú diabéteszre a következő jelek utalhatnak: homályos látás, szédülés, fokozott éhségérzet, zsibbadó végtagok, gyengeség, fáradtság, gyakori vizeletürítés, lassan gyógyuló sebek, gyakori gombás vagy egyéb fertőzések, bőrviszketés, bőrszárazság.

A várandósság során kialakulhat a terhességi cukorbetegség, melyre általában a 24. és a 28. hét között derül fény a cukorterheléses vizsgálat során. Mivel ez a magzatra is hatással lehet, fokozottan kell ügyelni a megfelelő kezelésre és a kismama életmód-változtatására. Terhességi, vagyis gesztációs cukorbetegség miatt nagyobb a koraszülés veszélye, a baba nagyobb súllyal vagy hasi szervekkel jöhet világra.

A cukorbetegség a világon mintegy 463 millió személyt érint, vagyis minden 11. ember küzd ezzel a kórral.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..