home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Az emlékezés napja Magyarkanizsán
Fehér Márta
2023.11.02.
LXXVIII. évf. 44. szám
Az emlékezés napja Magyarkanizsán

Egy nemzet csak akkor tud emelt fővel járni, ha nemcsak hőseire, hanem mártírjaira is emlékezik – hangzott el a helyi Nagytemetőben felállított emlékműnél, ahol minden évben tisztelettel adóznak az 1944/45-ben ártatlanul kivégzett magyar áldozatok emléke előtt. A foglyokat a városháza pincéjében gyűjtötték össze, megkínozták, majd tömegsírba lőtték őket. Három tömegsír van a kisvárosban.


Puskás Károly felvételei

Városunkba 1944 október 8-án vonult be a szovjet hadsereg és a nyomukban érkező partizánok – idézte fel beszédében Forró Lajos történész, a Délvidék Kutató Központ alelnöke. – A kanizsai magyarok jövőtől való félelme egyszeriben rettegéssé változott. Az új jövevények raboltak, fosztogattak, feltörték a borospincéket, és nőket erőszakoltak meg.

A gyilkosságtól sem riadtak vissza: lelőtték a kaszárnya védelmére hátrahagyott 11 katonát, pedig azok megadták magukat. Megkezdődtek a magyarok elleni atrocitások. A kanizsai magyarok sorsáról egy helyi szerbekből alakult tízes tanács döntött. Ők szabták meg, hogy a helyi magyarok közül kiket kell összeszedni és bezárni a városháza pincéjébe, ahol nem csak kanizsaiak szenvedtek, többeket Oromhegyesről, Tóthfaluból, Adorjánról hurcoltak ide.

Forró Lajos úgy fogalmazott, neki nem az fáj, hogy a gyilkosoknak fejfájuk van, hiszen hiába a virág a sírokon, az elkövetett gonoszságokért mindenki a Teremtő előtt felel.

– Én csak azt szeretném, ha az ártatlanul meggyilkolt családtagjainknak is lenne fejfája, sírja a temetőben. Tisztességesen el kell temetni a tömegsírokba lőtt áldozatokat – hangsúlyozta.

A megemlékezés során a vajdasági magyar közélet és politikum, a helyi elöljárók és intézményvezetők elhelyezték koszorúikat az emlékmű előtt. Az önkormányzati szervezésű megemlékezést követően a megjelentek hagyományosan az első világháborús áldozatok előtt is fejet hajtottak a Nagytemetőben kialakított parcellában.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..