home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Az első kínai császár halhatatlan őrei
Talpai Lóránt
2024.02.16.
LXXIX. évf. 7. szám
Az első kínai császár halhatatlan őrei

Párját ritkító kiállítás látható Szegeden a Móra Ferenc Múzeumban. A csaknem félszáz anyag- és mérethű, kínai agyagkatonát már több tízezren látták. Aki ezt eddig kihagyta, egészen a tavasz végéig megteheti. Mindenképp érdemes megtekinteni. Hegedűs Anitát, a Móra Ferenc Múzeum sajtóreferensét kérdeztem a tárlatról.

* A kiállításnak, melyről beszélgetünk, óriási sikere van. Hogyan kezdődött a történet? Miként kerültek az agyagkatonák Szegedre?

— A kiállítás tavaly májusban nyílt meg. A szegedi Móra Ferenc Múzeum igyekszik körülbelül kétévente különféle nemzetközi kiállításokat szervezni, és mind térben, időben, mind a tematika kapcsán próbál minél színesebb kínálattal előállni. Az elmúlt évek folyamán például volt Egyiptomot vagy a dinoszauruszok korát bemutató kiállítás. Újabb tematikát kerestünk, és így esett a választásunk az agyagkatona-kollekcióra. Ez egy magángyűjtemény, mely élet- és anyaghű replikákat tartalmaz. Az eredeti katonákat ugyanis tilos kiszállítani Kínából. Ennek az a fő oka, hogy ezek a szobrok üregesek, rendkívül sérülékenyek. A kollekció tulajdonosa viszont engedélyt kapott arra, hogy speciális, szilikonos technikával mintát készítsen az eredeti szobrokról. Kinézetben, anyagban és méretben teljesen ugyanolyanok lettek.


Hegedűs Anita

* Ha jól tudom, a hatalmas méretű katonák mindegyike egyéni arcvonásokat visel. Mi jellemzi még ezeket a szobrokat, és mit tudhatunk az agyaghadsereg történetéről?

— Kína első császárához kapcsolódnak ezek a szobrok, pontosabban az agyaghadsereg elkészítése. Ő volt az a császár, aki először egységesítette Kínát, és nagyon fontosnak tartotta, hogy a sírhelyét megfelelő méretű hadsereg őrizze. Azt szerette volna, hogy a sírját még a túlvilágon is vigyázzák a katonák. Magukat a katonákat úgy kell elképzelni, hogy a lábuk térdmagasságig tömör agyagból készült, a test, a karok és a fej üreges szerkezetűek azért, hogy a kiégetés során ne törjenek szét. Nagyon sok mester dolgozott ezeken a szobrokon, melyeket manufaktúra jelleggel készítettek el. Megvolt, hogy ki csinálja a lábakat, a karokat és a fejformákat. Ezért minden arc egyedire sikerült, nincs két egyforma. Az élő katonák egyesével ültek le a szobrászművészek elé, akik lemásolták őket. Ezáltal azoknak a harcosoknak az arcvonásai jelennek meg a szobrokon, akik valóban harcoltak a császár hadseregében.

* Az ókori Kína halhatatlan őrei az első kínai császár, Csin Si Huang-ti sírját őrizték. Megtalálásuk története is különleges volt. Miért is volt az?

— Ezeket a katonákat nagy méretű árkokba helyezték, és különféle fegyvereket tettek a kezükbe. Ezek a gödrök óriási méretűek voltak, és egészen a XX. századig kellett várni arra, hogy felfedezzék őket. Ma már azonban nagyon színvonalas múzeumban tekinthetőek meg, pontosan a feltárás helyén. Fontosnak tartom kiemelni, hogy ha valaki az eredeti helyén szeretné meglátogatni a múzeumot, csak a magasból, egy erkélyrendszerről szemlélődhet, míg itt Szegeden közvetlen közelről meg lehet őket csodálni. A szobrok megtalálásának története pedig azért volt különleges, mert kevesen tudják, hogy az eredetiek gyönyörűen festett, színes darabok voltak. Viszont amikor feltárták őket, akkor egy oxidációs folyamat indult el. Vagyis amikor levegővel érintkeztek, rövid időn belül elkezdett leperegni róluk a festékréteg. Ezért is lettek ilyen szürkés-barnás színűek.

* A látogatottságról érdemes kiemelni, hogy az ősszel elérte az 50 000-es számot. Hányan látták a tárlatot?

— A kiállítás nagyon sikeresnek mondható. A múzeum szempontjából a legaktívabb időszak mindig a nyár, amikor főként turisták jönnek. Ez ennek a tárlatnak az esetében is így volt, illetve a Múzeumok Éjszakáján nyílt egy másik, az ókori Kínát bemutató kiállítás, mely ez év januárjában zárult. A két kiállítás január 7-éig összesen 62 000 látogatót hozott. Ez gyönyörű szám és nagyon nagy eredmény a magyarországi vidéki múzeumok szempontjából. Az őszi időszakban egyébként megjelentek az iskolás csoportok, továbbá aktív időszak volt még decemberben a két ünnep közötti szakasz. Emellett az iskolai szünetben is sok látogató érkezett. Nagyon közkedveltek voltak az úgynevezett ajándék tárlatvezetések, melyek jelenleg is folynak minden szombaton 4 órától és minden vasárnap 11 órától. A tárlatvezetésért nem kell külön fizetni, és nagyon sok érdekességet, pluszinformációt meg lehet még tudni az agyagkatonák világáról.

* Milyen további különleges és érdekes kiállításokat tervez a múzeum?

— Több kiállítást is tervezünk az idei évben és jövőre is. Sőt már az azt követő évekre is születnek elképzelések. Konkrétumokat viszont még nem mondhatok, mivel ezt mindig csak akkor tudjuk bejelenteni, amikor aláírt szerződéseink vannak. De annyit elárulhatok, hogy legközelebb nem régészkedni fogunk, hanem szeretnénk egy képzőművészeti jellegű kiállítást tartani. Amikor eljön az ideje, akkor természetesen be fogjuk jelenteni, hogy pontosan milyen kiállítással várjuk a látogatókat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..