home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Az elmélyülésben és a legfontosabb karrierdöntésekben is segít a hosszabb alkotói szabadság, a sabbatical
2023.08.02.
LXXVIII. évf. 31. szám
Az elmélyülésben és a legfontosabb karrierdöntésekben is segít a hosszabb alkotói szabadság, a sabbatical

Augusztus 18-ig lehet jelentkezni az Aquinói Szent Tamás Ökumenikus Közéleti Akadémia képzésére

Lehetőséget ad az elmélyülésre, a fejlődésre és a karriert érintő fontos kérdések átgondolására – többek között ezért tartják hasznosnak a sabbaticalt, vagyis a néhány hónapos, vagy akár egyéves alkotói szabadságot a szakemberek. Egy hosszabb „szünet”, az elvonulás a húszas-harmincas éveikben járó fiatalok számára is hasznos lehet, ha szeretnék megtalálni a küldetésüket, emberi és szakmai kapcsolatokat építenének vagy plusz lendületet adnának karrierjüknek. Ehhez nyújt segítséget az Aquinói Szent Tamás Ökumenikus Közéleti Akadémia egyedülálló képzése.

Állítsátok meg a világot! Ki akarok szállni” – idézi a nyolcvanas évek egyik legendássá vált graffitijét Kőrösi Beáta pszichopedagógus, szupervizor. „Vicces formában bár, de ez is kifejezett egy alapvető emberi szándékot, a nyugalom igényét. Mindenkinek szüksége van arra, hogy „magánál legyen”, elmélyülten, nyugalomban” – mondja a szakmai személyiségfejlesztéssel foglalkozó szakember, aki évek óta az Aquinói Szent Tamás Ökumenikus Közéleti Akadémia előadója.

A 2018-ban alapított akadémia tíz hónapos képzésén – amely nemrég állami akkreditációt kapott – a hallgatók többek között a magyar irodalom és történelem, a szociológia, a gazdaság, a teológia és a vallásismeret, a természet- és a műszaki tudományok, a kommunikáció, a stratégiai gondolkodás, az önismeret és a társas kapcsolatok területén mélyíthetik el tudásukat mentortanáraik és neves vendégelőadók segítségével.

Az oktatási program több szempontból is egyedülálló: a hallgatók egy-egy modullal három-három hétig foglalkoznak, képzésüket a Kárpát-medence különböző tájain tett utazások, közösségi, lelkiségi, kulturális programok, valamint a college rendszer teszi teljessé. Az akadémia alapelve ugyanis, hogy a közösségi lét nagy hatással van az egyéni fejlődésre, ezért a tíz hónapos képzést bentlakásos formában lehet elvégezni. A piliscsabai helyszín lehetőséget ad az elvonulásra, a hallgatók kiszakadhatnak a hétköznapokból, és a Pilisben, különleges természeti környezetben mélyedhetnek el tanulmányaikban és hitükben, ismerhetik meg jobban önmagukat.

A digitalizáció magával hozott egy új korszakot, amelynek jellegzetessége a gyorsaság, a sürgetettség és az az illúzió, hogy kimaradunk valamiből, ha nem vesszük fel a ritmust. Ha egy időre elszakadunk a napi rutintól, a sürgetettségtől, az lehetőséget ad valami egészen különlegesre: az elmélyülésre, a kapcsolódásra önmagunkkal és Istennel. Ez a kimaradástól való félelem inverze, annak a bizonyossága, hogy jelen vagyunk valamiben, ami időtlen” – magyarázza a pszichopedagógus.

Hozzáteszi: nem véletlen, hogy a sabbatical, vagyis az alkotói szabadság – amely elsőként az Egyesült Államokban terjedt el a 19. században – már rég nemcsak a professzori, akadémikusi területen jellemző, hanem átterjedt a vállalati szférára is. Maga a kifejezés a Bibliából származik: Mózes III. könyve szerint a nép a rábízott földet minden hetedik évben pihenni hagyta, hogy az később gyümölcse legjavát adja.

A hosszabb alkotói szabadság a 20-as, 30-as éveikben járó fiatalok számára is hasznos lehet, ha úgy érzik, lendületet adnának karrierjüknek, szeretnék megtalálni a küldetésüket, emberi és szakmai kapcsolatokat építenének. Nem véletlen, hogy számos országban a diákok egy része már a középiskola elvégzése és az egyetemi tanulmányok elkezdése közé is egyéves szünetet, vagyis „gap yeart” iktat be – ez idő alatt önkénteskednek, utaznak, nyelveket tanulnak. „Gyakran a „miből milyen jegyeim voltak” alapon állnak össze az élettervek irányai. Holott a tevékenységünk fő szervezője az kellene legyen, hogy mire kaptunk tehetséget, milyen tálentumaink vannak. A klasszikus alkotói szabadságokat általában az életközép időszakába szokták beilleszteni, de épp ugyanilyen létjogosultsága van a szakmai élet kezdetén” – magyarázza a Kőrösi Beáta.

Ehhez az Aquinói Szent Tamás Ökumenikus Közéleti Akadémia hallgatói minden segítséget megkapnak: amellett, hogy a képzés tandíjmentes, térítésmentes szállást, ellátást és ösztöndíjat is kapnak, hogy valóban csak saját fejlődésükre, az elmélyülésre, ismereteik gazdagítására fókuszálhassanak. „Mindez értetek történik” – idézik Pál apostolt az akadémia vezetői.

A képzési program nem az insta-felszínt kapargatja” – fogalmaz Kőrösi Beáta, hozzátéve: a fiatalok olyan tudományterületekben merülhetnek el, amelyek a teremtett világ és az emberi együttműködés megértését szolgálják, ezek segítésével saját szerepüket, helyüket, tehetségüket is könnyebben megtalálják.

Az Aquinói Szent Tamás Ökumenikus Közéleti Akadémia szeptembertől kezdődő, államilag akkreditált képzésére egészen augusztus 18-ig lehet jelentkezni. Jelentkezés és további információ az Aquinói Szent Tamás Ökumenikus Közéleti Akadémia honlapján: https://szenttamasakademia.hu/

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..