home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Amit a nemi életről tudni kell
Józó Mónika
2014.10.21.
LXIX. évf. 43. szám
Amit a nemi életről tudni kell

Egy, az egészséges nemi élettel foglalkozó képzéssorozat indult az adai Műszaki Iskolában —
Az egészséges nemi életről, a szexualitással kapcsolatos kérdésekről, valamint az asszertív kommunikáció jelentőségéről hallhatnak azok a középiskolások, akik részt vesznek a Vajdasági Közegészségügyi Intézet és a Tartományi Sport- és Ifjúságügyi Titkárság által támogatott képzéssorozaton.

Az adai Műszaki Iskolában októbertől májusig kéthetente két másodikos osztály számára tartanak foglalkozásokat, melyeket Józó Sarolta, az iskola pszichológusa vezet.

— Az egészséges nemi életre való nevelést hatvanhét középiskolában valósítják meg Vajdaság-szerte kísérleti jelleggel, oktatáson kívüli tevékenységként — mondta a Műszaki Iskola pszichológusa. — A képzés célja, hogy a fiatalok átfogó tájékoztatást kapjanak az egészséges nemi életről és az együttlétek következményeiről. Szeretnénk a foglalkozásokon olyan légkört teremteni, amelyben a diákok megnyílnak, szabadon kérdeznek, elmondják véleményüket.

* Milyen témákat járnak körül a képzés során?

— A másfél órás műhelymunkákon szó lesz majd az egészség fogalmáról, a serdülőkorról, a nemi szervek anatómiájáról, a szexualitással kapcsolatos kérdésekről. Kitérünk a terhesség, a szülés és az abortusz témakörére, beszélünk a nemi betegségekről, a védekezés lehetőségeiről, a rizikós viselkedésformákról és a nemi különbségekről is. Megbeszéljük továbbá, milyen gondokkal hova érdemes fordulni, és hogy mi a feladata a nőgyógyásznak, illetve az urológusnak. És természetesen a témához kapcsolódóan szó esik majd az emberi jogokról is.

* Miért tartották fontosnak, hogy az iskola csatlakozzon ehhez a kezdeményezéshez?

— Fontosnak tartjuk, hogy a diákok hasznos ismereteket szerezzenek, és a legfontosabb fogalmak is a helyükre kerüljenek. A nemi életet sajnos még mindig tabunak tartjuk, és a társadalom nagy része sem eléggé nyitott. A szülők az iskolától, az iskola pedig a szülőtől várja, hogy felvilágosítsa a fiatalokat, akik viszont jobb híján egymástól vagy az internetről, televízióból próbálnak ismeretekhez jutni, és sajnos azt tapasztaljuk, hogy nagyon sok mindennel nincsenek tisztában. Sokuknak már vannak bizonyos tapasztalataik, de az esetleges következményekkel nem számolnak.

* Melyik korosztály kapcsolódik be a programba?

— A pályázat kiírói a második osztályosokat választották ki. Szerintük ez az az életkor, amikor hatékonyan együttműködhetünk a diákokkal. A műhelymunkák során nem alkalmazunk frontális előadásmódot. Páros és csoportmunkával, különféle gyakorlatok segítségével dolgozzuk fel a témákat úgy, hogy a diákok is aktív részvevői legyenek a foglalkozásoknak. Számonkérés természetesen nincs. Most, az első foglakozások után, úgy tűnik, hogy a diákok nyitottak az együttműködésre, a közös munkára, s reméljük, az itt szerzett ismeretek által felelősségteljesebbek lesznek, jobban megválogatják partnereiket, és máshogyan tekintenek a kapcsolataikra — mondta a Műszaki Iskola pszichológusa.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..