home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Advent negyedik hetében: Isten ,,használati utasításai’’
(Anton Schulte)
2013.12.24.
LXVIII. évf. 52. szám
Advent negyedik hetében: Isten ,,használati utasításai’’

Ha valamilyen háztartási gépet vásárolunk, a gyártó cég rendszerint mellékel használati utasítást. Valahányszor valamilyen új eszközt viszek haza, feleségem azt mondja: ,,Először olvasd el a használati utasítást, nehogy tönkretegyél valamit.’’

Életünk azonban sokkal bonyolultabb, mint bármilyen gép. Kizárólag az érti meg, aki teremtette: Isten maga. Ő az, aki tudja, mit kell tennünk, hogy életünk helyesen működjék.

A Bibliában találjuk meg azt, amit Isten kezdettől fogva beleplántált az ember szívébe, amely azonban nemzedékeken át az ember helytelen viselkedése következtében elhomályosult és feledésbe merült. Ezért küldte Isten az Ő követét, Mózest a Sínai-hegyre, ezért hozta el Isten törvényét, majd a prófétákat, akik megismertetnek minket Isten gondolataival. Így keletkezett a Biblia, amelyben sokszor olvashatjuk ezeket a szavakat: ,,Így szól az Úr…’’. Dávid, aki főleg énekek formájában közölte velünk Isten gondolatait, és aki Isten segítségével pásztorfiúból királyi méltóságra emelkedett, azt mondja: ,,Lábam szövétneke a Te igéd, és ösvényem világossága.’’ (Zsoltár 119,115) Modern nyelven valahogy így mondhatnánk: a Te Igéd a zseblámpám a hazafelé vezető úton. Mindezt magunkra értve: tisztán látunk, megvilágosodik előttünk az út, észrevesszük az akadályokat, a veszélyeket, és biztosan célba érünk.

,,Először gondolkozz, azután cselekedj!’’

Bárcsak mindig így viselkednénk! Ezt az intelmet is először gondolati síkon kell tisztáznunk. Istené vagyok. Jézus Krisztust életem urává tettem. Most tehát azt is tudni szeretném, mit akar Ő, akinek életemet adtam. Ezt a Bibliából tudom meg. Itt találom meg, hogy mit kíván Isten tőlem. Tanácsokban, rendelésekben és parancsolatokban fektette le ezt; és az is meg van írva: ,,Isten békéje uralkodik azok szívében, akik szeretik az ő törvényét. Az ilyenek nem botlanak meg.’’ Aki ezekben a dolgokban még járatlan, először attól tarthat, hogy amit elhatároz magában, azt nem tudja végrehajtani. Nos, ettől nem kell félnünk; mert ha az ember engedelmeskedni akar Istennek, akkor megkapja tőle az erőt, hogy véghez is vihesse, amit szívében eldöntött. Jézus Krisztus azt mondja: ,,Az én erőm erőtlenség által ér célhoz.’’

Szellemi-lelki család

Ahogyan a testi születésünk által beleszületünk egy családba, s van apánk, anyánk, testvérünk, ugyanígy Isten — mint az ő gyermekeit — a szellemi születésünkkor nem helyez magányosan a világba, hanem szellemi-lelki családot ajándékoz nekünk. Akik Jézus Krisztusban hisznek, azok összetartoznak, s ahol az emberek összetartoznak, az Isten gyülekezete. A közösség azonban nem önmagától valósul meg, hanem mindenkinek önként kell vállalnia a szellemi testvériséget. Jézus Krisztus ott van az emberek között, ahol már ketten vagy hárman összegyűlnek az ő nevében. Napjainkban ez a szám 20, 200 vagy akár 2000 is lehet.

,,Ti vagytok a föld sója’’. A Hegyi beszédben Jézus Krisztus ezzel a mondatával azt akarta kifejezni, hogy a keresztény embernek meghatározott szerepe van a világ megtartásában és megőrzésében. A só tulajdonsága, hogy mindent áthat és megőriz a rothadástól. A keresztényeknek ily módon kell a világban élniük és hatniuk.

A világ világossága

A világítótorony megmutatja a hajónak a kikötőbe vezető utat. Ahol világosság van, ott látjuk, mi történik. Nyilvánvaló lesz a valóság. Jézus Krisztus azt mondja magáról, hogy ő a világ világossága (Jn 8,12). Ő tehát mindent átlát. Ő a megértés, a bölcsesség és a világosság. Ezt a képességét átadja mindazoknak, akik őt követik. Ezt mondja: ,,Aki engem követ, nem jár sötétségben, hanem övé lesz az élet világossága.’’ A bennünk világító fényforrás maga Jézus Krisztus. Minél jobban bízunk benne, annál erőteljesebben hat bennünk és rajtunk keresztül ez a fény. Általa átláthatunk pillanatnyi nehézségeinken, bajainkon és megválaszolatlan kérdéseinken; mert ez a mostani életünk csak előkészületi idő egy új világhoz, Isten örökkévalóságához.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..