home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
A valóra vált álom
Stanyó Tóth Gizella
2016.05.09.
LXXI. évf. 18. szám
A valóra vált álom

Közösségépítő hely lesz a felújított Művelődési Ház Szerémségben — Mostanában többször megfordultam Maradékon, anyagot gyűjtöttem egy kis, alkalmi újsághoz. Maradék, mert szeretem címmel meg is jelent, közvetlenül a felújított Művelődési Ház — vagy Otthon, a helybeliek még gondolkodnak az elnevezésén — április 17-ei ünnepélyes átadása után.


A felújított Művelődési Ház

Igaz, hogy a kisújság jórészt a szerémségi magyarok szellemi, kulturális központjának számító falu történetét, életét mutatja be, de egyúttal üzenet is a magyarok és mindazon más nemzetiségűek felé, akik a békés együttélést, a falu fejlődését, a fiatalok szülőföldön maradását, itthoni boldogulását szorgalmazzák.

A házavató ünnepségen a színpad előtti asztalt jelképesen egy muskátlicsokor díszítette, melyet Géza bácsi — Berta Géza, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke — hozott a kertjükből. Virág nélkül mégsem múlhat el egy ilyen nagy ünnepség, hiszen hosszú évek óta vártak erre a napra. Azért is, mert szeretik Maradékot. A mottójuk is ez volt a választásokon, és ennek jegyében tartották meg ünnepi programjukat. És azért is, mert az ott élők ragaszkodását, egymás kölcsönös megbecsülési igyekezetét, méltányolását is kifejezi.


Berta Zoltán (balról) üdvözli Predrag Filipovićot

A viszontagságokkal terhes, századvégi évek után, főleg az utóbbi évtizedben jelentős változások történtek Inđija Községben, amit hathatósan megéreznek a maradékiak is. Ezt szinte mindenki — a vendégek és a házigazdák — egyaránt hangsúlyozta a felújított Művelődési Ház átadásán. Jovan Ratković, a helyi közösség titkára az eredmények jelentőségéről beszélt:

— Amit Inđija Község megígért, felvállalt, azt teljesítette is Maradékon. Szeretnénk, ha a falufejlesztési irányzat a közeljövőben is folytatódna. A korábbi években sokfelé jártam, sok mindent láttam a környező országokban, Romániában, Bulgáriában, Svájcban és Németországban. Itthon jórészt összefogással tudunk jó eredményt elérni.


Berta Géza, a Petőfi Sándor ME elnöke (előtérben): egy álom vált valóra

A helyi közösség és Inđija község vezetőinek támogató együttműködését emelte ki köszöntőjében Nyilas Mihály tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi — nemzeti közösségi titkár is:

— Enélkül nem tudtuk volna megvalósítani az itt élő magyarok régi álmát, a magyar tagozat újbóli megnyitását az iskolában. A szülők kezdeményezését a kezdettől támogatta az MNT és a VMSZ. Ez azért történhetett meg, mert a hagyományok ápolását tekintve Maradék számít a Szerémségben, a szórványban élő magyarok szellemi központjának, és azért is, mert a falu megközelítően 2100 lakosának a negyede magyar. Maradék az elmúlt évben a magyar összevont tagozat megnyitásával ismét a szerémségi magyarok oktatási és kulturális központja lett. A magyar tannyelvű tagozat után a most felújított Művelődési Ház is közösségépítő hely lesz a maradékiak és a környékbeliek számára.


A Petőfi vegyes kórusa és tamburazenekara

Inđija község gyarapodását az itt élők, főleg a fiatalok jövőjére alapozzák. Ezért is lehet ez Szerbia egyik legfejlettebb községe, amit az is alátámaszt, hogy százalékarányban a községben a legalacsonyabb a munkanélküliség az egész országban. A jövőben is meg szeretnék őrizni ezt a helyzetüket, mely a legfontosabb céljaik egyike. Maradékon a helyi közösséggel, a falubeliek támogatásával együtt folyamatosan valósulnak meg az itt élés körülményeit jobbító tervek. Petar Filipović községi elnök a köszöntőjében ki is emelte:

— Minden szónál többet mondanak a tetteink, a tények, a megépült, a felújított épületek, a létesítmények. Azok itt vannak a községünkben, itt vannak Maradékon. A Művelődési Ház romos épületének rekonstrukciójára csaknem 9 millió dinárt fordított községünk, és a tervezett időn belül végeztünk a munkával. Az apró csinosítások még hátravannak, de az örömtől sugárzó tekintetek azt sugallják, összefogással folytatódik majd a munka.


Szeretet vagy tudás? A Branko Radičević Általános Iskola diákjainak előadása

Maradékon a járdák, a közutak és a piactér felújításán kívül tervben van a volt Julián-iskola telkének rendbetétele, parkosítása is. A pravoszláv templom teljes renoválását (2006—2008), az Egyháztörténeti Múzeum megnyitását (2013), az új katolikus templom építésének megkezdését (2014), a hang- és hőszigetelt új ablakok beépítését (2015) támogatta a többi közt az inđijai önkormányzat.

A felújított, frissen lakkozott színpadon a maradéki Petőfi Sándor Művelődési Egyesület vegyes kórusa és tamburazenekara nyitotta meg az ünnepi programot. A zsúfolásig megtelt terem közönsége, de még az udvarban lévők is vastapssal köszöntöttek minden fellépőt, köztük a Ljukovóról érkezett Čigra Művelődési Egyesület néptáncosait is.

Szeretet vagy a tudás? Mindkettő, de mégis a legfontosabb a szeretet! Ez volt az üzenete annak az irodalmi, verses összeállításnak, amelyet a Branko Radičević Általános Iskola diákjai mutattak be Pál apostolnak a korinthusiakhoz írt első levele tizenharmadik része alapján, mely a szeretet himnuszaként él a köztudatban. A tanulságos előadás Goran Grulović hittantanár munkáját dicséri. A színvonalas ünnepi műsor végén a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület gyermek néptáncosai léptek fel.


A Petőfi gyermektánccsoportja (A szerző felvételei)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..