home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
A sziget foglya
Gyurecz György
2021.05.05.
LXXVI. évf. 18. szám
A sziget foglya

Napóleon, a francia történelem fontos alakja 200 évvel ezelőtt, 1821. május 5-én, méltatlan körülmények között, az Atlanti-óceán egy magányos szigetén fejezte be életét.

Egy brit döntéssel kezdődött minden. Még mielőtt megtudta volna, hogy feladta magát, Liverpool miniszterelnök eldöntötte legrégibb ellensége sorsát: „Erősen hajlunk arra, hogy azt gondoljuk, a fogvatartás leginkább megfelelő helyszíne egy Európától távol eső hely, és hogy Fokváros vagy Szent Ilona lenne a leginkább megfelelő erre a célra” — írja. A monarchiák Európájának akkortájt csak egyetlen dolog járt az eszében: minél távolabbra száműzve egyszer és mindenkorra semlegesíteni azt, akitől oly sok éven át reszkettek.

Eközben Waterloo vesztese megtévesztette önmagát. Rochefort kikötőjében, miután a brit tengeri blokád megakadályozta amerikai útját, bízva ellensége nemeslelkűségében, feladta magát egy méltó angliai száműzetés reményében: „Azért jövök az ön fedélzetére, hogy az önök hercege és az önök törvényeinek védelmére bízzam magam” közölte Maitland kapitánnyal hajójának fedélzetére lépve, és felettébb derűsen indult Angliába.

Plymouth kikötőjébe aztán két hivatalos személy érkezett, és a miniszterek nevében szörnyű hírt közöltek vele: a kormány Szent Ilonára, az Atlanti-óceán ezen magányos vulkanikus szigetére száműzi. Napóleon leesett a magas lóról. Elöntötte a düh, és heves tiltakozásba kezdett: „Anglia szégyent hoz magára” — mondta. „Sohasem volt még ilyenre példa a világtörténelemben!” Tiltakozó leveleket írt, de mindhiába, még csak válaszra sem méltatták. Miután tudomásul vette deportálását, Napóleon a kabinjában vesztegelt. Kíséretének egyik tagjával, Las Cases gróffal még öngyilkosságról is beszélt, de gyorsan túljutott sötét gondolatain, és így folytatta: „Fájdalmas és nehéz megválni a reménytől és a dicsőségtől.” Napóleon ekkor még csak negyvenhat éves volt, és jó kondíciónak örvendett, reménykedhetett abban, hogy egyszer véget ér a rabsága. Időközben azonban hajóznia kellett börtönszigete felé, melyet hatvanhét nap után a tengeren ért el az impozáns Northumberland fedélzetén. Amikor meglátta magányos szikláját, arca szenvtelen maradt. De kísérete körülötte elkeseredett, a táj annyira baljósnak látszott.


Szent Ilona szigete egy korabeli látképen (Louis Choris, Vues et paysages des régions équinoxiales, Paris, Paul Renouard, 1826)

A magas és komor sziget olyan fellegvárnak tűnt, amelyet azért építettek, hogy eltemesse mindazokat, akik arra járnak.

Napóleon azonban első, ideiglenes Szent Ilona-i lakhelyén a béke idilli menedékét fedezte fel. A Balcombe család birtokán, egy bájos, kis kerti házban lakva néhány boldog hetet töltött el. Kedvelte vendéglátói, különösen a csintalan fruska, Betsy társaságát. Megnyilvánulásai, kialakított kapcsolatai folyton meglepték a kíséretét: a bukott császárt megérintette a családi élet varázsa.

Longwood House hangulata, ahová Napóleon két hónap múlva költözött be, merőben eltért ideiglenes otthonáétól. A rezidencia, melyet az angolok felújítottak és kibővítettek, gazdasági épületekből lett átalakítva, és egy 500 méter magas, kopár fennsíkon helyezkedett el, melynek saját éghajlata volt: szelek, eső és köd. A fogoly szemmel tartására egy tiszt is beköltözött, Napóleon sétáit és kilovaglásait egyaránt őrszemek figyelték. Ezenfelül egy francia sem tartózkodhatott a birtokon kívül, csak kísérettel.

A fennsík egészségtelen klímájának csakhamar meglettek a következményei: a falak nyirkosak voltak, a tapéta lemállott, a papírlapokat vörösség foltozta, Longwood lakóit hasmenés és gyakori megfázások kínozták. A fizikai megpróbáltatásokhoz hozzáadódtak az összezártság és az elszigeteltség táplálta problémák. A feszültségek egyik forrása a Montholon tábornok felesége, Albine és Napóleon közötti szerelmi viszony volt. A megcsalt férj, hogy megőrizze helyzetét az udvarban, inkább szemet hunyt felesége hűtlensége felett, és egyre jobban meghajlott főnöke előtt. A forrófejű Gourgaud tábornokot, Napóleon fanatikus hívét módfelett bosszantotta Montholon viselkedése, de kiváltképp az, hogy az ágyas eltávolította tőle mesterét. Bertrand viszont állandóan a Napóleon mellett maradás és az Európába való visszatérés között hezitált. Felesége a fia jövőjét szem előtt tartva kezdettől fogva az utóbbit forszírozta, és megpróbálta férjét eltávolítani főnökétől.

A hangulat tovább romlott, miután megérkezett „Bonaparte tábornok” hivatalos fogvatartója, egyúttal a sziget új kormányzója, sir Hudson Lowe — szigorú utasításokkal a zsebében. London keményíteni szándékozott a száműzetés feltételein, és mindenáron meg akart szabadulni a bukott császár udvarától, melyet potenciálisan veszélyesnek tartott.

Napóleon azonban jottányit sem engedett a méltóságából, ami hamar kibillentette egyensúlyából Lowe-t, aki a konok magatartásra egyre esztelenebb vegzálásokkal válaszolt. Például a fogvatartottat naponta kétszer ellenőrizték, hogy otthon tartózkodik-e, de mielőtt egy hajó kifutott volna a kikötőből, akkor is! A szökésre készülő Napóleon Lowe rögeszméjévé vált, még a szennyes ruhák között is bizonyítékokat keresett.

Mindeközben a fogvatartott titokban írásművek angliai közlésébe fogott. Ezekben egyrészt megindokolta korábbi döntéseit, de főleg bemutatta és kritizálta fogva tartása körülményeit. Az írások kicsempészéséhez a szigeten átutazóban lévő angolokat, főleg matrózokat vesztegetett meg. Publikációi minden esetben sikert arattak, Liverpool miniszterelnök kabinetje bírálatok kereszttüzébe került.

De a baj ott is felbukkan, ahol az ember nem várja. Miután Gourgaud másodszor is kihívta Montholont párbajra, Napóleonnál betelt a pohár, elküldte forrófejű hívét a szigetről, aki sértődötten, érzéseiben megbántva távozott. Csakhamar egy fiatal hölgy bűvkörébe került, akivel bizalmasan közölte, hogy Napóleon bármikor megszökhetne, kiváló az egészsége, javíthatatlan kalandor maradt. Ugyanezeket a sületlenségeket aztán, cinikus módon, megismételte az angliai hatóságok előtt is, amikor azok kihallgatták. Gaspard Gourgaud, aki bátorságával a csatamezőn többször megmentette Napóleon életét, most locsogásával veszélybe sodorta azt.

A néhány hónap múlva kezdődő aacheni kongresszuson, melyhez Longwoodban nagy reményeket fűztek, határozatot hoztak a Franciaországot megszállva tartó csapatok kivonásáról, és a bukott császár sorsát is megvitatták. A vita végén a cár küldötteként a Bonaparte család egyik korzikai ellensége szólalt fel, és Gourgaud közléseire támaszkodva olyannak festette le Napóleont, mint aki csak arra vár, hogy a csapatok kivonuljanak, és megszökjön, hogy megpróbálja átvenni a hatalmat. Ez a felszólalás aztán eldöntötte a vitát, a kongresszus helybenhagyta a Szent Ilona-i száműzetést, illetve megújította a britek fogvatartói mandátumát.

Napóleon szabadulási esélyei hirtelen elhalványultak. Néhány hónappal később pedig Albine távozása a szigetről újabb csapásként érte. Bizalmi embere, Cipriani rejtélyes körülmények között hirtelen meghalt, Napóleon attól tartott, hogy barátját megmérgezték. Egy újabb sötét korszak kezdődött az életében. Egyre inkább bezárkózott a lakosztályaiba, már nem írt, elhagyta magát. Csak reggelente kapott egy kis lendületet, amikor kertjének fejlesztését irányíthatta.

Ennél is aggasztóbb volt azonban, hogy egy alattomos betegség kínozta. Napóleon baját, a gyomorfekélyt, orvosai nem ismerték fel, félrekezelték, és a sokasodó fekélyek bevérzései az évek során fokozatosan elgyengítették. Fél évvel a halála előtt már csak inasaira támaszkodva tudott járni. 

Társai odaadással váltották egymást ágyánál, különösen Montholon volt mellette sokat. Érezvén, hogy ereje elhagyja, Napóleon megírta végrendeletét, és nyugodtan nézett szembe a közeledő véggel. Fiáért aggódott, attól tartott, hogy betegsége örökletes. Százszor is megkérdezte korzikai orvosát, mi lehet a baja, és meghagyta neki, hogy halála után boncolják fel, hogy kiderítsék, miben szenvedett.

Aztán 1821. május 5-én reggel minden remény elveszett. Pulzusa gyenge volt, alig lehetett kitapintani. Nehezen lélegzett. Nappalijában odaadóan gyülekeztek körülötte az emberek. Majd amikor a nap a horizont alá bukott, a sziget foglya három utolsó sóhaj után kiszenvedett.

A napóleoni eposz utolsó, drámai fejezete ezzel befejeződött. A főhős nemcsak hogy úgy halt meg benne, ahogy akart is: császárként, de Szent Ilona szigete mártírrá is emelte.

Gyurecz György, az Óbudai Egyetem volt tanára, 1969-ben született Szabadkán. Kedvenc témái közé tartozik a francia történelem és kultúra, illetve az urbánus hétköznapok. 2019 óta Párizsban él és dolgozik.

Források: Pierre BRANDA, Napoléon à Sainte-Hélène, Perrin, Paris, 2021; Charles-Éloi VIAL, Napoléon à Sainte-Hélène, BnF/Perrin, Paris, 2018

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..