home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
,,A nagyberuházásokat folytatjuk'
Józó Mónika
2008.09.03.
LXIII. évf. 36. szám
,,A nagyberuházásokat folytatjuk'

Bilicki Zoltán Ada község új demokrata párti polgármestere, aki a község történetében mind ez ideig, Szerbiában pedig jelenleg a legfiatalabb városvezető. A huszonnyolc éves közgazdász három és fél évvel ezelőtt, édesapja elvesztése után, vette át a családi vállalkozás irányítását. Másfél é...

Bilicki Zoltán Ada község új demokrata párti polgármestere, aki a község történetében mind ez ideig, Szerbiában pedig jelenleg a legfiatalabb városvezető. A huszonnyolc éves közgazdász három és fél évvel ezelőtt, édesapja elvesztése után, vette át a családi vállalkozás irányítását. Másfél évig az Ifix Ifjúsági Szervezet alelnöke volt, s jelenleg is az adai Fácán Vadászegyesület elnöke, lelkes sportember, aki szerint ahhoz, hogy jó polgármester legyen, fontos hogy időt fordíthasson a polgárokra, hogy meghallgassa, megismerje a lakosság problémáit, és persze folytassa a megkezdett beruházásokat, s környezetbarát szemlélettel, az ipari zóna fejlesztésével vonzóvá tegye Adát a külföldi beruházók számára.
- Szerintem Ada helyzete a többi vajdasági városhoz viszonyítva nem olyan rossz. Egyetlen problémája a községnek, hogy kicsi a vonzáskörzete, de ha befejezzük a hidat, és összeköttetést nyerünk a moholi nagyúton keresztül az autóúttal, akkor ez a vonzáskörzet megnő - magyarázta Bilicki Zoltán. - A megkezdett nagyberuházások nem maradnak abba. Mindenképpen folytatjuk az egészségház bővítését, a bekötőutak és a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítését, valamint a moholi iskola sportcsarnokának az építését, de az ipari zónában az infrastruktúra kiépítésére is gondot fordítunk. A nagyberuházások most sem szünetelnek, a munkálatok folynak, a pénzeszközök átutalása viszont késik, ezeket a nagyberuházásokat ugyanis nem a község finanszírozza, esetükben más szervekre kell támaszkodnunk.
- Terveznek-e újabb beruházásokat?
- A koalíciós partnereinkkel még nem egyeztettük teljes egészében a terveket, még nem határoztuk meg a prioritásokat. Az elmúlt periódusban annyi mindenbe belefogtak, hogy én nagy eredménynek tekintem majd, ha a következő négy évben ezeket a nagyberuházásokat be tudjuk fejezni. Természetesen kidolgozunk majd hosszabb távú stratégiát is, de úgy érzem, hogy újabb beruházásokba komolytalanság lenne belekezdeni.
- Adán eddig az ipar és a gazdaság fellendítése élvezett elsőbbséget, a kultúra és a művelődés háttérbe szorult. Lesznek-e ezen a téren változások?
- Terveink között szerepel egy nyitott színpad létesítése a Tiszára vezető út melletti területen. Árammal való ellátásáról és a szükséges higiéniai feltételekről is gondoskodunk majd. A községi tanácsban ezentúl lesznek állandó munkahellyel rendelkező személyek: a Magyar Koalíció soraiból három, egyikük, mégpedig Grúber Ferenc a művelődéssel és az oktatással lesz megbízva. Ez egy olyan munkahely, amelyet kimondottan azért hoztunk létre, hogy előremozdítsuk a község kulturális életét.
- Milyen változásokat tapasztalhatnak majd az adaiak?
- Mindenféleképpen szeretnénk még inkább környezetbaráttá tenni Adát. A belügyminisztérium illetékes szerveivel közösen egy megfigyelőrendszer kiépítését ütemeztük be. Kamerákat helyezünk el a központban a bűnügyek könnyebb felderítése és a rendbontók, sőt a szemetelők kézre kerítése érdekében is.
- Nagy a községben a munkanélküliség. Sok egyetemi végzettségű fiatal és szakember nem tud elhelyezkedni. Lehet-e ennek a problémának a megoldása érdekében tenni valamit?
- Nemcsak lehet, hanem muszáj is tennünk érte. Ezt szem előtt tartva szorgalmazzuk az ipari zóna infrastruktúrájának a kiépítését, mert fontos, hogy idecsábítsuk a külföldi beruházókat. Ezzel párhuzamosan a környezetbarát szemlélet kialakítását is szorgalmazunk kell. Ha ugyanis egy beruházó ellátogat Adára, majd rossz benyomással távozik, akkor biztosan nem fogja itt a pénzét befektetni. Mindenképpen ezt a két dolgot: az infrastruktúrát és a környezetbarát szemléletet kell egyidejűleg fejleszteni, annak érdekében, hogy új cégek nyíljanak Adán, és a fiatalság munkát találjon a községben.
- Adának egykor neves sportklubjai voltak. Most mi a helyzet ezen a téren?
- A sportban siralmas a helyzet. A sportklubok működtetésére fordított összeg kicsinek bizonyul, ezért igyekezünk majd több pénzt elkülöníteni erre a célra. A pénzeszközök szétosztásakor figyelembe vesszük majd a tagok számát és az elért eredményeket is.
- Végezetül hadd kérdezzem meg: Ön szerint milyennek kell lennie a jó polgármesternek?
- Az előbb említett célon kívül fontos, hogy időt fordítson a község összes települése lakosainak a problémáira. Úgy gondolom, ha ez sikerülne nekem is, akkor a polgárok meg lennének velem elégedve. Én nem magamnak akarok megfelelni, hanem községünk összes lakosának a jó polgármestere szeretnék lenni. Arra fogok törekedni, hogy emberi viszonyt alakítsak ki a polgárokkal, mert érezniük kell, hogy az ő problémáik is fontosak számunkra, és segítséget akarunk nyújtani ezek megoldásában. Minden hónapban egyszer fogadónapot tartunk majd, ezeken a napokon szeretettel várom a polgárokat, hogy elmondják gondjaikat, problémáikat vagy javaslataikat - mondta Bilicki Zoltán, Ada község polgármestere.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..