home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
A menekültválság folytatódik
Talpai Lóránt
2016.04.30.
LXXI. évf. 17. szám
A menekültválság folytatódik

A nemzetközi káoszt egyébként maga a Vatikán hozzáállása és a pápa megnyilvánulásai is erősítik. Ferenc pápa biztató mondatai ugyanis további milliók számára hangozhatnak hívó szóként. Az egyházfő szerint a menekültáradat nem teher, hanem ajándék.

Növekvő fenyegetettség

Egyre több jel, illetve nemzetközi figyelmeztetés utal rá, hogy újabb merénylet vagy merényletek vannak előkészülőben. Minderről nemrég maga Rob Wainwright, az európai bűnüldöző hatóságok együttműködését koordináló Europol igazgatója beszélt, aki szerint újabb merénylet várható, mivel egyáltalán nem biztos benne, hogy a tavaly novemberben Párizs, valamint az idén márciusban Brüsszel városában végrehajtott támadásokban érintett összes terroristát sikerült kézre keríteni. Mindezt jól kiegészíti az a hír is, amely szerint az Iszlám Állam újabb fegyvereseket küldött Belgiumba. Ezt a belga hatóságok is megerősítették.

Paul Van Tigchelt, a belga belügyminisztérium alá tartozó Fenyegetésértékelési Elemző Testület vezetője az újabb terroristák érkezése kapcsán arról beszélt, hogy Belgiumban továbbra is marad a hármas szintű terrorkészültség. Vagyis a fenyegetés jelentős, azaz lehetséges és valószínű egy újabb terrortámadás. Sajnos azonban nemcsak Belgium, illetve Nyugat-Európa bizonyos területei vannak veszélyeztetve.

Egyre többször hallani arról is, hogy a tengerparti üdülőhelyek sincsenek biztonságban. Az olasz hírszerzés a többi közt arról tájékoztatta a német hírszerző szolgálatot, hogy mozgóárusnak álcázott terroristák öngyilkos merényleteket követhetnek el olaszországi, spanyolországi és franciaországi tengerparti üdülőhelyeken.

Az értesülések szerint a támadók az afrikai Szenegálból érkezhetnek, és az Iszlám Állammal szövetséges Boko Haram nigériai terrorszervezet támogatói lehetnek. Mint ismeretes, legutóbb tavaly júniusban követtek el az olasz hírszerzés által lehetségesnek tartott támadásokhoz hasonló merényletet. A Földközi-tenger egyik legnépszerűbb észak-afrikai üdülőhelyén, a tunéziai Szúszában 38 külföldi turistát lőtt le egy terrorista. Nem biztató előjel az sem, hogy a napokban veszélyes terroristákat tartóztattak le Mallorcán, illetve Németországban. A spanyol rendőrség szerint az elfogott marokkói személy közvetlenül fenyegeti a nemzetbiztonságot. Németországban pedig olyan feltételezett terroristákat vettek őrizetbe, akik menekültszállásokat támadtak meg.

A menekültáradat ajándék

Mindeközben, az állandó terrorfenyegetettség közepette a menekültválság továbbra is tart. Még meg sem száradt a tinta a nemrég megkötött menekültügyi megállapodáson, de Brüsszel és Ankara máris vitatkozik egymással. A törökök március vége óta valamelyest visszaszorították a menekültáradatot, emiatt pedig egyre vehemensebben követelik az európai uniós vízummentességet.

A török miniszterelnök kemény hangon sürgette a vízummentesség hatályba léptetését, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke viszont türelemre szólította fel Törökországot. Az Európai Bizottság elnöke szerint előbb meg kell várni az eredményeket, vagyis azt, hogy valóban sikerül-e megfékezni a menekültáradatot.

A két fél közötti vita elmérgesedése egyébként ahhoz vezethet, hogy a törökök felmondják a megállapodást, ami által a nyárra egy újabb hatalmas menekülttömeg indulhat el Görögország irányába. Az is intő jel lehet, hogy több mint százezer menekült tart az észak-szíriai Azaz város környékéről a török határ irányába, Görögországban pedig mintegy 46 000 menekült vár a további sorsára. A nyugat-balkáni útvonal lezárása óta a migránsok egyre elkeserítőbb körülmények között és bizonytalanságban élik mindennapjaikat. Viszont nem csak a török vagy a görög határon érkeznek menekültek a kontinensre. Afrikából továbbra is főként a Földközi-tengeren közelítik meg a dél-európai partokat. Nemrég több száz szomáliai állampolgár vesztette életét a tenger közepén. A menekülteket szállító hajó Egyiptomból indult útnak, és vélhetően valamelyik olasz szigetre tartott. Nem sokkal az indulás előtt azonban felborult és elsüllyedt.

A nemzetközi káoszt egyébként maga a Vatikán hozzáállása és a pápa megnyilvánulásai is erősítik. Ferenc pápa biztató mondatai ugyanis további milliók számára hangozhatnak hívó szóként. Az egyházfő szerint a menekültáradat nem teher, hanem ajándék. Minderről a jezsuita rend által működtetett római Astalli menekültközpont létrehozásának évfordulója alkalmából beszélt. Ferenc pápa kijelentette, a menekültek mindegyike „hídként kötheti össze a távoli népeket, megteremtheti a különböző kultúrák és vallások találkozását, út lehet közös emberségünk újbóli felfedezésére”. Azt is hozzátette, hogy mindannyian idegenek és zarándokok vagyunk ezen a földön.


Nyitókép: Beta/Nikolaos Manginas/AP

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..