home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
A legjelentősebb eredményeket az oktatásügyben értük el
Orosz Ibolya
2005.12.20.
LX. évf. 51. szám
A legjelentősebb eredményeket az oktatásügyben értük el

- Szabó Attila fölvétele- A vajdasági magyar oktatás fejlesztésében elértek jelentik a VMSZ egyik sikertörténetét. Az utóbbi években számos előrelépés történt, s munkánk eredményessége 2005-ben is folytatódott: a legjelentősebb eredményeket éppen az oktatásügyben értük el - mondta BUNYIK Zo...

- Szabó Attila fölvétele

- A vajdasági magyar oktatás fejlesztésében elértek jelentik a VMSZ egyik sikertörténetét. Az utóbbi években számos előrelépés történt, s munkánk eredményessége 2005-ben is folytatódott: a legjelentősebb eredményeket éppen az oktatásügyben értük el - mondta BUNYIK Zoltán a VMSZ alelnöke, a párt újvidéki székházában december 14-én megtartott sajtótájékoztatón. - Igen jelentős eseménynek számít, hogy június 16-án a tartományi kormány, az Újvidéki Egyetem és a Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium megállapodást írt alá, melynek értelmében a különböző karokon tanuló magyar hallgatók anyanyelvükön tanulhatnak általános tantárgyakat. Az egyetem felvállalta a szervezést, és már szeptember 9-én konkrétumról tudtunk beszámolni: 3 csoport alakult, melyben az egyetemisták magyar nyelven hallgatják a pszichológia, a pedagógia és a szociológia tantárgyát. A negyedik tantárgy, az informatika esetében, sajnos, nem sikerült a próbálkozás. Az anyanyelvű csoportokkal folyó munkára a tartományi kormány 1,2 millió dinárt irányzott elő, a napokban elfogadásra kerülő jövő évi büdzsében pedig 3 millió dinárt irányoztunk elő erre a célra. Tizenöt év után tehát ismét sikerült magyar csoportokat létrehozni az Újvidéki Egyetemen. Támogattuk továbbá önálló magyar általános iskolák létrehozását Zentán és Tordán: tartományi döntés született arról, hogy két községben - a zentaiban és a begaszentgyörgyiben - 4 új magyar iskola alakul. Sajnos, a realizálás még nem sikerült, egyrészt azért, mert az új tanév kezdete előtt a törvény tiltja a státusváltozást. Másrész késett Belgrád jóváhagyása: sajnos, az alapító névlegesen a köztársasági kormány. Egy egészen friss hír: november 28-án a tartományi oktatási titkárság elrendelte a magyar tantestület létrehozását Magyarittabén. A tartományi tanfelügyelőség helyszíni szemléjét követően és annak a követelésére született meg a döntés: a felügyelőség véleménye szerint a magyar tantestület megalakítása enyhíti a feszültségeket.
A VMSZ-alelnök tartományi oktatási titkár szerint a kisebbségi felsőoktatás terén - melyen belül legtöbben a magyar hallgatók vannak - csak részleges eredményeket sikerült elérni. A kisebbségi csoportokban folyó oktatás pénzelése nincs megoldva, mert Belgrád a tanterv szerint finanszírozza a tanulmányi csoportokat, s nem a tanítási nyelv szerint. A szerb nyelvű képzést finanszírozza, de a magyart nem pénzeli az óvóképzőben Újvidéken és Szabadkán, nem pénzeli a román tannyelvű oktatást Versecen, vagy a magyar nyelvűt a szabadkai Műszaki Főiskolán. Február 23-án a tartományi kormány követelte, hogy Belgrád változtasson ezen a gyakorlaton, ám ez nem történt meg. Jó hír viszont - mondta Bunyik -, hogy a tartomány tudta átvenni a döntés jogát magyar tagozat nyitására több középiskola esetében. Néhány éve új magyar tantestület alakult, az egyik a nagybecskereki középiskolában, az idén pedig Futakon a mezőgazdasági iskolában sikerült beírni egy magyar osztályt. Igaz, a pályázat megjelenése után született meg a döntés a magyar tagozat megnyitásáról, de a szülők aktívája jóvoltából van, elkezdődött a munka 10 diákkal. Jövőre ez a magyar tagozat már a pályázatban is benne lesz, s a magyar diákoknak lehetőségük nyílik, hogy kollégiumi elhelyezésre is pályázzanak a diákotthonnal rendelkező középiskolában. A futakit is ide számítva, mondta, ez már a negyedik magyar tantestület Újvidék városában.
- Ami a szabadkai önálló magyar tanítóképző kart illeti, részleges a siker. De a Belgrádban tett ígértek alapján kedvező eredményt várunk: már most, decemberben. A fejleményekről annyit: nem Belgrádnak, hanem az Újvidéki Egyetem Oktatási és Tudományos Tanácsának kell döntenie arról, hogy elfogadja-e a szabadkai tanítóképző kar tantervét. Részben objektív okok is közrejátszottak, hogy nem az idén szeptember-október hónap folyamán kezdődött meg a tanítás. Ugyanakkor csak a napokban, december elején tisztázódott, hogy a szabadkai kar egy téves információ alapján illetéktelen helyre nyújtotta be az akkreditációs kérelmet, amelyet a belgrádi címzett visszaküldött - magyarázta Bunyik Zoltán, aki természetesen a december 2-án, Szabadkán aláírt memorandumról is beszámolt. - A VMSZ-nek sok-sok év és hosszas tárgyalások után végre sikerült elérnie, hogy a vajdasági magyar fiatalok is egyenrangúan pályázhassanak a magyarországi felsőoktatási intézményekben, és tandíjmentesen tanulhassanak. A magyar-magyar vonalon született megállapodás, melyet Kasza József, szabadkai polgármester és Szabó Vilmos, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára írt alá, nemcsak azért számít nagy sikernek, mert tandíjmentes továbbtanulást biztosít fiataljainknak Magyarországon, hanem azért is, mert támogatja majd a szülőföldön való továbbtanulást. Köztudomású, hogy a VMSZ szerint a vajdasági magyarságnak elsősorban az itthon képzett értelmiségi elitre van szüksége, a memorandumban foglaltak pedig a vajdasági képzés fejlesztésére is kitérnek. Új ösztöndíjrendszer kidolgozása elé nézünk: olyan ösztöndíjazás elé, amely magyarországi támogatást biztosít az idehaza tanuló főiskolásoknak és egyetemistáknak. Ugyanakkor kollégiumépítésre is támogatást kapnánk Becskereken és Újvidéken.
- A tartományi kormányban is, a képviselőházban is nagyfokú megértést, fogékonyságot tapasztaltam a kisebbségeket, s a legnépesebb közösséget, a magyarságot érintő problémák iránt. Nagyon remélem, hogy a jövő évben is hasonló hangulat és fogadókészség lesz, s támogatást kapunk a terveinkhez. Azt tervezzük például, hogy a nem állami alapítású iskolák és kollégiumok számára is normatív támogatást nyújtunk. Abból indulunk ki, hogy bár nem állami alapítású intézmények, de tehermentesítik az állami intézményeket, ugyanakkor jogi és gazdasági indokok is találhatók az ilyen támogatásra - mondta Bunyik Zoltán. - Vagy egy másik példa: Vajdaságban a 127 középiskola közül 9-et kiemelünk, jelentőségénél fogva ezt a kilencet kiemelt kategóriájú iskolává szándékozzuk nyilvánítani, és póteszközökkel támogatni. Mind olyan intézmény, amelyből csak egy van a Vajdaságban: a Kosztolányi Dezső Nyelvi Gimnázium Szabadkán, a Bolyai Természettudományi-matematikai Tehetséggondozó Gimnázium Zentán, a szlovák nyelvű gimnázium Petrőcön, a ruszin nyelvű általános és középiskola Bácskeresztúron, a román tannyelvű gimnázium Versecen, a szerb nyelvű matematikai tehetséggondozó gimnázium Újvidéken, és az újvidéki formatervezői középiskola és az újvidéki balettiskola, s természetesen a 210 éves karlócai klasszikus filológiai gimnázium. Reméljük, hogy ezeknek a középiskoláknak külön támogatást tudunk adni a következő években is.
A VMSZ alelnöke, a tartományi oktatásügyi és művelődésügyi titkár arról is beszámolt, hogy a tartomány az idén 40, jövőre 30 millió dinárral támogatja a szabadkai Népszínház rekonstrukcióját, melynek az idei évben kellett volna megkezdődnie, de a munkálatok csak jövőre kezdődhetnek el. Újságírói kérdését felvezetve a Családi Kör munkatársa, Friedrich Anna elmondta: a szabadkai Népszínház építéséről 97/98-ban Kasza aláírt egy szerződést a köztársasági (szocialista párti) miniszter asszonnyal, az építkezés mégsem kezdődött meg. Most mi a garancia arra, hogy a vajdasági diákok valóban tandíjmentesen tanulhatnak majd a magyarországi egyetemeken? Mivel azt vajdasági részről egy pártelnök, Kasza József írta alá, és nem állami hivatalnok - miért nem Bunyik úr volt az aláíró?
- Ami a szabadkai Népszínházat illeti, voltak olyan elképzelések, hogy a magyar állam is részt tudna venni a pénzelésben. Mégis a hármas finanszírozás (köztársaság, tartomány, község) valósul meg. Ami a december 2-án aláírt memorandumot illeti: a memorandum emlékeztetőt jelent, amely nem tartalmaz időpontokat, határidőket, és nem tartalmaz politikai döntéseket. Én nagyon reménykedem abban, hogy a javasolt megoldások olyan megoldások, melyeknek nincsen pártszínezete. S a memorandumban lefektetett elképzeléseket fel fogja vállalni az új magyar kormány is, bármilyen összetételű, színezetű legyen is.
Belgrád hirtelen akciója után nagy a csönd. Mi a helyzet a vajdasági iskolákban, hányan távoznának végkielégítéssel a tanügyből? - kérdeztem a tartomány legilletékesebbjétől.
- Sajnos, ebbe egyáltalán nincs betekintésünk. Belgrád kierőszakolt és nem megfelelően előkészített akciójáról van szó, amely bizonyos problémákat okoz majd. Az iskolák állandóan hívnak bennünket, kérdéseket tesznek fel, s mi nem tudunk válaszolni rájuk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..