home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
„A kapu két világ határa, melyek egyikében te laksz”
Tóth Lívia
2013.01.23.
LXVIII. évf. 4. szám
„A kapu két világ határa, melyek egyikében te laksz”

A SzékelyKapuk — ZöldKapuk elnevezésű közép-európai versenyt 9—18 éves tanulóknak, alkotói csoportoknak hirdette meg az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány. A projektum célja a magyarországi és a határon túli iskolák pedagógusainak és diákjainak a népművészeti hagyományok, a közösségi kultúra, a környezeti nevelés, a társadalomépítő és humanitárius tevékenység révén való együttműködésének az elősegítése és támogatása.

A csoportok a pontokat hozó játékban két programmal vehettek részt: betlehemezéssel és a környezetvédelmi témát feldolgozó plakátokból készített vándorkiállítással. A tét nem kicsi, hiszen a nyeremények között egyhetes ingyenes, nemzetközi adriai jutalomtáborok vannak, gazdag turisztikai és szabadidőprogrammal.

A zentai diákok mindkét kategóriában neveztek, és az elmúlt hetekben meg is tettek mindent annak érdekében, hogy minél jobb helyezést érjenek el. Karácsony környékén a Thurzó Lajos Általános Iskola hittanos színjátszó csoportja helybeli gyűjtésű betlehemes összeállítással járta a községet, majd a vándorkiállításokra is érkezni kezdtek a meghívók.
Az akció főkoordinátora, mentora Horváth László hittantanár volt. Elmondta: a betlehemezésbe a község két általános iskolája, a Thurzó Lajos és a kevi kapcsolódott be, a környezetvédelmi foglalkozásokra pedig valamennyi oktatási intézmény diákjai kedvet kaptak.

— Az iskolában már több mint tíz éve betlehemezünk, harmadik éve pedig a versenyen is részt veszünk. A Kárpát-medencei betlehemes játékok célja hagyományaink, szokásaink megőrzése, a találkozókon pedig bemutatkozzunk egymásnak. Ez egy csodálatos kezdeményezés, amelyben több millióan vesznek részt, és én nagyon örülök, hogy az iskolánk is részesévé vált. Az általunk előadott szöveg a két világháború között élt Zentán, és adatközlőnk, Pálinkás Józsi bácsi a saját emlékei alapján mesélte el. Tőle tudjuk, hogy akkoriban ez megélhetési forrás is volt, ezért a gyerekek igyekeztek minél több módos gazdához bejutni. Mi is énekeljük, hogy „kolbászt nem kapának, szomorúan tovább állának”, vagyis nem pénzt, hanem élelmet adtak a betlehemeseknek. Abban az időben jóval kevesebben voltak a csapatban, de mostanában színpadiasabbá vált a játék, nagyobb az érdeklődés, ezért mi több angyalkát, pásztort szerepeltettünk, összesen 18-an voltunk. A cselekmény váza megmaradt, ugyanazok a szövegek hangzanak el, a dallamokat, énekeket is megtanultuk. Sok dicséretet kaptunk, csupán a jelmezeinkre érkezett megjegyzés, mert kilátszottak alóluk a tornacipők vagy a mackónadrágok, a jövőben azonban erre is nagyobb figyelmet fordítunk. Mivel szabadtéren és nagy hidegben is felléptünk, az angyalkák mégsem lehetnek mezítláb. 25-26 előadásunk volt, valamennyi iskolában láttak minket, de jártunk a község falvaiban, felléptünk a színházban, az idősek otthonában, a plébániákon, a Karácsonyi kavalkád rendezvénysorozaton, sőt, a környező helységekben, sőt még Magyarországon, Debrecenben is megfordultunk — mondta Horváth László, majd a környezetvédelem fontosságára terelte a szót.

— Nagyon fontos tudatosítani a gyermekekkel, hogy ők is óvhatják környezetüket, élőhelyüket. Első lépésként elegendő, ha nem dobják el a papír zsebkendőt vagy az uzsonnájuk csomagolását, arról is beszélünk nekik, hogy a nejlonzacskónak évekig tart a lebomlási ideje, a pillepalack pedig szinte örök életű, rámutatunk, hogy valamennyiünk kedvenc folyója, a Tiszán néha szigetekben  görgeti a hulladékot. A vándorkiállításra minden iskolának külön csoportja van, amelyek más-más témával foglalkoznak. Egyesek a szélenergia, mások a víz témáját részesítették előnyben, a faültetést szorgalmazzák vagy környezetkímélő ház makettjét készítették el. A Thurzó Lajos Általános Iskola diákjai Viszmeg Tamás vezetésével ZentArt néven jelentkeztek, az Emlékiskola és a November 11. Általános Iskola Tripolszki Csilla és Salbert Belec Anikó útmutatásával Zöldülj, Zenta! néven szerepel. A tornyosi Tömörkény István Általános Iskola Csizmadia Horváth Tímea irányításával Megújulók, a felsőhegy Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola Rúzsa Mária tanárnővel Zöldhegy néven nevezett be. 

A Zöldülj, Zenta! csoport plakátjaival több helyen, az iskolák előcsarnokaiban, az Alkotóházban, a Művelődési Ház kiállítási termében stb. találkozhattunk, és még Csókára is elvitték a figyelemfelkeltő alkotásokat. Mint kiderült, a legkisebbeket az állatok védelme érdekli leginkább, a nagyobbakat viszont például a szél- és a napenergia vagy a termálvíz felhasználása.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..