home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
A VMSZ a választás egyik győztese
LACKÓ VARJÚ Sára
2014.03.18.
LXIX. évf. 12. szám
A VMSZ a választás egyik győztese

Több mandátumot szerzett a Vajdasági Magyar Szövetség a szerb köztársasági parlamentben, mint 2012-ben — közölte Pásztor István, a VMSZ elnöke vasárnap esti sajtóértekezletén.

— A mai nap végén meggyőződéssel állíthatjuk, hogy a választás egyik győztese a Vajdasági Magyar Szövetség, illetve a vajdasági magyar közösség — jelentette ki, majd elmondta, hogy a választás végkimenetele felülmúlt minden várakozást, így a párt öröme is az eredmények szintjén van.

— Úgy tűnik, hogy akik a sírunkat ásták, maguk estek bele, mi pedig még mindig talpon vagyunk. A vajdasági magyar politikának legutóbb huszonkét évvel ezelőtt volt annyi mandátuma, mint amennyi most van. 1992-ben kilenc, 1993-ban öt, 1997-ben négy, 2000-ben a DOS részeként, megbeszélés alapján öt, 2004-ben egy sem, 2007-ben három, 2008-ban négy, 2012-ben pedig öt mandátumunk volt. Ez egy olyan eredmény, amely joggal tesz bennünket büszkévé. Nemcsak talpon maradtunk, hanem tartásban is megerősödtünk, és minden magyar ember tartása megerősödött.

Pásztor szerint ez az eredmény megerősítette azt is, hogy az út mögött, amelyen a VMSZ jár, ott áll a vajdasági magyar közösség támogatása.

— Számunkra ez a fontos, és aki mögött ez nincs meg, azzal nincs miről beszélnünk. Azok, akik önmagukat alternatívaként próbálták bemutatni, mára oda jutottak, hogy arányuk hozzánk viszonyítva egy a tizenöthöz. Jó volna leoltani a lámpát, és becsukni az ajtót. Ez a mai nap üzenete, és ezt üzenem azoknak is, akik ennek a közösségnek a megbontása érdekében Magyarországról támogatják azokat, akik egyet valósítottak meg, amikor mi legalább tizenötöt.

A pártelnök elmondta, hogy a következő napokban tárgyalásokra kerül sor, és attól függetlenül, hogy a Szerb Haladó Pártnak abszolút többsége van a jövőbeli parlamentben, a VMSZ pozíciója nem változott, továbbra is a parlamenti többség része kíván lenni, nem birkaként és föltétel nélkül, nem zsarolva, hanem megbeszélések alapján.

— Azt szeretnék, ha az általunk fontosnak tartott prioritások bekerülnének a jövőbeli szerb kormány programjába. Ebben az esetben teljes kapacitással részt tudunk venni a parlamenti többség munkájában.

Pásztor István köszönetet mondott mindazoknak, akik a VMSZ-re szavaztak, erősítették a kampányt, továbbá a jelölteknek, azoknak, akik helyi, önkormányzati és körzeti szinten sokat tettek az elért sikerek érdekében az elmúlt években.

 

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke vasárnap reggel Noszán adta le voksát. A sajtónak adott nyilatkozatában megjegyezte: arra számít, hogy a párt szimpatizánsai közül sokan részt fognak venni a szavazáson.

— Azt gondolom, hogy jó eredményre számíthatunk. Sőt most, a szavazás reggelén azt is meg merem kockáztatni, hogy ennek a választásnak mi leszünk az egyik meglepetése — mondta Pásztor István.

Varga László, a VMSZ képviselőjelöltje Palicson adta le voksát. Kiemelte, hogy az új kormány felállása után a nemrég megindított európai uniós csatlakozási tárgyalások a gyakorlatban is elkezdődnek.

— Azt várjuk, hogy a VMSZ jól fog szerepelni a parlamenti választáson, ez pedig lehetővé fogja tenni, hogy az EU-s csatlakozási tárgyalások aktív részévé váljunk. Azért fontos ez, mert a Kárpát-medence többi magyar közössége nem tudta sikerként megélni a csatlakozási tárgyalásokat. Arra készülünk, hogy a vajdasági magyarság szempontjából sikertörténet legyen az uniós csatlakozás — mondta Varga.

Pásztor Bálint, a VMSZ listavezetője Szabadkán, a Kisradanovác városrészben szavazott. A választással kapcsolatban reményét fejezte ki, hogy a vajdasági magyarságnak ismételten erős érdekképviselete lesz a Szerbiai Képviselőházban.

-– A hatalomelosztással kapcsolatban azt gondolom, hogy Szerbiának új kormányfője lesz. A közvélemény-kutatási előrejelzések alapján ugyanis erre lehet számítani. A VMSZ arra készül, hogy befolyással tudjon lenni azokra a folyamatokra, amelyek az elkövetkező négy évben óhatatlanul végbe fognak menni. Az országnak új munkatörvénye lesz, átalakul a mezőgazdasági támogatási és a nyugdíjrendszer, ezenkívül az uniós csatlakozás terén is nagyon messze juthatunk. Az alkotmánymódosítást sem tartjuk elképzelhetetlennek, miközben módosítani kell a nemzeti tanácsokról szóló törvényt, és jó lenne, ha a vajdasági autonómia kérdése is napirendre kerülne — fogalmazott Pásztor Bálint.

A VMSZ Vajdaságban megelőzte a DP-t

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) által közzétett adatok szerint a haladók Vajdaságban a szavazatok 46,04 százalékát szerezték meg.

Az eredmények 88 százalékának feldolgozása után az LSV szerint a szocialisták koalíciója tartományi szinten második a szavazatok 10,79 százalékával.

A harmadik helyen a Vajdasági Magyar Szövetség áll a szavazatok 8,68 százalékával, s ezt követi az Új Demokrata Párt (NDS) és a LSV 8,10 százalékkal.

A Demokrata Párt (DS) listáját a vajdasági polgárok 5,84 százaléka támogatta. A többi lista Vajdaságban nem lépte át a parlamentbe jutás küszöbét. (Beta)

(Szabó Attila felvételei)

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..