home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
A Magyar Koalíció a mérleg nyelve
Tomek Viktor
2008.07.30.
LXIII. évf. 31. szám
A Magyar Koalíció a mérleg nyelve

Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fórumának elnöke 1981-ben született Topolyán, Pacséron él. A Zombori Tanítóképző Kar szabadkai tagozatán 2004-ben szerzett oklevelet. 2005-ben a tanügyben helyezkedett el. Immár hatodik éve képviselője a pacséri helyi közösségnek, s e test...

Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fórumának elnöke 1981-ben született Topolyán, Pacséron él. A Zombori Tanítóképző Kar szabadkai tagozatán 2004-ben szerzett oklevelet.
2005-ben a tanügyben helyezkedett el. Immár hatodik éve képviselője a pacséri helyi közösségnek, s e testület végrehajtó bizottságának a tagja.
Alapítója a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fórumának, mely szervezetnek kezdetben a szóvivőjeként, később pedig az elnökeként tevékenykedik. 2008-tól a Magyar Koalíció köztársasági képviselője.
- A VMSZ Ifjúsági Fórumának az elnökeként elsősorban Topolya község jelölt a Magyar Koalíció köztársasági képviselőjének. Meglepett a személyemnek szóló bizalom, és igen megtisztelő, ám felelős tisztség. Elfogadtam a jelölést, annak ellenére is, hogy tanítok, és nagyon szeretem a hivatásomat. Első osztályosaim voltak, és nagyon nehezemre esett megválni tőlük. Egy másik utat választottam, de úgy gondolom, hogy feltalálom majd magam ezen a pályán is, hiszen régóta foglalkozom politikával.
* Megváltozik-e a köztársasági képviselő élete?
- Gyökeresen nem változott meg az életem. A VMSZ-IF-ben továbbra is tevékenykedem, Pacséron a helyi önkormányzatban is kiveszem a részem a munkából, egyedül az időnek vagyok szűkében. Vannak rendezvények, melyekre sajnos nem juthatok el. A parlamenti ülésekről legtöbbször hajnalban érünk haza, másnap pedig már kora reggel utazunk is vissza. Szabad időből tehát sokkal kevesebb van, mint eddig, de igyekszem helyesen beosztani, hogy jusson minden fontos teendőre.
* Megalakult Szerbia új összetételű kormánya. Az SZDP helyett most az SZSZP-vel kell zöld ágra vergődniük a magukat európai irányultságúnak nevező pártoknak. Mennyivel jobbak Milošević szocialistái Koštunica demokratáinál?
- Egyáltalán nem jobbak, de azt se mondanám, hogy rosszabbak. Nem tudjuk elfelejteni a szocialista pártnak a 90-es éveket. Én akkor voltam fiatal, akkor jártam szórakozni, rengeteg incidens történt azokban az időkben, és nagyon sokra azóta sem derült fény. Mindezt nem tudja elfelejteni a VMSZ és a délvidéki magyarság sem. Másrészt: az Európai Unió elfogadja őket, Európa barátként viszonyul hozzájuk és az újonnan alakult szerb kormányhoz. Minekünk ezt tiszteletben kell tartanunk. A Magyar Koalíció nem akarta vállalni annak terhét, hogy miatta ne legyen Szerbiának kormánya.
* Az MK a mérleg nyelve. Tudunk-e élni ezzel a lehetőséggel?
- Ami a legfontosabb számomra - bár erről az elmúlt időszakban nagyon keveset beszéltek -, az a Magyar Koalíció platformja, mely a délvidéki magyarságnak az elmúlt 15-20 évben megfogalmazott követeléseit mind-mind magában foglalja. Úgy gondolom, hogy a demokratáknak nagyon nagy szükségük van a mi 4 szavazatunkra, ezért született meg végül a megállapodás a DP és a VMSZ között. A Magyar Koalíció képviseletében Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke írta alá az együttműködési megállapodásról szóló szerződést Boris Tadićtyal, a Demokrata Párt elnökével. Az okmány aláírásával a köztársasági elnök vezette koalíció elfogadta az MK platformjában foglalt követeléseket, illetve kötelezte magát azok teljesítésére. Úgy gondolom, érdekünk, hogy kitöltse a mandátumát a kormány, mert a 4 év alatt az MK programjának számtalan irányelve, célkitűzése megvalósulhat, például létrejöhetne a Magyar Egyetem, de ugyanilyen fontos volna a körzethatárok visszaállításának, a diplomahonosítás megkönnyítésének, a regionalizáció végrehajtásának és az ösztöndíjazás kérdésének a megoldása is.
* Az MK-nak milyen lehetőségei vannak abban az esetben, ha a DP az ígéretével ellentétben nem teljesíti a követelményeket, vagy csak nagyon keveset teljesít belőlük?
- Úgy gondolom, hogy miután Boris Tadić, a Demokrata Párt elnöke elfogadta az MK platformját, sőt hamarosan elkészül egy megvalósítási terv is, jó esély van rá, hogy megvalósul a programok egy része. Ha Boris Tadić kihátrál, a kormány nem tartja meg az ígéretét, akkor a DP becsapja a délvidéki magyarokat, és azt a több tízezer magyar szavazót, aki rászavazott.
* Túl vagy már az első parlamenti üléseken. Mik a benyomásaid? Vajon milyen az oroszlán barlangjában?
- Valóban, mintha csak az oroszlán barlangjában volnék. Az ülések rendre félbeszakadnak, a frakcióvezetők sokszor nem tudnak megállapodásra jutni, az ellenzék folyton beleköt valamibe, mindenáron akadályozni akarja a kormány munkáját. Így az elején még nehezen lendül működésbe a parlament, de bízom benne, hogy a későbbiekben gördülékenyebben megy majd a munka. Egyébként a színfalak mögött a politikusok nem úgy viselkednek, mint oly gyakran a szószéken.
* Mi a véleményed a kormányprogramról?
- Merésznek tartom. Azt gondolom, hogy a vártnál sokkal lassabban megy majd a megvalósítása. Számunkra elsődleges fontossága van az MK platformjának, ezen belül pedig az EU-integrációs törekvéseknek.
* A frakción belül, illetve a köztársasági parlamentben milyen feladatkört látnál el?
- Frakciótársaimmal gyakorta folytatunk eszmecserét, sok kérdést megvitatunk, és mondhatom, sokat tanultam tőlük. Két bizottság munkájában veszek majd részt: az egyik a mezőgazdasági, a másik a helyi önkormányzatokkal foglalkozó. Harminc bizottság van, és bármelyik munkájában részt lehet venni, illetve hozzászólni a napirenden levő kérdésekhez. Az ifjúsági és az oktatási bizottság üléseire is el szeretnék néha látogatni. Ezek azok a területek, amelyekkel foglalkozni szeretnék. Az államnyelvet jól beszélem, hisz olyan környezetből származom, ahol szerbek és magyarok egyaránt élnek.
* Belgrádban érdemlegesebben képviselheted majd a fiatalok érdekeit?
- Úgy gondolom: azzal, hogy bekerültem a köztársasági parlamentbe, érdembeli információkhoz juthatok. Például pályázatokról szerezhetek tudomást, tájékoztathatom a fiatalokat ezekről a lehetőségekről. Márciusban tisztújítás lesz a VMSZ Ifjúsági Fórumában, és akkor szeretném az elnöki tisztséget átadni.
* Hogyan látod a Magyar Koalíció jövőjét?
- Az MK-nak mindenképp fenn kell maradnia, mert ez a délvidéki magyarság számára nagyon fontos. Lehet, hogy vannak olyan községek, ahol az együttműködés nem zökkenőmentes, de szerencsére a legtöbb helyen jól működik az MK.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..