home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2015.04.01.
LXX. évf. 13. szám

Amikor az otthonban úgy döntöttünk, hogy az elmúlt év tevékenységéről már megfogalmazott anyagok nyomán a lehető legtöbb adatot, tényt közöljük a tagsággal és olvasóinkkal, nem gondoltunk rá, hogy ezzel megkönnyítjük a március 27-ei értekezlet munkáját.

Az is különös volt, hogy eddig nem csak a vendégek és a küldöttek érkeztek a tanácsterembe különösebb fogadtatás nélkül — természetes, hogy a vendégek ültek az első sorokban, a küldöttek és a többiek pedig érkezésük sorrendjében kaptak helyet —, most viszont szinte fegyelmezettnek nevezhető módon, fogadóbizottság igazított el minden érkezőt. Kellett is az odafigyelés, mert soha nem volt ennyire zsúfolt a nagy tanácsterem.

DE HALADJUNK, AHOGYAN ILLIK, SORJÁBAN

A közgyűlés magas rangú vendégei között volt Maglai Jenő polgármester, dr. Nenad Ivanišević szociális- és munkaügyi államtitkár, Milan Nenadić, a tartományi egyesületek és szervezetek elnöke, Dragutin Lukić alelnök, Milimir Vujadinović, a városi vb tagja, Stanko Nimčević, a rokkantnyugdíjasok elnöke, ezenkívül elküldték jeles munkatársukat az együttműködő bankok (NLB és Intesa), a városi és a tartományi nyugdíjbiztosító, a Vöröskereszt, a Katolikus Karitász és több polgári, jótékonysági szervezet.

Mindenekelőtt illik legalább néhány szóban közölni a legprominensebb vendégek szavait. Maglai: „Az előállt helyzet miatt sajnos szűkíteni kellett a keretet, mellyel a város hozzájárul az egyesület munkájához. Ezt azzal pótoljuk, hogy minden más segítséget megadunk idős embereinknek, és csökkentjük munkájuk költségét szakmai és irodai segítségünkkel.” Dr. Ivanišević: „Szívből örülök neki, hogy a növekvő anyagi gondok ellenére az egyesület nem vesztett egyik tevékenységének lendületéből sem. Most távolabbra kerültem a várostól, ám ha hazajövök, ellátogatok az otthonba, és jólesik, hogy szívesen fogadnak, beszélgetünk közös gondjaikról.” Lukić és Nimčević: „Kívánjuk az egyesületnek, hogy — mint eddig is — még éveken át Vajdaság és az ország legjobbja maradjon.”

NÉHÁNY SZÓ AZ ÜLÉS PROTOKOLLJÁRÓL

Az értekezletet Dragica Lučev volt és „új” elnök vezette, Berkes Béla alelnök és Milena Đoković vb-tag segítségével. Az egyesület végrehajtó bizottságába a következő tagokat jelölték (és választották meg): Dragica Lučev (elnök), Berkes Béla alelnök, Milena Đoković titkár, Emilija Prčić (Tavankút), Bahrija Saulić (Kelebia), Emira Lazarević (Vasutastelepülés), dr. Mrđanov Natalija (egészségügy), Slavica Tot Lučić (Palics), Kopunov Irén (Makkhetes), Pajo Sarić (Kisbosznia), Engi Péter (Ludas). Az értekezleten elfogadták három igen szorgos vb-tag lemondását. Az idős kora és/vagy betegsége miatt távozó Gyapjas Gizella (Sándor), Szabó József (Csantavér) és Dragan Marković (szakmai szervezetek) helyére Liliom Dezső (Csantavér), Tome Ivković (Sándor) és Branko Tot (szakmai szervezetek) került. Dr. Grgo Bačlija jogász a helyén maradt, a szervezeti (statútum-) bizottság új tagja pedig Dragica Lučev (elnök), Emira Lazarević, Fehér Éva és Kopunov Irén lett. Az ellenőrző bizottság tagjai: Ljudevit Vujković Lamić, Zlata Katanić és Gulyás Erzsébet.

BENT IS, KÜLÖN IS

A szabadkai nyugdíjas-egyesületnek van egy különlegessége, melyet a törvényhozó „kényszerített” ki. Tudniillik külön kell könyvelni és nyilvántartani a tulajdonában lévő Soko Banja-i üdülőt, mintha az egy önálló vállalat volna. Ennek megfelelően a közgyűlés külön elkészítette a vagyoni kimutatását, feltüntette a bevételi és a kiadási adatokat, a fogyóeszközök listáját, cseréjét. Az üdülő anyagi helyzete egyébként kielégítő, ahogyan mondani szoktuk „pozitív nullán van”.

A Penzioner Sakk-klubnak is hasonlóan különálló státusa van, mivel az anyagi kiadásokat maguk a tagok fedezik. Ők mind idős személyek, és az otthon nyújt nekik verseny-, edzési és barátkozási lehetőséget. Dicséretükre váljon, hogy a civil klubok versenyében is megállják a helyüket, és éppen az idén jutottak egy magasabb osztályba.

KÉT SZÉP ELISMERÉS

Végül, de nem utolsósorban el kell mondani, hogy a csantavéri egyesületet Szabó József negyven évig sikeresen vezette. Azért lehetett ilyen sokáig az élén, mert sajnos nagyon korán lett rokkantnyugdíjas. Mint mondta, csak akkor nem vett részt a munkában, amikor kórházi kezelésen tartózkodott. Elismerésként az egyesület Aranyoklevéllel díjazta.
A jó együttműködésért Milan Nenadić, a vajdasági nyugdíjasszövetség elnöke művészien kidolgozott szalmaképet kapott.

ÉS A HARMADIK

A közgyűlés végén, sikereinek és fáradozásainak elismeréseként, a tagság hatalmas, gyönyörű virágcsokrot adott át Dragica Lučev elnök asszonynak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..