home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Szerelem első látásra
Tóth Tibor
2024.04.26.
LXXIX. évf. 17. szám
Szerelem első látásra

A szerbiai női felnőtt-jégkorongválogatott újoncként a 4. helyen végzett Zágrábban a III/A divíziós világbajnokságon. A válogatottban több szabadkai lány is szerepelt, akik közül ezúttal Anastasija Benčićtyel és Vastag Ivett-tel beszélgettem.

Ivett nagyon korán, már háromévesen megismerkedett a jégkoronggal. Előbb bátyja űzte ezt a téli sportágat, majd neki is megtetszett, és első lépéseit a Spartacus Jégkorongklubban tette meg. Tíz évig a szabadkai csapatot erősítette, majd Szegeden játszott, az általános iskola elvégzése után pedig a budapesti szerb gimnáziumba került. Pályafutását a KMH-ban (Kanadai Magyar Hokiklub) folytatta, ahol szélsőként erősíti csapatát.

— A jégkorong számomra szerelem első látásra. Nagyon szép sportnak tartom, ahol gyorsan és logikusan kell gondolkodni — mondta Ivett.

Anastasija öccse jégkorongozott előbb, majd ő is megpróbálta, és immár kilenc éve játszik. Pályafutását ő is a Spartacusban kezdte, ahonnan útja a budapesti Ferencvároshoz vezetett.


Vastag Ivett a KMH csapatával szerzett magyar bajnoki aranyéremmel a nyakában

— Új csapattársaim kezdetben nem akartak velem beszélni, mivel nem beszéltem magyarul. Angolul szerettem volna kommunikálni velük, ők viszont ragaszkodtak a magyar nyelvhez. Ahogy tanultam magyarul, úgy váltak egyre közlékenyebbé és barátságosabbá. Négy éve vagyok tagja a zöld-fehéreknek, és ez idő alatt több barátnőt szereztem a csapaton belül. Rajtam kívül még egy szabadkai válogatott játékos, Jovana Popov erősíti a Ferencvárost. Tavaly 2. helyezést értünk el a Fradival, az idei szezon azonban egy kissé gyengébbre sikeredett, és a 4. helyet szereztük meg. A kezdetektől fogva hátvéd poszton játszom, nekem nagyon tetszik ez a szerepkör — nyilatkozta Anastasija.


Anastasija Benčić

Ivett elmondta, rendkívül hálás csapatának, nagyon szépen fogadták ugyanis, a bemutatás után az öltözőben mindenki maga mellett szeretett volna helyet adni a szabadkai lánynak. Csapatával második alkalommal szerezte meg a bajnoki címet a 25 éven aluliak mezőnyében, miután a döntőben jobbnak bizonyultak a veszprémi Rampage együttesénél.

A zágrábi III/A világbajnokságra való felkészülést március elején kezdte a több szabadkai jégkorongozóval (Anastasija Benčić, Vastag Ivett, Rác Szabó Lilla, Rác Szabó Hanna, Ana Milodanović, Jovana Popov, Sara Stantić, Elena Sekulić, Petra Gladić) felálló szerbiai válogatott. Két hét edzőtáborozás után utaztak el a horvát fővárosba, ahol újoncként a kiváló 4. helyet szerezték meg.

— Mivel újoncok voltunk, és erős ellenfelek vártak ránk, így én a biztos bennmaradást tűztem ki célul. Persze mindig lehet jobb, de én teljesen elégedett vagyok a 4. hellyel. Két győzelmünket Bulgária és Horvátország ellen arattuk, mindkettő 3:1-es sikerrel ért véget. A bolgárokkal és a horvátokkal is több edzőmérkőzést játszottunk a korábbi években, így elég jól ismertük őket, tudtuk, melyik játékos mire képes — magyarázta Ivett.


A 4. helyen végzett szerbiai női jégkorong-válogatott (Ivett a felső sorban jobbról a második, Anastasija a középső sorban balról az ötödik)

— Két évvel ezelőtt, első világbajnokságunkon testközelből láttuk, hogy a csoportot megnyerő valamennyivel erősebb Észtország felkerült a magasabb osztályba, ám a következő évben azonnal kiesett a III/B divízióba. Az elmúlt évben különösebb megerőltetés nélkül nyertük meg az eggyel alacsonyabb osztályt, de tudtuk, hogy itt nehezebb meccsek várnak ránk. A romániai válogatott annyival nem volt jobb, mint azt az eredmény mutatja, szerintem hét gól nincs a két csapat között. Az első meccset vívtuk a románokkal, valamelyest tartottunk tőlük, és a lámpaláz is előjött. A bolgárok ellen azzal a tudattal léptünk jégre, hogy ha nyerünk, akkor bennmaradunk a csoportban. A végül csoportgyőztes Ukrajna ellen szinte egész mérkőzésen vezettünk, de ellenfelünk az utolsó öt percben ütött három gólt, majd a hosszabbításban még egyet. A csapat az egész meccsen jól játszott, az utolsó öt percre azonban elfáradtunk. Ez megismétlődött a litvánok ellen is, a bronzérem sorsáról döntő összecsapáson. A hajráig 2:2-es döntetlent mutatott az eredményjelző, de itt is elfáradtunk, és az utolsó öt percben három gólt kaptunk — értékelt Anastasija, akit a Litvánia elleni mérkőzés legjobb szerbiai játékosának választottak.

Mindketten hosszú pályafutást terveznek. Ivett most leginkább az iskolára összpontosít, hiszen sokat hiányzott, és az elmulasztottakat pótolni kell. Szíve szerint Oroszországban jégkorongozna tovább, mert nagyon tetszik neki az ország, emellett úgy érzi, az erős orosz ligában még többet fejlődhetne. Anastasijánál szintén a tanulás élvez elsőbbséget, hiszen érettségi előtt áll. A Ferencváros után Szlovákiában vagy Csehországban folytatná pályafutását, később pedig egy még erősebb bajnokságban is szeretné kipróbálni magát. Egybehangzó véleményük szerint Magyarországon nagyon fejlett a jégkorong. A sportágba sokat fektetnek, a felnőtt mellett különféle korosztályos bajnokságok léteznek, a játékosok egy idény alatt rengeteg mérkőzést játszanak, tehát a női jégkorong olyan magas szintre jutott, mint a férfi. A sport és a tanulás mellett kevés szabadidő áll a lányok rendelkezésére. Anastasija legszívesebben edzőteremben tölti idejét, haza nem sűrűn jár, hiszen a mérkőzéseket hétvégén tartják, Ivett pedig ha éppen nem hokizik és nem tanul, akkor előszeretettel olvas egy jó könyvet, vagy sétál a barátaival a városban.


Részlet a Litvánia elleni mérkőzésből  (Fotók: Facebook

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..