home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Péntek, 2017. Február 24.
18:00
Zenta — Székely Erzsébet előadása
Előadás
Zenta — Székely Erzsébet előadása


Székely Tibor-emlékest

Az ember múzeuma

Székely Erzsébet előadása

Székely Tibor, a neves eszperantista, világutazó gyűjteményéről korábban (is) megoszlottak a szakmai vélemények, mert nem igazán fért bele a merev muzeológiai vagy néprajzi klisékbe, s végső soron az ebből fakadó félreértések miatt került a gyűjtemény javarészt a zentai Városi Múzeumba. Mi ugyanis magunkévá tettük Székely Tibor eredeti elképzelését, ti. azon túl, hogy a tárgyakat szakszerűen begyűjtötte, s leíró kartonokkal látta el, valóban nem törekedett különösebben arra, hogy – úgymond – a klasszikus néprajzi kritériumoknak megfelelő gyűjteményt hozzon létre, hiszen mindenkor az ember, nem pedig a tárgyak érdekelték elsősorban: megannyi darabja egy gyűjteménynek egy-egy történet, s magának a gyűjteménynek a története is egy álommal kezdődik: Székely Tibor egy olyan majdani múzeumot képzelt el, amely Az ember múzeuma lesz, nem pedig valamiféle egzotikus kirakat, amire európai szemünk kíváncsian, de továbbra is csupán értetlenül rácsodálkozik, holott a színes kaleidoszkóp az értő ember számára még egy bizonyítéka a sakkozók által használt mottónak: Gens una sumus.

Következő aranyvasárnapi kiállításunk készítésekor e koncepcióból adva ízelítőt mutatunk majd be újabb válogatást a gyűjteményből, nem mondva le persze a reményről, hogy egyszer majd a gyűjtemény a Székely Tibor által elképzelt módon állandó jelleggel is megtekinthető lesz.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..