home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Úton Európa felé — Merre tovább, Nyugat-Balkán?
2022.03.21.
LXXVII. évf. 11. szám
Úton Európa felé — Merre tovább, Nyugat-Balkán?

A hétvégén Óbecsén, a Than Emlékházban a VMSZ szervezésében nagy érdeklődést kiváltó lakossági fórumot tartottak Úton Európa felé — Merre tovább, Nyugat-Balkán? címmel.

Az esemény vendége Deli Andor Fidesz—KDNP- és európai parlamenti képviselő volt, aki kiemelte, sok minden történt, beszélni kell Szerbia uniós útjáról és az ehhez kapcsolódó aktualitásokról. Az ukrán háborús helyzet lényegesen átmozgatta az európai színteret, tehát ilyen szempontból is aktuális a téma, különösen azt figyelembe véve, hogy Ukrajna is beadta csatlakozási kérelmét az Európai Unióhoz — mondta el a rendezvény előtt lapunk olvasóinak az óbecsei származású vajdasági magyar politikus.

Minden választás fő célja, hogy meghatározza a következő időszak, adott esetben a következő négy év irányvonalát, hangsúlyozta bevezető beszédében Szerda Balázs, Óbecse Község Tanácsának oktatással, kultúrával és civil szervezetekkel megbízott tagja. Hozzátette, minden irányvonalat meg kell vizsgálnunk helyi, tágabb értelemben regionális és országos szempontból, illetve a nemzet szempontjából is, és ami nagyon fontos, főleg a mai világban, látva az orosz—ukrán háborúnak a példáját, Európa és a világ szempontjából.

A beszélgetés talán nem véletlenül esett március 19-ére, a napra, amikor útjára indult a Belgrád—Újvidék vasútvonal, szinte szimbolizálva a Vajdasági Magyar Szövetség törekvését a két nemzet közötti jó viszony megvalósítására — mondta Ternovácz István újságíró, a beszélgetés moderátora, majd sorjáztak a kérdések és a válaszok.

A szerb—magyar kapcsolatok pozitív irányba való változását a 2013-ban megtörtént csúrogi főhajtás hozta meg — mutatott rá Deli Andor. — Az egy nagy áttörés volt, új, pozitív helyzet alakult ki, mely azóta is fejlődik. A két ország között hamarosan gyorsvasutat adnak át rendeltetésének, ez is bizonyítja, mekkora utat tett meg egymás felé ez a két nép. Ma már magától értődőnek vagy természetesnek tűnnek az eredmények, pedig azokat rengeteg munka, megbeszélés, egyeztetés előzte meg.

A nálunk és körülöttünk kialakult történteknek rengeteg eleme van. Európa más részeiben másképp fest a kisebbségi jogvédelem. Deli Andor Franciaország példáját említette, majd összehasonlította a mi helyzetünkkel, ahol megőriztük a nyelvünket, kultúránkat, iskoláinkat. Szlovákiában a kettős állampolgársággal vannak problémák, Erdélyben is van feszültség. Az ukrán nyelvi törvény fájó pontja az ottani magyar közösségnek, és ezt most még tetézi a háború.

Az Európai Unió nyomást gyakorol Szerbiára, a helyzet rányomja bélyegét a csatlakozásra. Az Európai Parlamentben már eleve voltak bővítésszkeptikusok. Ez felerősödött, pedig Európa csak akkor lehet erős, ha egységes lesz, és ez az egység nem jöhet létre a nyugat-balkáni térség nélkül. Az EU huszonhét országának nem azonos az energetikai struktúrája. Európa a gázszükségletének nagy százalékát Oroszországból fedi le, ezért figyelembe kell venni a gazdasági érdekeket is, és egységes álláspont még nincs.

A változásokról szólva a politikus elmondta, az elmúlt nyolc évben ezekben nem volt hiány. Előbb nagy volt a fellángolás az úton az EU felé, később az eufória némileg csökkent. A bővítés lehetősége számos elemből áll. Sok esetben láttuk a magyar képviselők törekvéseit, de a nagy megosztottságot és a nem azonos mércét is a kontinens nyugati és keleti részén.

A közlekedés témája aktuális, és kötődik a képviselő munkájához — tértek vissza a beszélgetés elejének fontos pontjára. A közösség érdekének képviselete, az anyaországi érdekek és a szerb integráció képviselete meghatározza Deli Andor feladatkörét. Az uniónak ebben is megvan a szerepe, hiszen az útvonalat, melybe Szerbia befektet, az EU is támogatja. Vannak szakaszok, melyek uniós pénzből lettek kiépítve, és kínai, illetve orosz vagy amerikai cégek a kivitelezők. Minden nagyhatalomnak nem felel meg a vasútvonal építésének esetleges folytatása, de Szerbia előrelátó taktikát választott. Ez stratégiailag át van gondolva, így nem kerülnek blokád alá az egyes részek, és nem akadályozzák egymást. A magyar kormány hasonlóan kialakított stratégiai megoldások mentén halad.

2010 után számunkra új időszámítás kezdődött, melynek a haszonélvezői vagyunk, azóta jobb világban élünk — jelentette ki Deli Andor, közelebb vonva a múltat a jelenhez. — Átalakult minden körülöttünk, ezért kell erre vigyáznunk, az elért eredményt megőriznünk, tovább fejlesztenünk. Fontos, hogy hogyan döntünk, és milyen irányban képzeljük el a jövőnket. A magyar kormány segít a törekvéseinkben, és jó, hogy a VMSZ ezt a folyamatot elindította. Sikeresek tudunk lenni, ha összefogunk. Nem szabad figyelmen kívül hagyni a kontinuitás folytatásának szükségességét. A választások kimenetele jelentheti a jó gyakorlat folytatását vagy a meglévő eredmények veszélyeztetését.

— A VMSZ egyedül, önállóan indul a saját listáján a választásokon. Fontos tényező a jó partneri viszony, de koalícióról csak a választások után lehet szó. A kontinuitás, az állandóság, a következetesség rendkívül fontos ebben a folyamatban, és mi egy euro-atlanti párt vagyunk, mi úgy gondoljuk, hogy a vajdasági magyarság számára rendkívül fontos, hogy Szerbia minél előbb az Európai Unió tagja legyen. A választási programunk hangsúlyos eleme az uniós közeledés, az uniós forrásokhoz való hozzáférés, és az, hogy az új módszertannak köszönhetően valóban méltányosabban osztályozzák a reformokat, és Szerbia gyorsabban haladjon ezen az úton — erősítette meg az elhangzottakat Kovács Elvira.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Kovács Elvira és Fremond Árpád, a VMSZ alelnökei, valamint Szekrény Anetta, Lajkó Szilvia, Kiss Nándor képviselőjelöltek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..