home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Ünnepi hangulatú videójátékok
Dudás Viktor
2022.12.30.
LXXVII. évf. 52. szám
Ünnepi hangulatú videójátékok

A hétvégén volt karácsony, így hát utólag is minden kedves játékosnak kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok, illetve az előttünk álló hétvégére való tekintettel boldog új évet. Az utóbbihoz csak annyit mondanék köszöntőként, bízzunk benne, hogy 2023 játéktermése is legalább olyan kimagasló lesz, mint amilyen a 2022. évé volt. Csak zárójelben jegyezném meg, eddig úgy áll, hogy talán még jobbak is lesznek a dolgok, de ne igyunk előre a medve bőrére.

Ha már a téli hangulat járja át a testünket, ja meg a forralt bor és a mézeskalács, ne feledkezzünk meg arról, hogy egy-egy kósza óránkban akár be is kapcsolhatnánk a játékkonzolunkat vagy a számítógépünket, hogy szórakoztatószoftverekkel üssük el az időnket. Igaz, e cikk írójának erre most nincs nagyon ideje, de fel tudja idézni, milyen volt akkor, amikor ezt még megtehette. Miután végigsimítottam a képzeletbeli ősz szakállamat, felsorolnék néhány játékot, melyet télen, illetve karácsonykor érdemes kipróbálni.


Fotó forrása: games.rs

Számomra talán a legjobb és a legemlékezetesebb a Batman: Arkham Origins. Ez a játék 2013 októberében érkezett az ünnepi időszakra, és a Batman: Arkham Asylumot, illetve a Batman: Arkham Cityt követte a sorban mint harmadik rész, ez az epizód azonban egy előzménytörténet volt, és a sötét lovag egyetlen karácsonyi éjszakáját mutatja be. A videójáték legnagyobb hibája, hogy rosszkor jelent meg, hiszen két évvel korábban jött ki a zseniális Arkham City, mely egy kis túlzással ugyan, de a létező összes, játékoknak odaítélhető díjat bezsebelte. Ez azért volt káros az Originsre, mert abban a két évben, amíg készült, az előző részről nap mint nap hallani lehetett a médiában, majd amikor a Warner Montreal bejelentette a szóban forgó játékot, a gamerek többre és jobbra számítottak, mely elvárásnak az Origins nem tudott megfelelni. Ez a játék egy fiatalabb és kevésbé megfontolt denevérembert mutat be, ergo Batman itt egy nagyon durva fickó, akivel senki sem szeretne találkozni éjszaka egy sikátorban.

De miért is jó ez a játék? Mert egy két részen át tökéletesített harcrendszer segítségével teszi lehetővé, hogy elimináljuk a piti és a kevésbé piti bűnözőket, továbbá a vizualitása észbontóan szép, főként, ha feltornázzuk a beállításokat egy ma középkategóriásnak számító vason. Itt talán fontos lenne még megemlíteni, hogy ennek a játéknak nem készült felújított változata az újabb konzolokra, így csak a PS3-as és az Xbox 360-as verziókat lehet játszani, melyek, hát… Ma már nem túl szépek, de itt többről is beszélhetünk, mint puszta küllemről. A legfontosabb pozitívum, hogy karácsonykor játszódik a történet, így Gotham City ünneplőbe öltözve várja a játékosokat, a meglepően méretes és szabadon bejárható játéktéren. Az utazáshoz a levegőben glide-olhatunk, azaz akár egy denevér, a léghullámokon siklunk háztetőről háztetőre, ami egy igen élvezetes játékmechanika, melyet majdnem egy az egyben átemeltek a korábbi epizódból. A történet tekintetében az első és a második részből már ismert főellenségekkel vehetjük fel a harcot, természetesen újak társaságában, ilyen lesz például Deathstroke karaktere, akiről tudni érdemes, hogy legalább annyira ninja, mint hősünk, a jó azonban mindig győzedelmeskedik, legalábbis a forgatókönyvírók szerint. Kiemelendő még egy játékmechanikai elem is, melyben a világ legjobb detektívével nyomozhatunk tetthelyeken, ami annyira jól kidolgozott és látványos — nem mellesleg ha elkapjuk a menetét, akkor tökéletes dinamikával is bír —, hogy a közelharcok és a siklás mellett a kedvenc pontja lehet az átélt élményeknek.

A másik játék, melyről beszélni szeretnék, erősen korhatáros, de irtózatosan vicces, és igazából csak kétórányi játékidőt kínál. Ez a Viscera Cleanup Detail: Santa’s Rampage, melyben… ööö… hogy is kezdjem, szóval a Télapó megőrült. De beszéljünk elöljáróban magáról a játékról. A Viscera Cleanup Detail pontos megjelenéséről nem találtam információt, hiszen a Steam könyvtárában 2015 szerepel, viszont a jelen kiegészítő 2013-beli (?), ami számomra egy anomália.


Fotók forrása:steam.com

Ugye ismerjük azt az alapszituációt, hogy egy sci-fi játékban teljesen egyedül többezres idegen hadakat fékezünk meg különféle csatatereken? A játék felteszi a kérdést: vajon mi történik ezekkel a csataterekkel, miután a játékos többé már nem tér vissza? Igen, egy takarítóbrigád tagja vagyunk, akinek a feladata a hátrahagyott testeknek az eltüntetése különféle modern és kevésbé modern eszközökkel. A stratégia tekintetében először a nagyobb „törmeléket” kell eltakarítanunk, majd a foltokat és az egyéb koszos felületeket kell megtisztítanunk egy szuperszonikus feltörlőrongy segítségével, melyhez persze egy hipermodern vödör víz is társul. Ugye már kapiskálják, miért is olyan röhejes ez a játék? Minden pálya végén kapunk egy értékelést arról, hogy milyen pontossággal és gyorsasággal végeztük el a feladatunkat, és így haladhatunk előre a — némi túlzással talán, de — sztoriban.

A Santa’s Rampage-ben, mint már említettem, a Télapónál elpattant valami, és kis segítőin vezette le a dühét. Mi már csak azután érkezünk meg a helyszínre, hogy beütött a krach, így nem segíthetünk a manókon, viszont az északi-sarki műhelynél elérhetjük, hogy újra a régi pompájában tündököljön — már amennyire ez elérhető. Egyébként bármikor mesélek erről a játékról az ismerőseimnek, mindig megmosolyogtatja őket már csak maga az elképzelés is, hogy valaki elkészített egy ilyen szoftvert. Ami a játékmechanikát illeti, nagyon türelmesnek kell lennünk, hiszen a „törmelék”, melyet el kell takarítanunk, mindenhová pecsétel, így újra és újra le kell tisztítanunk a felületeket a szuperszonikus feltörlőnkkel, mely talán még egy valódi rongynál is használhatatlanabb. A vizes vödör három-négy kimosás után bepiszkolódik, ha pedig nem vigyázunk, felborul, és az eltüntetett foltok számának többszörösét kapjuk Jackson Pollock műveihez hasonló vérfolt képében.

A következő játék, melyről a januári hónapban megjelenő cikkünkben beszélek majd, az a God of War Ragnarök. Ez a videójáték november 9-én jelent meg, és azóta már számos jelentős díjat bezsebelt. A cím a 2018-beli God of War közvetlen folytatása. Bár nem egészen karácsonyi tematikájú, ettől függetlenül a skandináv mitológia jeges világa hozzáadhat az ünnepi hangulathoz. A szoftver legnagyobb hátránya, hogy jelenleg csak a PlayStation 4-es és 5-ös konzolokon érhető el exkluzív címként, így ha nincs ilyenünk, akkor sajnos nem élhetjük át ezt a sokak szerint tökéletes folytatást.

Végezetül azt sem szabad elfelednünk, hogy az online típusú és legtöbbször ingyenesen letölthető játékok mind-mind készültek szezonális tartalmakkal, melyek közül a Fortnite-ot emelném ki, ahol a játéktér most egy külön, fagyos, télies hangulatú pályarészt kapott, melyen igencsak jó csatákat vívhatunk a legkedvesebb barátainkkal vagy totálisan ismeretlen emberekkel.

Nos, ezeket a címeket ajánlanám a játékos és a nem játékos olvasóink figyelmébe, remélem, hogy a rájuk szánt idő élményekben gazdag lesz.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..