home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Ünnepelt a kanizsai könyvtár
Fehér Márta
2022.11.25.
LXXVII. évf. 47. szám
Ünnepelt a kanizsai könyvtár

A haza legjobb meghatározása: a könyvtár. Esterházy Péter gondolatát folytatva köszöntöm mindannyiukat itthon, a hatvanéves József Attila Könyvtárban, mely intézmény megalakulása óta igyekszik mindenki otthona lenni. Nemcsak élettelen gyűjtemény, az információk, a tudás, a szép szó, a művészetek múzeuma, hanem élettel teli, újra és újra megújulni tudó, az igényeket — érdeklődőket mindig készségesen kiszolgáló könyvtár, melynek falai közt jól érzi magát az ember. Ezekkel a gondolatokkal köszöntötte az ünnepségen megjelenteket az intézmény igazgatója.

Műsorral tisztelegtek az évfordulót ünneplő magyarkanizsai könyvtár előtt, a 2005. március 15-én avatott impozáns, 600 négyzetméteres, háromszintes, kupolás-karzatos-csigalépcsős, gyönyörű épületben, melyben (a horgosi fiókkönyvtárral együtt) 72 000 könyv áll az olvasók rendelkezésére, s ahová mindig jó betérni, hiszen az érdeklődőket kedves, mosolygós, segítőkész könyvtárosok várják, akik egy-egy rendezvény, ünnepi műsor alkalmából személyre szabott vendégváró szavakkal köszöntik a látogatót.

Ha szűkösen is, de elfért a sok-sok vendég és díjazott a csütörtök délutáni rendezvényen az emeleti Koncz István teremben, mely oly sok kitűnő esemény helyszíne volt az évek során, s ahol Vranić Váradi Lívia, a Magyarkanizsai Községi Közigazgatási Hivatal protokollügyekkel és tájékoztatással megbízott munkatársa köszöntötte az intézményt és a jelenlevőket.

— A hat évtized során a József Attila Könyvtár községünk egyik legmeghatározóbb művelődési intézményévé vált. Kétségtelen, hogy a tudásalapú társadalom egyik alapintézménye, mely mint ilyen felveszi a lépést az információs társadalom, a világ és az olvasói elvárások változásaival is — fogalmazott.

Könyvtárigazgatói ünnepi beszéd

— A 60. évforduló alkalmából szervezett ünnepség remek alkalom, hogy röviden áttekintsük a könyvtárunk történetét, bár engedjék meg, hogy ez alkalommal még korábbról induljak: az első írásos emléktől, mely városunkban könyvtár működéséről tanúskodik. Ez pedig nem más, mint egy 1863-ban egy könyv előlapjára tintával írt szöveg, mely szerint a könyv az Ó-Kanizsai Olvasóegylet tulajdona volt — idézte fel ünnepi beszédében Bús Csaba könyvtárigazgató. — Jövőre tehát már azt mondhatjuk, hogy városunkban a könyvtártörténet — írásos dokumentummal igazolt — gyökerei 160 évre nyúlnak vissza. A XIX. század végén városunk és a környék gazdasági, társadalmi fellendülését a vasút megjelenéséhez tudjuk kötni. Az egyre dinamikusabb életmódnak köszönhetően sorra jöttek létre a különféle egyesületek, melyek keretében könyvtárak is működtek, száz-kétszáz könyvvel, de a XX. század elején már különálló könyvtárak alapítása is megtörtént. Az olvasói kör egyre szélesedett, a könyvállományt pedig egyesületi rendezvények adománygyűjtéséből, illetve jómódú adományozók segítségével tudták bővíteni. Az 1940-es évek második felében a kis egyesületi könyvtárak állományának értékesebb anyagából központi könyvtár létesült: a Városi Könyvtár 1948-ban kezdte meg — rövid — működését, hiszen csupán három év múlva könyveit szétosztották a városban működő magyar és szerb egyesület között. Így ismét egyesületi keretekben működő könyvtárai voltak a városnak — bár ez sem tartott sokáig: 1956-ban a két egyesületet és így könyvtáraikat is egyesítették. Ez a könyvtár 1958-ban Népkönyvtár és Olvasókör néven önálló társadalmi szervezetté vált. Ekkor már 4500 darabos állománya volt, mintegy 220 taggal. A közben 6500 kötetesre nőtt állománnyal bíró könyvtár 1961-ben Községi Könyvtárrá lépett elő, és felvette a József Attila nevet.
Működését viszont csak egy évvel később, 1962-ben kezdte meg — elsősorban a helyváltoztatással járó feladatok miatt, hiszen ekkor foglalta el helyét a könyvtár a valamikori Munkásegyetem épületében.


A könyvtár egykori dolgozói Bús Csaba igazgatóval

A következő jelentős évforduló a jelenlegi épületbe való költözés volt 2005-ben, az intézmény jelenét illetően pedig az igazgató az állomány informatikai feldolgozását emelte ki.

— Büszkék vagyunk rá, hogy elkészültünk a helytörténeti anyag legjelentősebb részének digitalizálásával, azazhogy kereshető pdf-fájlokban tettük elérhetővé a rendelkezésünkre álló kiadványokat és dokumentumokat. Ugyanilyen fontos lépésnek tartom, hogy az idén elkezdtük a teljes könyvállomány vonalkódokkal való megjelölését, ami a jövőben leegyszerűsíti majd a kölcsönzés folyamatát, egy anyaországi támogatásnak köszönhetően pedig magyar nyelvű adatbázisok, elektronikus könyvek és folyóiratok is elérhetővé váltak a helyi olvasók számára. Könyvtárunk honlapján megtalálható és böngészhető a feldolgozott könyvállomány elektronikus adatbázisa, de az interaktivitás és az új promóciós csatornák kihasználása érdekében a József Attila Könyvtár a közösségi médiában is jelen van.

Az ünnepség folytatásában átadták a Lapozzunk címmel meghirdetett irodalmi és képzőművészeti pályázat díjait. Az irodalmi pályázat nyertese az alsósok körében a martonosi Negyela Ádám, a felsősök között a magyarkanizsai Maksim Drašković, Radovan Supić, Vuković Nađa és az oromhegyesi Babarci Ákos, a felnőttek kategóriájában pedig Baráth Mária és Žarkov Biljana, míg a képzőművészeti vetélkedő legjobbja az alsósok között az oromhegyesi Szalma Ármin, valamint a magyarkanizsai Filip Šamu és Bús Bíborka lett, a felsősök között Hugyec Adrienn, illetve a hajdújárási Berényi Lolita, míg a felnőttek közül Király Lívia alkotását díjazták, továbbá elismeréssel jutalmazták a magyarkanizsai Fénybárka Napközis Műhely védence, a horgosi Vásár Róbert alkotását. Kollektív díjat kapott a 6. c osztály. A könyvtár nyugdíjas dolgozóit is köszöntötték. Az ünnepséget a Mécsvirág együttes Petőfi Sándor költészete nyomán készült összeállítása zárta, nagy sikerrel.

A képzőművészeti-irodalmi pályázat díjazottjai

Fényképezte: Puskás Károly

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..