home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Ötödik alkalommal is hazataláltunk
Dudás Viktor
2023.08.15.
LXXVIII. évf. 32. szám
Ötödik alkalommal is hazataláltunk

Az alábbi cikkben egy összefoglalót olvashatnak az 5. Hazataláló Táborról, mely most is a nagybecskereki Szathmáry Karolina Kollégium szervezésében valósult meg. Igen, már a korábbi években is készültek cikkek az akkori táborokról, viszont minden évben máshol és másmilyen módon szervezik meg, ezért vettem részt most is ebben az utazótáborban mint csapatvezető.

A Hazataláló idei programja kapcsán kiemelendő, hogy most Romániába látogatott el a csapat, ahol Erdélyt járták be a főként vajdasági fiatalok. A program a Temesvári Új Ezredév Református Központban kezdődött, ahol megalakultak a kiscsoportok. Én a sötétkék színt képviseltem. Temesvár után Dévára indultunk, ahol a vacsora után elfoglaltuk szállásunkat.

Másnap reggel Böjte Csaba atya tartott szentmisét a fiatalok számára. Ezt közös zenetanulás előzte meg. A tanítói szerepet itt Gellér Alíz töltötte be.

A zenetanulás és a mise után következtek a műhelymunkák, ahol a fiatalok a csoportjaikkal önismereti tematikájú feladatokkal foglalkoztak. Mivel az idei Hazataláló egyik központi témája Kőműves Kelemen balladája volt, a táborozók az esti órákban megtekintették Szörényi Levente és Bródy János Kőműves Kelemen című rockballadáját. Másnap a csapat fel is sétált a híres várhoz, de mielőtt útnak eredt volna, Puskás Kornél történelemtanár mesélte el az építmény történetét.

A kissé fárasztó kirándulás után a fiatalok meglátogatták Déva legjelentősebb épületeit és építményeit, köztük a Bethlen-kastélyt, a Békás Kutat, a vármegyeházat, a városi színházat és a református templomot. A templomban Rátoni Csaba lelkész tartott jó kedélyű előadást a szent épületről.

A következő napon a fiatalok a Retyezát-hegységbe vették az irányt, ahol a távolból megtekinthették Kolc városát, Őraljaboldogfalva középkori templomát, a Véka-szorost és a Bóli-barlangot.

Vasárnap, a tábor utolsó előtti napján Vajdahunyadra látogatott a csoport, majd a déli szentmise és az ebéd után a strandra mentek hűsölni a fiatalok és vezetőik. Itt a vajdasági és a magyarországi fiataloknak lehetőségük volt a hasonló korú romániaiakkal is barátságot kötni, a tűző nap melegében és a kellemes hőmérsékletű medencében. A strandolás után a fiatalok a szálláshelyükön összepakoltak, és felkészültek a másnap ebéd után esedékes indulásra.

A tábor utolsó napján a reggeli után kreatív műhelymunka volt a program, a csapatoknak várat kellett építeniük — hungarocell, festék, ragasztó és más kreatív összetevők segítségével —, melyet aztán bemutattak a többieknek. Ezzel demonstrálták, hogy milyen önismereti jellegekkel és egyéb tapasztalatokkal gazdagodtak a tábor során.

Végezetül Koncz. M Julianna nővért, fő szervezőt kérdeztük az átélt tapasztalatokról.

— Visszatekintve erre az öt-hat napra, melyet együtt töltöttünk, azt mondhatom, hogy sok-sok élménnyel és emberi kapcsolatokban erősödve térünk haza. Nagy értéke volt ennek a tábornak, hiszen a fiatalok találkozhattak Böjte Csaba atyával, és hallhattak tőle az aktuális evangéliumról, arról, hogy miként tudja átültetni a mi nyelvünkre és a mi korunkra. Emellett értesülhettek a gyermekmisszió megalakulásáról, és hogy mennyire Isten kegyelméből való mindaz, ami itt történik. Számunkra nagyon pozitív volt az, ahogyan a fiatalok hozzáálltak a közös feladatokhoz. Tartottunk nekik önismereti délelőttöt, amikor saját maguk mélyebb rétegeit ismerhették meg, hiszen abban a korban vannak, amely ezt a feladatot hordozza magában a leginkább. Mi mindenképp úgy véljük, hogy ez építő jellegű volt számukra. Nagyon sok szinten foglalkoztunk Kőműves Kelemen balladájával és a hozzá kapcsolódó történeti, néprajzi, irodalmi, filmművészeti, művészeti és zenei darabokkal, ezt mind megpróbáltuk felölelni, és egy ízelítőt adni, hogy azt a balladai homályt, amelyet egy középkori irodalmi mű magán visel, egy kicsit kibontsuk számukra. Folyton hangsúlyoztuk nekik, hogy ez egy élő ballada, vagyis hogy azok a kérdések, amelyeket magában rejt, nem csupán az 500 évvel ezelőtt élt embereknek a kérdései, hanem a miénk is. A fiatalok lefekvés előtt sportesteket tartottak, azaz röplabdáztak, fociztak és kosaraztak, tehát arra is jutott idő, hogy az irányított programokon kívül alakítsanak ki barátságokat. 64 vajdasági és 2 magyarországi fiatal vett részt a táborban, akiket nem valamiféle szempontrendszer alapján válogattunk, hanem Facebookon hirdettük meg a tábort. Külföldi utazásról lévén szó nem szerettük volna, hogy ne legyenek képesek kapcsolatba lépni a családjukkal, a táborvezetőkkel vagy egymással, így úgy láttuk jónak, hogy korlátlan internetes elérhetőségű és belföldi telefonbeszélgetésekre is alkalmas romániai telefonkártyákat vásárolunk nekik, ezzel is fenntartva a biztonságérzetet.

Sajnos az 5. Hazataláló Tábor is véget ért. Remélhetőleg jövőre is eljuthatunk egy közös utazásra, melynek során még jobban megismerhetjük magyarságunk gyökereit.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..