home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Összesen 20 millió euró beruházás Óbecse községben
Tóth Tibor
2022.03.31.
LXXVII. évf. 13. szám
Összesen 20 millió euró beruházás Óbecse községben

A magyar kormány 2016-ban a külhoni nemzetrészek megmaradását szolgáló gazdaságfejlesztési programot indított el a Kárpát-medencében. A vajdasági jelenleg Magyarország legnagyobb határon túli gazdaságfejlesztési programja.

A Prosperitati Alapítvány vezetői, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselőjelöltjei, tartományi és önkormányzati képviselői három kiemelt jelentőségű gazdasági fejlesztést tekintettek meg Óbecse községben.

A péterrévei Fish&Food Kft. 2013-ban alakult, a fogyasztókat 2020 óta látja el friss hallal és halból készített termékekkel. Szabó Árpád, a vállalkozás igazgatója elmondta, korábban szállítóeszközökre, most pedig hűtőházra pályáztak sikeresen a Prosperitati Alapítványnál, a további terveik közé pedig új üzletek nyitása tartozik, mivel tapasztalataik szerint friss termékeik egyre keresettebbek egész Vajdaságban.

Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője hangsúlyozta, hogy a Fish&Food Kft. kezdetben kisvállalkozásként, kisebb projektummal pályázott az alapítványnál, majd kinőtte magát, és közepes léptékű fejlesztést valósított meg.

— Dinamikusan fejlődő piacot szolgálnak ki, széles termékskálával. Nemcsak kereskedelemmel, hanem feldolgozással is foglalkoznak, így több embernek tudnak megélhetést biztosítani a szülőföldön. Péterréve nagyon aktívan vett részt a pályázatainkon, mintegy 500 sikeres péterrévei pályázatról tudok beszámolni, 3,5 millió euró támogatás érkezett, és 5,5 millió euró értékben valósítottak meg projekteket a településen. Ha ekkora léptekkel szeretnénk fejlődni, akkor április 3-án a 3-as győzelmét kell biztosítanunk. Legyünk ott mindannyian! — mondta Juhász.

A küldöttség Péterrévéről Óbecsére utazott, ott elsőként Blazsanik Imre kiemelt jelentőségű közepes léptékű mezőgazdasági fejlesztését tekintették meg. Blazsanik Imre és Kristóf húsz évvel ezelőtt 5 holdon fogtak bele a földművelésbe, jelenleg 400 holdon gazdálkodnak. Szántóföldi növénytermesztéssel foglalkoznak, repcét, búzát, napraforgót, szóját és kukoricát termelnek. A Prosperitati Alapítványnál már több alkalommal pályáztak sikeresen, ezúttal pótkocsik és kapcsolható eszközök vásárlására, betonutak kiépítésére és a szárítókapacitás bővítésére igényeltek támogatást. A fivérek fűszerpaprikát is termesztenének, helyben fel is dolgoznák, amihez elengedhetetlen egy új csarnok létesítése.

Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője elmondta, Óbecsén összesen 725 sikeres pályázat valósult meg, ami gyakorlatilag 5,5 millió euró támogatást jelent, és 10 millió euró beruházás valósult meg.

— Ha ehhez hozzáadjuk a községbeli adatokat, akkor több mint 1300 megvalósult projektről, 10 millió euró támogatásról és 20 millió euró megvalósult beruházásról beszélhetünk, ami erőn felüli, óriási lépték. A gazdaságfejlesztési program megvalósulása nemcsak támogatottjainknak, a családi gazdaságoknak, vállalkozóknak, hanem a foglalkoztatottaknak is nagyon fontos. Abban bízunk, hogy 3-as sikerrel április 3-án tovább tudjuk ezt folytatni. Mi erre készülünk — emelte ki Juhász Bálint.

A körút harmadik állomásaként a küldöttség az óbecsei Kamenpromet elnevezésű kőfaragó műhelyt látogatta meg, ahol kiemelt jelentőségű nagyléptékű gazdasági fejlesztés valósult meg a Prosperitati Alapítvány támogatásának köszönhetően. A több évtizedes múltra visszatekintő vállalkozás vezetője, Kádas Csaba elmondta, az alapítvány egyik korábbi pályázatán nyert eszközökből számítógép-vezérlésű homokfúvó rendszerrel működő gépet vásároltak, majd a kiemelt jelentőségű nagyléptékű gazdaságfejlesztési pályázaton is sikeresen szerepeltek, és egy élmegmunkáló gépet vásároltak, mellyel felgyorsították a munkát.

Juhász Bálint kiemelte, a megvalósult nagyléptékű beruházásnak köszönhetően egyik napról a másikra tudnak reagálni az igényekre, így rohamosan tud fejlődni a negyedik generációs vállalkozás, mely foggal-körömmel küzd a szülőföldön maradásért, tovább fejlődik, és olyan előrehaladást biztosít, amelyet még külföldön sem tudna saját magának biztosítani.

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..