home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Önös céljainkat nem helyezhetjük a közösség érdekei fölé
Tóth Lívia
2005.02.16.
LX. évf. 7. szám
Önös céljainkat nem helyezhetjük a közösség érdekei fölé

A Kereszténydemokrata Európa Mozgalom elnöksége a 2005. január 28-án megtartott ülésén döntést hozott, hogy 2005. február 1-jétől beszünteti az önálló politikai tevékenységét és azt a Vajdasági Magyar Szövetség keretén belül folytatja tovább. A jövőben is ragaszkodik a megfogalmazott politi...

A Kereszténydemokrata Európa Mozgalom elnöksége a 2005. január 28-án megtartott ülésén döntést hozott, hogy 2005. február 1-jétől beszünteti az önálló politikai tevékenységét és azt a Vajdasági Magyar Szövetség keretén belül folytatja tovább. A jövőben is ragaszkodik a megfogalmazott politikai és világnézeti irányelveihez, de felszólítja a tagságát, és felkéri a szimpatizánsait, hogy támogassák ezt az elképzelést. A bejelentés, amelyet közölt a vajdasági magyar sajtó, elég nagy port vert fel.
Dr. Ricz György ügyvezető elnökkel megpróbáltuk annál az évnél kezdeni a beszélgetést, amikor a KDEM-nek már volt bizonyos köze a VMSZ-hez.
- 2000-ben alakítottuk meg a Kereszténydemokrata Európa Platformot a VMSZ keretein belül, hogy fokozottabban megjelenítsük a közéletben a kereszténydemokrata értékrendet, amelyet - véleményünk szerint - abban az időben nem igazán vállalt fel a VMSZ. Ezenkívül voltak bizonyos nézeteltéréseink is a VMSZ akkori politikájával, ami szintén a platform létrehozásához vezetett. A VMSZ azonban nem mutatott ez iránt fogadókészséget, a platform tagjait és más fontos tisztségviselőit, főleg a Tisza mentén és a Bánságban, az elnökség gyorsan felfüggesztette. Légüres térben találtuk magunkat, de nem akartunk újabb politikai pártot, hanem a félig bábállapotban lévő Vajdasági Magyar Kereszténydemokrata Mozgalmat - melyen belül ráadásul belső problémák is zajlottak - próbáltuk a tagságunkkal feltölteni, átvenni a vezetését, és önállóan működtetni. Sajnos, a köreinkben is nagyon sokan voltak azok, akik a közösség fölé helyezték az önös érdeküket, ezért a Kereszténydemokrata Európa Mozgalom nem tudott számottevő politikai erővé alakulni. A másik ok az volt, hogy a szerbiai politikai színtér akkor sem volt, és most sem érett arra, hogy bizonyos értékrend mellett sorakozzon fel. Mivel ismerjük az itt élőket, úgy gondoltuk, a vallásos emberek igényelnék a politikai színtéren egy kereszténydemokrata párt jelenlétét. Azt éreztük, hogy erre esetleg szükség van, de a gyakorlat és az élet mást bizonyított. Néhány évig működtünk, ahogyan működtünk, de az átütő siker elmaradt. Próbáltunk különböző események kapcsán megnyilvánulni, de a mozgalom nem kovácsolódott hatékony politikai erővé. A közösségit az önös érdekek alá rendelő politikusok elsúlytalanodtak, elgyengültek. Mi, akik kezdettől fogva azt vallottuk, hogy a széthúzás helyett keressük meg inkább azt, ami összeköt minket, elérkezettnek láttuk az időt az újabb lépés megtételéhez. Most, amikor krízishelyzetben van a vajdasági magyarság, hiszen fizikailag próbálnak minket megsemmisíteni, lelkileg igyekeznek letiporni, és az anyaország is hátat fordított, úgy véltük, a legjobb és legcélszerűbb az, ha egy határozott nemzetstratégia mellett állunk ki. Véleményem szerint ebbe beletartozik az is, hogy fogjon már végre össze a délvidéki magyar politikum, és próbálja a sorsdöntő kérdéseket, mint amilyen a kettős állampolgárságé vagy az autonómiáé, közösen megoldani.
* A döntésüket, hogy csatlakoznak a VMSZ-hez, útmutatónak szánják a többi magyar pártnak?
- Azt szeretnénk, ha a mi politikai döntésünkön okulva, a többi vajdasági magyar törpepárt is megszüntetné a torzsalkodást, elfelejtené a szembenállást, és a nemzetstratégia kialakítása céljából felsorakozna egymás mellé. A KDEM már akkor is az összefogást szorgalmazta, amikor folyt az aláírásgyűjtés a kettős állampolgárság kérdésében, a 2003. évi köztársasági választásokon koalícióban lépett fel a VMSZ-szel és a VMPM-mel. 2004 februárjában ez a három párt aláírta a nemzetstratégiai kérdéseket megfogalmazó platformot. Az együttműködésünk a tavalyi helyhatósági és tartományi választásokon kristályosodott ki, amikor Adán, Zentán, Óbecsén közös listán indultunk. A határozatunkhoz hozzájárult az az irányvonal is, amely a VMSZ legutóbbi kongresszusán vált nyilvánvalóvá. Ott már határozottan kiálltak a kereszténydemokrata értékrend mellett, ami biztosítékul szolgál számunkra, hogy a VMSZ keretén belül is megtaláljuk helyünket a közéletben. Ugyanakkor demonstráltuk azt az összefogást, amelyre már régóta vágynak a vajdasági magyarok.
* Ez azt jelenti, hogy a KDEM-nek nem kell feladnia a saját politikai koncepcióját?
- Ezt a döntést hosszú elemzés, töprengés után hoztuk meg, amelyet a szervezeten belül, ha nem is harc, de véleménykülönbség előzött meg. Határozott célunk, hogy a kereszténydemokrácia megnyilvánuljon a közéletben, amit a VMSZ tagjaival nyomatékosabban tudunk megvalósítani.
* A tagság hogyan fogadta a döntést? Bizonyára nem kötelező érvényű, hogy a jövőben mindenkinek a VMSZ keretében kell folytatnia a politizálást?
- Mindenki követheti a maga meggyőződését. Természetesen nem kötelező mindenkinek belépnie a VMSZ-be, de ajánlatos lenne követni a mozgalom elnökségének a döntését. Bizonyára lesznek olyanok, akik továbbra is az egyéni érdekeket helyezik előtérbe, és bírálják azokat, akik ezt a döntést meghozták. Mi vállaljuk a kritikát, mert úgy gondoljuk, hogy hosszú távon az általunk szorgalmazott megoldás a legcélszerűbb.
* Azok, akik nem értenek egyet a döntéssel, legfeljebb alakítanak egy újabb magyar pártot.
- Ez is benne lehet a játékban. De ebben a helyzetben, amikor a vajdasági magyarság vereséget szenvedett a legutóbbi választásokon, amikor napról napra kevesebben vagyunk, szinte minden magyar településen nagyobb a temetések száma, mint a keresztelőké, felmerül a kérdés, miért lenne jó, ha újabb politikai pártok jelennének meg a színtéren. Nem az lenne a megoldás, ha összefogva, egyesítve az erőnket próbálnánk a megmaradásunkért küzdeni?
* Érkezett-e már reagálás a többi vajdasági magyar politikai párttól?
- Hivatalosan még nem, de számunkra ez nem is lényeges. A közéleti kérdések rendezésére mindenkinek van saját meglátása, mi az összefogást tartjuk a legfontosabbnak. A VMPM is kifejezte óhaját, hogy követi a példánkat, de ők megvárják a márciusi közgyűlésüket. Ha hárman együtt folytatjuk a tevékenységünket, akkor a többi kis magyar pártnak, érdekszervezetnek is ezt kellene választania a szembenállás és az acsarkodás helyett.
* A VMSZ március elején tartja a tisztújító közgyűlését. Ebben jut-e már valamilyen szerep a KDEM-nek, gondolok itt a funkciók leosztására?
- Nem szeretném, ha bárki is azt hinné, hogy a döntésünket ez indokolja. Érintőlegesen beszéltünk ezekről a kérdésekről is, de mi az eddigi munkánkkal és a jövőbeni tevékenységünkkel szeretnénk bizonyos pozíciókat kiérdemelni. A körzetekben, Zentán, Adán, Óbecsén, ahol a tagságunk és vezetőségünk zöme van, már megtörténtek az első lépések az együttműködés formájának kidolgozására. Bízunk abban, hogy a VMSZ értékeli ezt a lépésünket, és a politikai súlyunknak, valamint az eddigi ténykedésünknek megfelelő szerepet szán nekünk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..